Linux Knoppix i neostrada.
Witam.
Mam linuxa Knoppixa 3.6 i mam problem z zainstalowaniem neostrady. Zaczynam instalację i w pewnym momencie się ona urywa i komunikat "Brak wsparcia USB. Koniec!!!". Dzwoniąc na infolinię neostrady bardzo miła Pani w bardzo miły sposób informuje mnie, iź nie udzieli mi wsparcia pod linuxa. Dlatego pytam Was forumowiczów. Kto wie co to oznacza
:arrow: brak sterów pod usb,
:arrow: brak sterów usb samego modemu(SpeedTouch 330)
Za pomoc dzięki.
8) Pozdro. 8)
Mam linuxa Knoppixa 3.6 i mam problem z zainstalowaniem neostrady. Zaczynam instalację i w pewnym momencie się ona urywa i komunikat "Brak wsparcia USB. Koniec!!!". Dzwoniąc na infolinię neostrady bardzo miła Pani w bardzo miły sposób informuje mnie, iź nie udzieli mi wsparcia pod linuxa. Dlatego pytam Was forumowiczów. Kto wie co to oznacza
:arrow: brak sterów pod usb,
:arrow: brak sterów usb samego modemu(SpeedTouch 330)
Za pomoc dzięki.
8) Pozdro. 8)
Odpowiedzi: 9
Tak.
Masz to otworzyć w jakimś edytorze tekstu.
Zaloguj sie jako root i wpisz
kwrite /etc/resolv.conf
Wpisz dns'y i zapisz.
Masz to otworzyć w jakimś edytorze tekstu.
Zaloguj sie jako root i wpisz
kwrite /etc/resolv.conf
Wpisz dns'y i zapisz.
W konsoli:
/etc/resolv.conf
Źle coś robię?
8) Pozdro.
/etc/resolv.conf
Źle coś robię?
8) Pozdro.
A co dokładnie wpisujesz ?
gusioo:Otwierasz /etc/resolv.conf wpisujesz DNS'y zamykasz.
Niestety komenda nie działa ani na moim profilu ani na profilu root. Otrzymuję komunikat "Odmowa dostępu".
8) Pozdro.
Otwierasz /etc/resolv.conf wpisujesz DNS'y zamykasz.
Mam go na CD jako live ale juź postawiłem system na dysku. Teraz muszę połączyć sie jedynie z siecią. Na polskiej strionie wyczytałem coś takiego
ale nie za bardzo wiem jak zastosować ostatnie zdanie.
8) Pozdro.
Takźe uźytkownicy Neostrady mogą bez problemów korzystać z Knoppiksa. W tym celu naleźy uruchomić konfigurator połączenia PPP over Ethernet, znajdujący się na pasku startowym w grupie programów KNOPPIX i podgrupie Internet/Networking. Program ten opisany jest jako ADSL/PPOE Configuration. Konfiguracja ADSL wymaga ręcznego wprowadzenia nazw nameserwerów do pliku /etc/resolv.conf
ale nie za bardzo wiem jak zastosować ostatnie zdanie.
8) Pozdro.
Jeśli tego knopiksa masz na CD to IMVHO moźesz zaponieć o uruchomieniu neo.
Knopiks operuje na RAM Dysku i źaden zewnętrzny program sie nie zainstaluje.
Knopiks operuje na RAM Dysku i źaden zewnętrzny program sie nie zainstaluje.
gusioo:w konsoli po podłączeniu modemu wpisz lsusb
A jeszcze jedno pytanie poniewaź stosuję metodę instalacji jak po winde dlatego najpier instaluje oprogramowanie. I na oprogramowaniu staje instalka. W taki wypadku mam najpierw podłączyć modem–konsola i dopiero potem instalacja oprogramowania?
Dzięki za zainteresowanie.
8) Pozdro.
w konsoli po podłączeniu modemu wpisz lsusb
Strona 1 / 1