Laptop i głośniki 5.1
Witam szanowni koledzy.
Mam takie pytanie. Mam laptopa z kartą Realtek HD (alc 660). Dzwięk stereo, do tego głośniki logitech x-530 (5.1).Chciałbym je podpiac pod gniazdo wyjsciowe w lapku. Czy jest jakis rodzielalcz ze stereo na 5.1 (Nie interesuje mnie dzwięk 5.1 chce tylko zeby graly mi wszystkie glosniki). CZy ewentualnie jak bym mial taki rozdzielcz to nie upale wejscia?? wszakże jest ono dostosowane tak mniemam pod dwa głośniki.
Odpowiedzi: 6
Tez mam X-530 i dostalem przejsciewke z 2 kanalowki na te glosniki . Takie male czarne cos. Latwo mozna kupic kabel jack (tu podlaczamy do kompa) a wychodzi 2x jack i tu podlaczamy do tej przejscowki.
Ja swego czasu używałem przejściówek:
Gniazdo w laptopie
\/
przejściówka Jack3,5 -> 2xJack 3,5
\/
wtyk 1, przejściówka 2==>2 pozostałe wtyki
Teraz mam kartę dźwiękową SoundBlaster External 24-bit USB. Rozwiązanie tańsze, niż karta na ExpressCard bądź PCMCIA.
emulacja to już nie to samo niestety co prawdziwy 5cio kanałowy dźwięk :/
Możesz pomyśleć też o przenośnym zestawie JBL do laptopa
[url=http://www.pcvademecum.pl/viewtopic.php?f=5&t=130]link do wątku[/url]
Rozdzielacza nie ma, ale są głośniki (Logitach G54) które mają emulacje 5.1. Właśnie takie posiadam i podłączam je do lapka i pięknie grają - wszystkie.
Niestety ale w laptopy wbudowana jest 2-kanałowa karta dźwiękowa, także nie możesz do niej podłączyć zestawu 5.1. Jedyne rozwiązanie tego problemu to zakup dodatkowej, zewnętrznej karty dźwiękowej, którą podłączysz pod USB, lub takiej na złącze PCMCIA czy Express Card.
Na 99% nie ma takiej możliwości...
Strona 1 / 1