Laptop z Vista OEM- jak zrobić płytę statową aby ponownie wgrać system

hello :) mam zamiar kupić laptopa z vista ale po tym jak zobaczyłam kompa w sklepie nie jestem pewna. Jestem straszna bo najbardziej lubie gdy sama wgram system (wiem co mam itp) Niestety mam tam tylko wgraną vistę- brak płyty. Jeśli ktoś wie jak sporządzić płytę z systemem do ponownego wgrania proszę o pomoc (podobno coś takiego jest) i jeszcze pytanko jak wgram to od nowa to bede miała tylko windowsa?? bo jak narazie jest tam mase programów mi niepotrzebnych. czekam na odpowiedz!! i z góry dziekuję :)

Odpowiedzi: 5

Nie wiem jak jest w acerze, ale u mnie w hp pavilion jest oprogramowanie HP recovery manager, tam są wszystkie opcje dotyczące dysku do przywracania. Ja tam mam opcję create recovery disk, wkładam płytkę i tworzy. Potem przy instalacji mam do wyboru czy ma przywrócić fabryczną strukturę dysku i wtedy gdy to wybiorę to odtwarza cały dysk twardy sektor po sektorze, w efekcie mamy laptopa jak ze sklepu, są partycje jak od nowości, programy itp. w instalatorze jest druga opcja która pozwala wgrać sam system na wybraną przez nas partycję. Ciekawym rozwiązaniem jest kreator kopiowania danych przed wgraniem systemu, mamy do wyboru czy chcemy zrobić backup wybranych plików i na jakie urządzenie, czy ma to być pendrive czy płyta itp.
emil0076
Dodano
07.09.2007 16:00:42
Mam acera i ten problem. Gdybyś mógł krok po kroku wytłumaczyć co powinnam zrobić byłabym wdzięczna. Acera użytkuję od maja. Nie mam tego programu. Mój acer to 5630.
Milik
Dodano
06.09.2007 22:54:11
komputery acera daja taka mozliwosc, robilem to przedwczoraj, w oprogramowaniu juz zainstalowanym na kompie jest pelno smieci od acera ( ine firmy robia podobnie). Jest tam miedzy innym recowery menager, który własnie pozwala na wypalenie płytek z ktory potem w bardzo prosty sposub mozna przywrucic fabryczne ustawiena. Mozna rowniez w tym programie nagarc sobie backup sterownikow albo backup aktułalnych ustawien co do jednego pliczka, w czystym sytemie pokazalo mi ze zajmie mi to jedyne 15gb :). Sam program bardzo prosty w obsludze.
eldorn
Dodano
04.09.2007 22:22:20
ten latopik to ma być acer.. kurde jednak xp przy tym to pestka wrzucę płytkę i spokój wgra sie od nowa :)
catka
Dodano
04.09.2007 16:13:28
Niektórzy producenci dodają taką możliwość - utworzenia płyty ratunkowej, o ile takowej nie dodali. Co do modyfikacji - tutaj to już zabawa z wyższej półki. Vista ma jednakże modularną budowę i tak naprawdę dla chcącego nic trudnego ;-)
Anathema
Dodano
04.09.2007 00:49:35
catka
Dodano:
03.09.2007 23:43:38
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1