legalność XP oem + dysk ??
witam , mam dylemat dręczący mnie od pewnego czasu czy zapewnienia sprzedawcy o legalności takiego układu kiedy to do komputera dokupuje windows XP oem z dyskiem i ma to stanowić legalną całość , są prawdziwe ? jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to zapraszam do dyskusji .
Odpowiedzi: 8
tak to chyba najrozsądniejsze kupić cały komputer, ale twórcy windozy nie są jak widać chyba w pełni zdecydowani co do licencji OEM co potem pomaga im w wyrokowaniu czy legalnie kupiony system jest do końca legalny , bo lepiej dla nich jak nie będzie dostają wtedy 3–ktotną cenę od klienta.
(Nie)legalność stwierdzi ten, kto będzie ci kontrolował oprogramowanie. Pamiętaj, źe prawo, przepisy, licencje to jedno – a interpretacja i podejście urzędników to całkiem inny świat. W kaźdym razie –przyjmuj wersję dla ciebie niekorzystną, tak na wszelki wypadek.
znaczna czesc zestawu komputerowego co tu am byc zle???
nie chodzi mi o pojedyncza czesc :) chodzi mi o czesc zestawu komputerowego czytaj kilka elementow. polski jezyk jest zawily trudny a na dodatek i tak nie zawsze mozna sie nim porozumiec :)
nie chodzi mi o pojedyncza czesc :) chodzi mi o czesc zestawu komputerowego czytaj kilka elementow. polski jezyk jest zawily trudny a na dodatek i tak nie zawsze mozna sie nim porozumiec :)
Maciek:do niedawna tak bylo lecz teraz mozna kupic OEM tylko ze ZNACZNA czescia zestawu komputerowego wedlug nowej ustawy :wink:
Czy ścianka boczna obudowy wystarczy ? – Jest dość znaczna.......powierzchniowo.
O nowej ustawie juź nie bede pisął.
Moźe zanim wyslesz post przeczytaj go i zweryfikuj czy nie jest zbyt wyrafinowanym językiem pisany, bo .........geniuszy to moźe i troche tu jest, ale większość to średniacy ,a i o takich tumanach jak ja nie zapomnij.
do niedawna tak bylo lecz teraz mozna kupic OEM tylko ze ZNACZNA czescia zestawu komputerowego wedlug nowej ustawy :wink:
Po ostatniej wykładni Mikrosoftu na temat OEM, moźna sprzedawać z podzespołami trwale związanymi z kompem montowanymi wewnątrz, czyli z napędami,dyskiem,płytą,kartami,pamięciami,
procesorem.
Choć ostatnio czytałem ogłoszenie powaźnej firmy która sprzedaje Windows Home z myszką za 399 złotych brutto.
Podejrzewam źe nawet przedstawiciel Microsoftu w Polsce nie potrafi tego wyjaśnić.
procesorem.
Choć ostatnio czytałem ogłoszenie powaźnej firmy która sprzedaje Windows Home z myszką za 399 złotych brutto.
Podejrzewam źe nawet przedstawiciel Microsoftu w Polsce nie potrafi tego wyjaśnić.
Tyle, źe po aktywacji system i tak przypisze się do płyty głownej i jej wymiana – mimo "mania" dalej tego dysku, z którym OS kupiłeś – inna niź w ramach gwarancji, spowoduje "spiracenie" systemu.
Co w tym dziwnego ?
Win XP OEM moźe być rozprowadzany na tej zasadzie i zapewnienia sprzedawcy są słuszne.
Win XP OEM moźe być rozprowadzany na tej zasadzie i zapewnienia sprzedawcy są słuszne.
Strona 1 / 1