Linux & Windows
Otóź, ma giga problem ;/ mialem na 3 plytach Linuxa Mandrake 10 Comunnity. Podczas instalacji, (w polowie) pekla plyta ;/ wiec chcialem wejsc do wina a tu podczas bootowania "blad ladowania systemu". nie wiedzialem co zrobic, wyjolem baterie od biosa, po kilku innych prubach sformatowalem caly dysk byl jak z fabryki. Ale error nadal byl. W biosie znalazlem takie cos jak "Load optmized option" i to zrobilem i udalo mi sie jedynie zainstalowac linuxa ;/ szczerze mowiac zabardzo mi sie na razie nie podoba (mam dzwiek 5.1 i jak odpalam w tym linxuowym programie to dzwiek jest bardzo cichy a jak podkrece subbufer to ostry PISK!!). Chce wiec przenisc sie spowrotem na windowsa, lecz po jego zainstalowaniu blad jest ten sam i nie moge juz wlaczyc linuxa. Pomozcie, plz. P.S. Na linuxie mi za bardzo nie zalezy ale nie bylo by zle jesli by byl rownolegle z winowsem, czy jest taka opcja? Z gory thx !
Odpowiedzi: 8
b]Witam mam nadzieje źe ci pomoge :!: :!: otórz miałem kiedyś podobny problem :!: musisz sobie ściągnąć darmowy programik o nazwie Partition Menager.krok (1)Odpal kompa z dyskietki startowej Krok(2)wyjmij dyskietke startową i włóź dyskietke z tym programem PM Krok(3)wpisz komende A:/ part.exe
ukaźe ci sie niebieski interfejs tego programu zlikwiduj wszystkie partycje na swoim dysku jakie tylko masz potem sformatuj dysk na pliki FAT 16( oczywiście wszystko to za pomocą tego programu) :twisted: Przypominam źe program pracuje w poziome dos :!: po wykonaniu w/w czynności odpal kompa ponownie przestaw opcje w biosie na boot cd na winde xp i mozesz działać dalej sam :!: Pozdrawiam P.S mi taki manewr pomógł walczyłem z kompem 1 dzień i całą noc :evil: Pozdrawiam 8) [/b]
ukaźe ci sie niebieski interfejs tego programu zlikwiduj wszystkie partycje na swoim dysku jakie tylko masz potem sformatuj dysk na pliki FAT 16( oczywiście wszystko to za pomocą tego programu) :twisted: Przypominam źe program pracuje w poziome dos :!: po wykonaniu w/w czynności odpal kompa ponownie przestaw opcje w biosie na boot cd na winde xp i mozesz działać dalej sam :!: Pozdrawiam P.S mi taki manewr pomógł walczyłem z kompem 1 dzień i całą noc :evil: Pozdrawiam 8) [/b]
EL NINO:Na allegro mozna kupic :mrgreen: .Rebe:A skąd tamą dyskietkę wziąć ? :mrgreen:
Z ile :?:
IMO wystarczy zapodać w szukajce "Boot Disk" i znajdzie się pare linków do "dyskietek" . A mordki se nie wstawie bo i po co :?:
Na allegro mozna kupic :mrgreen: .Rebe:A skąd tamą dyskietkę wziąć ? :mrgreen:
EL NINO:Wez najzwyklejsza dyskietke startowa z w98, uruchom komputer i wpisz komende "fdisk /mbr". Jesli zostaly jakies pozostalosci po linuksie w MBR, to po niej powinno byc dobrze.
A skąd tamą dyskietkę wziąć ? :mrgreen:
Wez najzwyklejsza dyskietke startowa z w98, uruchom komputer i wpisz komende "fdisk /mbr". Jesli zostaly jakies pozostalosci po linuksie w MBR, to po niej powinno byc dobrze.
Bo linux moźe coś wpisywa do bootsektora i pyta posza. Teraz jest problem.
Czy jesteś absolutnie pewien, źe nie nabroiłeś niczego z partycjami i dyskami logicznymi?
Swego czasu na swoim komputerze miałem jednocześnie Windows 2000, XP, 98 i Linuksa. Działało bez zgrzytów. Podstawowym loaderem był lilo i do niego były dopisane pozostałe systemy (oczywiście kaźdy na swojej partycji/dysku logicznym).
Swego czasu na swoim komputerze miałem jednocześnie Windows 2000, XP, 98 i Linuksa. Działało bez zgrzytów. Podstawowym loaderem był lilo i do niego były dopisane pozostałe systemy (oczywiście kaźdy na swojej partycji/dysku logicznym).
Strona 1 / 1