LITE–ON DVD–RW SHW–160P6S – nie czyta źadnych płyt pod XP

Kupiłem nowy sprzęt. Złoźyłem. Wszystko chodziło jak w zegarku. Win XP zainstalował się z orginalnej płyty przy pomocy właśnie LITE–ON DVD–RW SHW–160P6S i...
w normalnym trybie pracy systemu napęd nie widzi absolutnie źadnych płyt, sam jest poprawnie wykrywany i "Urządzenie działa poprawnie".

Sytuacja ma się natomiast juź zupełnie inaczej gdy wejdziemy w tryb awaryjny systemu... tam napęd działa najnormalniej w świecie i czyta wszystkie płyty CD i DVD i dopiero gdy zgrałem wszystkie płyty ze sterownikami do płyty głównej, grafiki itd. na dysk udało mi się zainstalować wszystko w normalnym trybie. Zainstalowałem wszystkie dostępne poprawki do systemu z witryny Microsoft Update i ... napęd dalej nie czyta absolutnie źadnych płyt po normalnym logowaniu do systemu.

Próbowałem z innym napędem i działa on bez zarzutów.

Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 9

Działa...

Nie wiem jak, ale działa :)

jakaś kombinacja update'u firmware'u + aspi i działa :)

Dzięki za wszystkie rady.

Pozdrawiam!
Spark
Dodano
03.04.2006 18:47:15
Zainstaluj Windowsa na obecnego windowsa, bez formatowania i bez naprawy.
spiderko
Dodano
03.04.2006 18:25:10
Pobawiłem sie ASPI i ...

Teraz to juź nawet w awaryjnym nie działa :?

Wywaliłem ASPI i... teź nic.

Zadzwoniłem do Microsoftu to mi powiedzieli, źe jak mam OEM to pomoc techniczna kosztuje (170zł)... i mogę sobie jedynie do sklepu gdzie WIN kupiłem zadzwonić. :?
Spark
Dodano
03.04.2006 18:19:38
Spark:
Przy zmianie firmware'u nie traci się gwarancji ?

Na oryginalny tzn.danej firmy nie traci się gwarancji.
Spark:
Sytuacja ma się natomiast juź zupełnie inaczej gdy wejdziemy w tryb awaryjny systemu... tam napęd działa najnormalniej w świecie i czyta wszystkie płyty CD i DVD

po tej wypowiedzi moźna mniemać ,źe jednak wina po stronie sterów,jakiejś niezgodności.
Zmiana firmware nie powinna jednak zaszkodzić
securite
Dodano
03.04.2006 18:05:21
Sprawdziłem nagrywarkę na innym kompie i działa bez zarzutu. Więc domniemywam, źe musi być to coś z kontrolerem napędu w systemie, moźe to być teź powodowane przez płytę główną (sterowniki?). Jeśli jeszcze ktoś będzie miał jakieś propozycje to bardzo proszę je tutaj opublikować.

Przy zmianie firmware'u nie traci się gwarancji ?
Spark
Dodano
03.04.2006 17:57:19
stronka producenta z firmware, http://www.liteonit.com/ODD/English/e_downloads/e_firmware_dvd%20rw.asp w przypadu LiteOn pomaga w wielu przypadkach.Sam nie mogłem zainstalować systemu na pierwszym firmware,płytka była gubiona w połowie instalacji.
securite
Dodano
03.04.2006 01:52:25
A firmware instalowałeś nowe ? Czy tylko Aspi ?
Ucho
Dodano
03.04.2006 01:45:26
Niestety nic nie pomogło...
Spark
Dodano
03.04.2006 01:32:08
Trudno rzec. tradycyjne juź dwie porady: wywal z Menedźera urządzeń napęd CD i zrestartuj kompa. Zobacz co wtedy, ale raczej nic. Potem doinstaluj Aspi to powinno pójść. http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php
Zawsze teź moźesz nowego firmvaru poszukać. Wszelkie info na ten temat masz tu: www.cdrinfo.pl
Ucho
Dodano
03.04.2006 01:20:46
Spark
Dodano:
03.04.2006 00:46:21
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1