Litera dysku systemowego
Mam problem tego typu ze po zrobieniu ghostem (disk to disk) kopi systemu na drugi dysk. Na drugim HDD partycja z systemem ma litere "F" a nie "C" i nawet jesli jest tylko ten jeden dysk to litery nie da sie zmienic na "C" (panel sterowania–>narzedzia administracyjne–>zarzadzanie dyskami...) bo system wyswietla ze nie mozna zmeinic litery tego dysku.
Jest na to jakis sposób??
Jest na to jakis sposób??
Odpowiedzi: 4
Wiem ze pod Win98 "fdisk /mbr" pomagalo
ale wyprobuje z Ranishem
Raz jeszcze dzieki i pozdrawiam
ale wyprobuje z Ranishem
Raz jeszcze dzieki i pozdrawiam
mczarodziej:
Po przeniesieniu za drugim razem potrzebne bylo przeinstalowanie systemu–mozna to obejsc (konsola odzyskiwania–mbr lub cos w tym stylu)????
Mógł "spaść" atrybut aktywnej partycji – sprawdź jakim RanishPartitionMenager–em np. i ew. ustaw, bo nie iwem czy jakie fixmbr tu da się zastosować z porządanym skutkiem.
Dzieki.
Ale co ciekawe i w miare oczywiste po ponownym przeniesieniu sysyemu z tego z litera "F" na nowy dysk wszystko wraca do normy.
Tylko dlaczego tak sie dzieje po poerwotnym przeniesieniu chodzi mi o ta litere "F"
Po przeniesieniu za drugim razem potrzebne bylo przeinstalowanie systemu–mozna to obejsc (konsola odzyskiwania–mbr lub cos w tym stylu)????
Ale co ciekawe i w miare oczywiste po ponownym przeniesieniu sysyemu z tego z litera "F" na nowy dysk wszystko wraca do normy.
Tylko dlaczego tak sie dzieje po poerwotnym przeniesieniu chodzi mi o ta litere "F"
I się męcz z tym F:, bo co prawda zmiana litery jest mozliwa – MS gdzieś to opisuje w swojej KB, ale nie dość, źe nie jest ona zalecana to potem wiele złych rzeczy dziać się moze.
Jeźeli sie upierasz to w archiwum znajdziesz informacje o jakim sofcie zewnętrznym, który to ustawienie litery pozwoli zmienić, a pono nawet bez problemu, ale ..........co to komu przeszkadza?
Inną kwestią jest to dlaczego przy opcji dysk na dysk system literę zmienił?
Moźesz spróbować raz jeszcze dokonać tego przeniesienia – jakoś nie zdarzło mi się, by c: ze źródła nie bło potem C: na docelowym.
Jeźeli sie upierasz to w archiwum znajdziesz informacje o jakim sofcie zewnętrznym, który to ustawienie litery pozwoli zmienić, a pono nawet bez problemu, ale ..........co to komu przeszkadza?
Inną kwestią jest to dlaczego przy opcji dysk na dysk system literę zmienił?
Moźesz spróbować raz jeszcze dokonać tego przeniesienia – jakoś nie zdarzło mi się, by c: ze źródła nie bło potem C: na docelowym.
Strona 1 / 1