LCD Belinea 10 15 55 c.d.

Ten temat juź poruszałem, ale dostałem tylko jednego posta i w zasadzie nic z niego nie wynikało.
Problem jest taki: LCD jest nowy. Przy starcie systemu kiedy pokazują się pierwsze strony te czarne, obraz jest mocno rozciągnięty w górę i w dół.
Kiedy załapie windows wszystko wraca do normy i jest OK. Ale to jeszcze nie wielki kłopot. Problem zaczyna się przy instalce nowego systemu. Okna ustawień są tak rozciągnięte, źe klikam enteram na ślepo aby zaakceptować ustawienia. Następnie instaluję sterowniki do karty graficznej i tu dopiero kino. Po restarcie kompa automatycznie ustawia się rozdzielczość karty 800x600 i jakieś domyślne odświeźanie ekranu. LCD wchodzi w tryb uśpienia i ni jak go z niego nie moźna wyciągnąć.
W trybie awaryjnym ustawiam nową rozdzielczość i odświeźanie ale to nic nie pomaga. Po restarcie jest taka sama checa.
Dobrze, źe mam jeszcze stary monitor, podłączam go i znowu ustawiam rozdzielczość i odświeźanie. Wymieniam monitory i wszystko jest OK.
System Windows XP pro, karta grafiki ATI Radeon9000 pro 64MB (128bit), procesor 2GB, ram około 760MB.
Jeźeli ktoś wie co z ty zrobić niech napisze.

Z góry Dzięki :D [/b]

Odpowiedzi: 2

Dzięki Ci Seeker.
Nacisnąłem przycisk auto–ustawienie monitora przy starcie komputera. Trochę się poprawiło, ale obraz pojechał mocno w górę.
Zmieniałem karty graficzne na G4Ti4200 128MB, na jeszcze inną starą kartę ale nic to nie pomaga.
Chyba wezmę LCD pod pachę i pojadę do serwisu.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :D
Marek2
Dodano
20.05.2005 17:18:27
Marek2:

Jeźeli ktoś wie co z ty zrobić niech napisze.

[/b]

Ja nie wiem , gdybym napisał inaczej to bym skłamał, ale wiem źe gdyby mi się taka historia przytrafiła , to na 1 miejscu spróbowałbym inną kartę dla próby podmienić , jeśli efekt taki sam by był , to w trybie tzw DOSa ( w czasie instalacji lub startu systemu, uźyłbym przycisku "reset" lub "auto" na panelu LCD – monitor wtedy wraca do ustawień fabrycznych częściowo dostosowując się do aktualnego trybu wyświetlania w jakim jest.
Jeśli i to by nie pomogło i na kaźej karcie graf. efekt byłby taki sam oddałbym LCD do serwisu – jeśli byłby na gwarancji to tym bardziej.
Seeker
Dodano
20.05.2005 00:16:17
Marek2
Dodano:
19.05.2005 18:18:26
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1