Linux i Windows w jednym stali domu....
Zacząłem się bawić Linux'em....Teraz mam zainstalowany na starym dysku Linux Mandrake 9.1 a na nowym Win Xp ....Ale rzeby wybrać któryś z nich to musze odłączyć któryś dysk .... Jak zrobić źeby Linux mandrake 9.1i Windows Xp były na jednym dysku i mógł bym je łatwo wybierać Tak jak to sie naprzykład wybiera jak jest win me i xp..?! :?
Odpowiedzi: 10
Tak sie patrze, czytam, czytam, i nie mam pojecia o czym tu wyzej pisze.
Jaka instalacja na tej samej partycji ?
Jak to – katalog bedzie inny ?
Jaka instalacja na FAT ?
Czyzby Linuks nie mial swojego systemu plikow ? To co to jest ext2, ext3, czy tez inne ?
Jaka instalacja na tej samej partycji ?
Jak to – katalog bedzie inny ?
Jaka instalacja na FAT ?
Czyzby Linuks nie mial swojego systemu plikow ? To co to jest ext2, ext3, czy tez inne ?
Szybkosc systemu jest porownywalna z tym na emulatorze.
Ja tylko podałem sposób! Nie miałem na uwadzę szybkości działania. Gdybym wiedział, źe pod taką perspektywą mam patrzeć i doradzić komuś co innego bym napisał. Pozdro :) 3majcie się!
NetManek:Dlatego bez problemu moźe na tej samej partycji zainstalować :). A katalog będzie inny i na pewno nie skasuje się WIN XP :P. 3majta się.
Instalacja Linuks–a na partycji FAT (bo chyba o tym mowa) jest raczej niewskazana. Szybkosc systemu jest porownywalna z tym na emulatorze.
Porada brtx jest sluszna – LILO poradzi sobie bez problemu z dwoma systemami.
Instalacja Linux'a jest bardzo łatwa (nawet moźna powiedzieć, źe łatwiejsza od instalacji jakiegokolwiek Windows'a). Ja mogę tylko powiedzieć ze swojego przykładu, kiedy instalowałem Linux'a Mandrake 8.0. Dlatego bez problemu moźe na tej samej partycji zainstalować :). A katalog będzie inny i na pewno nie skasuje się WIN XP :P. 3majta się.
Net Manek ma tutaj racje, jezeli zainstalujesz najpierw linuxa, to xp podczas instalacji (ta sama partycja) zapyta czy usunac wczesniejszy system, wtedy dajesz nie i jedziesz z winda, tak przynajmniej to sie odbywa podczas instalacji dwuch wind, nie wiem jak z linuxem, ale wtedy przed kazdym wlaczeniem bedziesz mial ekran w ktorym bedziesz mogl wybrac system
Sorx pomyliłem się: napisałem zamiast 'dysk' słowo 'system' :). Juź zmieniłem. :P
NetManek:A moim zdaniem źle zrobiłeś. Mogłeś zainstalować systemy na tym starym systemie, a pliki trzymać na nowym! Tak mi się wydaje, źe to by było lepsze rozwiązanie ...
za holere nie rozumniem co napisałeś :roll:
A moim zdaniem źle zrobiłeś. Mogłeś zainstalować systemy na tym starym dysku, a pliki trzymać na nowym! Tak mi się wydaje, źe to by było lepsze rozwiązanie ...
Podlaz oba dyski, a nastepnie pusc kompa z CD1 Mandrake 9.1. Powinien zbudowac poprawne LILO.
Podlaz oba dyski, a nastepnie pusc kompa z CD1 Mandrake 9.1. Powinien zbudowac poprawne LILO.
Strona 1 / 1