Laptop Toshiba equium a-100 problem z kartą graficzną w grach?

Witam. Mam laptopa jak w tytule. Laptop ma 1024 RAM i karte graficzną ATI Radeon Xpress 200M. Problem jest tego typu: Podczas grania w proste, nie mających dużych wymagań sprzętowych gierki tj. DSJ 3 (skoki narciarskie), Carom 3d (bilard) oraz we wszystkie inne proste gierki 3D (w bardziej zaawansowane gry nawet nie próbuje grac, z racje tego ,ze karta graficzna jest zintegrowana) sytuacja wygląda tak (napisze na przykładzie skoków DSJ 3 ): Włączam grę, zaczynam zabawę...przez pierwsze 10-15 minut wszystko jest ok, ale po tym czasie gra na chwile (15-30 sekund) zaczyna klatkowac. Potem znow wszystko jest ok....nastepnie sytuacja powtarza sie za 5 minut, a potem coraz czesciej i czesciej, az klatkuje praktycznie co minutę. Zauważylem, ze jak poprzez kombinacje ALT+TAB wychodzę do windowsa i za chwile wracam do gry, to gra przestaje klatkowac (zawsze) i zaczyna spowrotem po minucie. Czyli aby pograc w gre bez "skakania" robilem tak: Oddalem skok, wyszedlem poprzez alt-tab do windowsa (kiedy na planszy byly pokazane wyniki zawodnikow), po czym wracam do gry, oddajac drugi skok i majac pewnosc, ze gra podczas skoku nie bedzie klatkowala (bo to oznacza slaby skok ;) ). Podobnie jest z innymi grami, jak wyjde na pulpit i wroce, to mam na chwile spokoj. Jezeli chodzi o moj sprzet, to mam zainstalowanego windowsa xp, komputer jest swiezo po formacie, przed formatem tez sie tak działo. Kombinowalem ze sterownikami do grafiki, zmieniajac je kilkukrtonie na inne, nowe, lecz nic to nie dalo. Sytuacja jest denerwujaca, bo znajomi maja gorsze sprzety z zintegrowanymi grafikami i w tego typu gry smialo graja, bez zadnych problemow. Prosze o porady. Z góry dziekuje Pozdrawiam Adam

Odpowiedzi: 3

Witam, dziekuje za odpowiedz Nie, nie mam zadnych wirusow na pokladzie :) Przypomne, ze przed formatem działo sie dokladnie tak samo. Ostatnio zauwazylem (majac caly czas podglad na uzycie procesora) ze podobnie dzieje sie nie tylko podczas grania, ale takze przy normalnym uzytkowaniu komputera, bez jakiegos obciazania go. (otwarte kilka zakldek w firefoxie, poza tym standard- gg i inne NAPRAWDE PODSTAWOWE aplikacje, ktore uruchamiaja sie przy starcie systemu). Komputer potrafi sie tak "zamulic" (uzycie procesora 100%) na kilka minut, a potem nagle mu przechodzi. Ale dzieje sie tak dosc czesto. Przed formatem zrzucalem wine na zapchany komputer roznymi rzeczami (2 lata bez formata :), a zdarzalo sie ze bylo nawet 4- uzytkownikow komputera ), ale teraz widze ze problem jest duzo glebszy. Oczywiscie, oddalbym komputer do serwisu, ale zakupilem go w Anglii, a poza tym gwarancja juz minela. Prosze o jakies sugestie :) pozdrawiam
bad811
Dodano
23.04.2008 00:14:18
Proponuję naładować baterię i iść z tym tam, gdzie go kupiłeś,zrobić im demonstrację i niech się pomęczą, bo jakoś mi to pachnie sprzętowym problemem. Przyjmujemy oczywiście, że nie masz wirusków na pokładzie, prawda? A to, że jest świeżo po formacie... też raz tak miałem. Format, a następnego dnia DoS... i znów musiałem formatować :/
XanTyp
Dodano
18.04.2008 08:23:45
Odswiezam temat- ostatnio zauwazylem, ze podczas grania, kiedy mi tak "zacina" użycie procesora dochodzi do 100%. Czy w zwiazku z tym moze to byc zwiazane z przegrzewaniem sie procesora, podczas wykonywania operacji w czasie grania? Jak najlepiej sprawdzic czy problem faktycznie polega na przegrzewaniu sie procesora? I dlaczego w ogole procesor sie przegrzewa- jesli sie to potwierdzi? Dodam, ze czuc, ze wiatrak normalnie pracuje, radiator tez sie nagrzewa. Czy ktos ma jakies informacje na temat fabrycznego przegrzewania sie tyvh laptopow? No i najwazniejsze- co robic? :) pozdrawiam :)
bad811
Dodano
17.04.2008 18:39:16
bad811
Dodano:
04.04.2008 19:52:01
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1