linux+win xp pro ?

Mam zainstalowanego windowsa xp pro i chciałem na tej samej partycji zainstalować linuxa knoppix v3.2 i nie wiem jak się za to zabrać.Pomocy!!!

Odpowiedzi: 4

z tego co wiem jest cos takiego jak plikopartycja na fat32 i tam linux mdk 9.1 moze osiasc wiec pewnie i redhat i inne
netkafejas
Dodano
17.07.2003 00:02:55
luka79 jesteś nowy i nie chcę Cię zniechęcić do naszego forum ale czasami trzeba choć trochę wysiłku bo na forum nikt Ci tak szczegółowo tego nie opisze a znalezienie tej stronki zajęło mi dokładnie 5 minut...http://knoppix.7thguard.net/...

pozdrawiam... 8)
aligator
Dodano
12.06.2003 20:05:34
Uwaga cytuje jak zainstalować KNOPPIX 3.1 z PC World Komputer nr4/2003:

"Po uruchomieniu Knoppixa i wystartowaniu KDE naciśnij kombinację klawiszy [ctrl alt F1], źeby uruchomić konsolę znakową z uprawniwniami administratora. Po przełączeniu do trybu znakowego w celu uruchomienia instalatora wykonaj polecenie knx–hdinstall. Zostanie uruchomione proste menu tekstowe, które poprowadzi cię przez cały proces. Przede wszystkim utworzysz partycję linuksową (co najminej 2,5 GB) za pomocą prostego w obsłudze programu cfdisk, następnie partycję swap i obie sformatujesz. Teraz czas na skopiowanie danych z płyty na twardy dysk, co potrwa 10–15 minut. Po zakończeniu kopiowania instalator przejdzie do fazy konfiguracji systemu.
Najpierw zostaniesz zapytany, czy w czasie startu systemu mają być uruchamiane następujące programy:
–serwer pocztowys smail (w wypadku systemów domowych odpowiedz przecząco)
–serwer SSH (serwer plików i drukarek do sieci Windows),
–serwer wydruku CUPS,
–kdm – KDE Desktop Manager (przełącza system w tryb graficzny i automatycznie uruchamia KDE)

Kolejny etap to konfiguracja sieci lokalnej – najlepiej, gdy jest w niej dostępny serwer DHCP, wówczas nie trzeba niczego konfigurować. Potem musisz zdefiniować nazwę hosta swojego linuksa i określić hasło dla uźytkownika root i knoppix. Wreszcie pozostaje konfiguracja bootloadera. Po restarcie komputera i przestawieniu BIOS–u na uruchamianie z twardego dysku powinien wystartować Knoppix. Jeśli dysponujesz stałym łączem, masz teraz moźliwość zaktualizowania wszystkich pakietów oprogramowania. W tym celu naciśnij kombinację klawiszy [ctrl alt F2] i zaloguj się jako uźytkownik root, podając hasło, które zdefiniowałeś w czasie pracy instalatora, wykonując polecenie apt–get update. Instalator pakietów będzie łączył się z serwerami FTP zawierającymi najnowsze wersje programów do GNU/Linux Debian (na którym jest oparty Knoppix)."

a tak poza tym to Knoppix jest systemem demo, na którym moźna pracować uruchamiając go z płyty CD...

trochę chciałem sobie przypomnieć jak szybko potrafię bezwzrokowo pisać... 8) :wink:
aligator
Dodano
12.06.2003 16:13:07
Witaj na Forum!

Co do instalacji... to temat raczej na jakies linuxowe forum, ale moj mandrake wymagal stworzenia osobnej partycji ext3/2.
Nie znam za bardzo konppixa, nie moge Ci za wiele pomoc...

www.linuxuser.slupsk.pl

Pozdrawiam.
brtx
Dodano
12.06.2003 15:09:11
luka79
Dodano:
12.06.2003 12:59:09
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1