Limit TCP/IP w Windows Vista
Witam
Mam nastepujacy problem: Windows Vista (x86, polski, ze wszystkimi aktualizacjami pomijajac sp1) podczas przegladania stron bardzo szybko osiaga "limit zabezpieczeń ustalony dla liczby równoczesnych prób połączeń TCP" (za: podglad zdarzen, identyfikator 4226). Gdy juz sie to dzieje, strony przez paredziesiat sekund przestaja sie ladowac; zdarzalo sie tez ze polaczenie (neostrada, livebox i kabel ethernet) zostalo rozlaczane; czasem dla urozmaicenia pokazywal sie BSOD z informacja odnosnie tcpip.sys, zostal wykonywany zrzut pamieci poczym nastepowal reboot.
W XP mozna bylo latwo ow limit kontrolowac, chociazby poprzez uzycie xp-antispy; w Viscie jest to dosc utrudnione - przynajmniej w moim wypadku. Kazda proba zamienienia pliku tcpip.sys z pomoca Vista TCP/IP and UAC AutoPatch 6.0 lub/i podobne skutkowala BSOD i potrzeba przywrocenia oryginalu (ktorego kopia na szczescie byla wykonywana przez ww. "patch"). Uzycie Speed Guide TCPOptimizer nie poprawia, nie zmienia nic.
Czy ktos wie w jaki sposob mozna ta niedogodnosc zmienic? Zwiekszyc limit?
Odpowiedzi: 7
To może jednak zacznij po bożemu - opis sprzętu i sterowników oraz informacja z BSOD-a, a lepiej z tego co system tworzy w plikach zrzutów ( choć jeżeli tam dotrzesz to bedziesz wiedział z czym się ten tcp/ip jeszcze moze wiązać. I tka i tak na sieciówkę wyjdzie.
Update - http://wss.pl/frmThread.aspx?tid=50846 i się wziął kruca, i wyniósł . Masz Go na sumieniu Ad@$ i nie licz, że Ci to będzie zapomniane.
cholernie istotna rzecz, kropka w adresie.. musisz cholernie lubic posty nabijac.
przed chwila znowu pojawil mi sie BSOD po osiagnieciu limitu, dodam ze zmienilem liveboksa na speedtoucha 330 (mam chwilowe poblemy ze stabilnoscia lacza).
-
[quote=AsabielMokusei]cholernie istotna rzecz, kropka w adresie.. musisz cholernie lubic posty nabijac.[/quote] Jakby nie była istotna, to byś nie otrzymał takiego komunikatu, na którym "poległeś". [quote]404 Not Found The requested URL /art/2008_opt.html. does not exist. [/quote] EOT.
rozumiem, ze to juz koniec i nikt nie ma jakichkolwiek pomyslow?
Zainstalowalem - ten patch oraz dodatkowy programik; w trybie administratora. Uruchomil sie, ale siec calkiem padla. Podglad zdarzen zarejestrowal to:
Zdarzenie 7001 - Usługa Usługa listy sieci zależy od usługi Rozpoznawanie lokalizacji w sieci, której nie można uruchomić z powodu następującego błędu:
Uruchomienie usługi zależności lub grupy nie powiodło się.
Zdarzenie 7001 - Usługa Rozpoznawanie lokalizacji w sieci zależy od usługi Sterownik protokołu TCP/IP, której nie można uruchomić z powodu następującego błędu:
Nie można odnaleźć określonej procedury.
Zdarzenie 7000 - Nie można uruchomić usługi Sterownik protokołu TCP/IP z powodu następującego błędu:
Nie można odnaleźć określonej procedury.
Wystepuja one po kilka razy.
Oczywiscie przywrocilem oryginalny plik i odinstalowalem dodatek.
Nie wiem dlaczego "tędy" nie otwiera - wrzuć http://xp.net.pl/art i wybierz 2008_opt.
-
[quote=Rebe]Nie wiem dlaczego "tędy" nie otwiera[/quote] Bo na końcu linka "przyczepiła się" kropka - stąd to zamieszanie.
Rebe,
[quote]
404 Not Found
The requested URL /art/2008_opt.html. does not exist. [/quote]
Sprawdź to co w pkt 17 - http://xp.net.pl/art/2008_opt.html. Powinno wydać i dla Visty.
Ew. wprowadzdź ten plik rejestru zwiększający limit i sprawdź czy sam on nie wystarczy.
Strona 1 / 1