Lite–ON DVD–RW wypala 4,7 GB w 24 min !! jak przepiac zworki

Witam

Mam w kompie dysk 80 gb jest na 1.Master potem Cd–RW Teac 52x na 2.Slave i DVD–RW Lite–on na 2. Master .. Przy takim podłaczeniu wypalarka DVD wypala mi 4,7 GB w 24 minuty !! Dlaczego tak długo, wydaje mi sie ze mam zle zworki podpięte .. jak je przepiac zeby wypalało to szybciej !!?? POMOCY !! :)

Odpowiedzi: 20

ja w sprawie omawianych cd – lazdy lubi to co lubi.. a pozatym ja zawsze wypalam srednio na jerzyka czyli prednosc posrodku mozliwosci i mi sie nie pali ze ojej bo mi 2 minuty dluzej nagralo – moim zdanie to jedno wielkie g**** albo nargywasz wolniej i bezblednie na nawet kiczowatej cd albo szybko i zbledami na markowej cd – i zara sie posypie ze taka a taka lepsza wcale nie! wystarczy poszperac bo nie arz sie okazuje iz maszynka "wali" masowke a te maja tylko inny nadruk (czytaj cene...)
sdcom
Dodano
12.06.2005 23:15:34
Witam!
Sprawdzałem na dwóch nagrywarkach:

– Sony DRU 109 : x4 nagrywa ok. 12 minut a x8 ok. 8–9 minut
– LG GSA–4163 : x4 brak danych; x8 9–11 minut

Nagrywarka zawsze na osobnym kanale ustawione udma. Raz jak się przełączyło na pio to nagrywało ponad 60 minut
jackow
Dodano
12.06.2005 15:29:01
Zamiast rzeczowo odpowiadać to jakies pierd..ly o plytkach piszecie.

Jesli wystepuja problemy to warto sprawdzić czy jest wł. w BIOSie :

–obsługa DMA – Enabled
Dynamiczny dostęp do pamieci tzn ze CPU nie sprawdza nonstop czy transfer danych jest prawidlowy a co sie z tym wiąze szybszy transfer i mniejsze obciazenia CPU

–IDE Prefetch Mode – "Pobrania wstępne" – tak nazywa się opcja, która tutaj moźemy włączyć. Dzięki temu kontroler uzyska szybszy dostęp do dysków. – Enabled
Moze twj dysk sie nie wyrabia z transferem czego skutkiem moga byc duze wachania na buforze nagrywarki co z kolei wydluza czas nagrywania.

–IDE HDD Block Mode – Tutaj uaktywnimy transfer blokowy z i do twardego dysku. Polega to zdolności dysku do zapisu i odczytu wielu sektorów jednocześnie. – Enabled

Jesli kupiles LiteOn w wersji BOX to masz program Nero Express, sprawdź aktualizacje.
inforobert
Dodano
10.06.2005 23:03:40
mylisz sie chyba w matematyce, zednych za 9 zl nie kupuje. Masz chyba cennik sprzed dwoch lat, albo w pobliskim sklepie komputerowym robia cie w balona. Za 2zl dostaniesz plytke Verbatima ;| Druga sprawa, co ci padło na głowe zeby odswiezac topik? koles miał problem w styczniu, na moj gust to przez te 1/2 poradzil zdąrzył juź z nim sobie poradzic :|

p.s.
o ty robiłes z ta płytka waliłes gruche nia ze ci sie rozsypała
texty niczego sobie.

AMD jeszcze zadnego ostrzezenia nie dostal widze.
EL NINO

Male Update:
Jednak to stary znajomy z banem. Tak wiec i "nowe" konto poszlo sie rypac :P .

EL NINO
Lucky
Dodano
10.06.2005 21:21:51
1 Kupuj dalej i rob z siebie błazna bo takie firmy na tobie własnie zarabiaja 2to nie wiem co ty robiłes z ta płytka waliłes gruche nia ze ci sie rozsypała ja juz 4 lata nagrywam na chłamach i ani jedna sie nie popsuła w Nagrywarce ani jedna nie miała wady od nagrywania Owszem sa wolniejsze ale to kwestia czasu jeszcze z miesiac i te za 99 gr beda miały taka sama predkosc co te za 9 zł :]
AMD
Dodano
10.06.2005 17:58:40
nie krzycz! ja gdy chce przegrac cos to wole to zrobic na dobrych plytkach, czyszczenie nagrywarki z kawalkow rozwalonej plyty nie jest moim ulubionym zajeciem, chyba źe ty lubisz to sobie kupuj te za 99gr. A pozatym plytki roznia sie tez predkoscia nagrywania i tak np. esperanzy DVD+R(co mial kolega) ma. x4, a verbatimy mozna x8

Wracajac do tematu, jescze kolega ktory ma problem, nie powiedzial jakiego ma kompa. faktycznie, moze sie przegrywac 15 min u kumpla – jakis athlon64 itp. a moze ty masz poprostu slabego kompa?
Lucky
Dodano
10.06.2005 16:15:59
Was chyba potrzepało Kto to widział zeby sie czepiac płyty jedne sa lepsze 2 gorsze ale nie w nagrywaniu!! w zywotnosci jak juz :] I przestancie kazdemu mowic jak ma problem z nagrywaniem a moze kup lepsza płyte TO NIC NIE DA!! mi tez tak ciagle mowili a okazało sie ze DMA nie działało jak nalezy JAK JEST COS DOBRE TO OBOJETNIE CZY KUPISZ PŁYTKE ZA 99GR CZY ZA 99ZŁ!! RÓZNICY W CZASIE WYPALANIA NIE ZAUWAZYCIE OKIEM!! MOWIE WAM NIE RADZCIE NIKOMU KUPNO LEPSZEJ PŁYTKI BO TO SIARA DLA TEGO KTO TAK MOWI A JAK JUZ SIE NAGRYWA COS PRAWIE POŁ GODZINY NO BEZ PRZESADY TO NIE WINA NIE FIRMOWEJ PŁYTKI!!
AMD
Dodano
09.06.2005 20:39:27
www.google.pl

pewnie znowu bedzie ze sie ktoś czepia i nie chce pomóc...

PS mam dobry humor... :mrgreen:
:arrow: http://www.amnezja.org/pl/html/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=62
FlaQs
Dodano
14.01.2005 19:27:11
gdzie moge znaleść ten program . ??
mazi
Dodano
14.01.2005 19:00:02
Chip – sprawdz w instrukcji, jesli nie masz – program Everest

Ceny... zalezy od sklepu, ale w Rz na B3:
Verbatim – ok 2zl (lub mniej)
NoName – ok. 1 zl (ceny jak dla 4x)
brtx
Dodano
14.01.2005 15:03:34
model mojej wypalarki DVD to Liteon SOHW–1653S .. ! Mam płyte głowna Abit IC7 a jak sprawdzic chipset .?

P.S : Verbatimke kupiłem luzem w kopercie :P a tak z ciekawości po ile u was w miastach chodzą płytki DVD+R 8x i 4x .?
mazi
Dodano
14.01.2005 14:26:43
A ja mam takie "gowno" i nie ma problemow.
Pali jak szalona! :twisted:

Nagrywareczke najlepeij podlaczyc na osobny kanal (bez dyskow) – – na szerokiej tasmie ciagnie DMA66. ASPI nie konieczne, natomiast na starszych czipsetach VIA wywlala ta nagrywarke w PIO (podobie z reszta jak CD ROMy).
Moze zmien BIOS nagrywarki (ostatecznosc) ??

PS. Skadzes wytrzasnal Verbatim po 3,50?! No chyba ze kuples razem z etui – to zwracam honor ;)
brtx
Dodano
14.01.2005 01:15:28
Jaki to Litek? SOHW–1633S? Miałem takie gówno i były same problemy.
SameZ
Dodano
14.01.2005 00:26:04
Standardowo:
sprawdź tryb działania napędu (pio czy dma),
aspi wgrane?
jaki bios?
SLAY3R
Dodano
13.01.2005 23:48:24
kupiłem dzisiaj verbatimke 8X za 3.50 zł i wypaliłem 4,2 gm i tez wypalało w 24 min i w dodatku bufor skakał jak poje**** !!! Dałem traz na jedna tasme DVD i Dysk zobaczymy co sie bedzie działo !! Jak by ktos miał inne pomysły prosze pisac Pozdro MAzi
mazi
Dodano
13.01.2005 22:44:23
no spokojnie, co to za roznica ktora tasma? jak ci dziala to znaczy ze sa dobrze, ostatecznie moglbys dac nagryware dvd na mastera, ale nie jest to konieczne.

btw. serio, sprobuj wypalic nie na esperanzie, ale na Verbatimie(widzialem w RTVEuroAGD za 2,5zl).
Lucky
Dodano
13.01.2005 22:02:18
a moze problem tkwi z taśmami .. ? Jak je podpiać . ?
mazi
Dodano
13.01.2005 21:43:52
4x powinno się nagrać w około 15 minut, ale moźliwe źe to przez płytki, kup z jednego verbatima i zobacz jak będzie się nagrywać.
SLAY3R
Dodano
12.01.2005 23:53:09
W normie.
MarcinX
Dodano
12.01.2005 23:25:55
Predkosc zapisu 4x i płytka Esperanza DVD+R i nad tym napisane jest jakies RW (??) 4x speed
mazi
Dodano
12.01.2005 22:37:31
mazi
Dodano:
12.01.2005 22:26:02
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2