Laptop HP/zasilanie/bateria/problem

witam
moze tutaj znajde odpowiedz
droga kupna nabylem laptopa HP Pavilion zx5190us
wszystko ok ale teraz po okolo roku...
bateria przestala "trzymac" – nie stopniowo, powoli, ale nagle–
wytrzymuje 46 minut i laptop sie wylacza
staralem sie wyciagac bateria przy dluzszej pracy na podlaczonym zasilaniu zewnetrznym
system (xp pro sp 2) nie pokazuje mi ikonki bateri (tez nie wiem dlaczego)
jesli szlag trafil elektronike baterii – jak to sprawdzic i ewentualnie "naprawic"?
kupno nowej – duze koszty (dostepna w usa – przynajmniej tylko tam znalazlem)
wielkie dzieki za wskazowki
pozdrawiam
Piotr

Odpowiedzi: 9

Nawet nie musisz specjalnie przeliczać.
Jeźeli po podłączeniu kilkuwatowego odbiornika napięcie na woltomierzu zacznie spadać na pysk to ogniwo do wymiany.
MarcinX
Dodano
27.11.2005 18:57:49
[quote="MarcinX"] po rozebraniu mierzysz pojedyncze ogniwa miernikiem plus jakimś odbiornikiem (oporem źaróweczką itp.)
quote]
dzieki:)
co mam zmierzyc?
i jakie parametry powinna pokazywac? (na mierniku?)
sowa4
Dodano
27.11.2005 18:16:40
W środku wygląda to mniej więcej tak.
Ładujesz baterie potem po rozebraniu mierzysz pojedyncze ogniwa miernikiem plus jakimś odbiornikiem (oporem źaróweczką itp.)
Elekrtonice nic się nie stanie,byle potem dobrze to znowu połączyć :wink:
MarcinX
Dodano
27.11.2005 14:58:10
MarcinX:

to samemu wymienić zwalone ogniwa LI Ion (dostępne w sklepach internetowych i Allegro).
Gorzej jeźeli trzeba grzebać w elektronice.
Ale ogólnie to warto próbować regeneracji bo z regóły nie padają od razu wszystkie tylko część ogniw

wszystko pieknie – tylko jak sie do tego zabrac?
delikatne "rozwalenie" obudowy i co dalej? – nie mam nawet pojecia jak TO w srodku wyglada?

a co z elektronika podczas wymiany ogniw?
sowa4
Dodano
27.11.2005 14:01:21
sowa4:
46 minut i laptop sie wylacza

To jednak 4–6 min :wink:

Jedno lub kilka ogniw przestało trzymać ,najtaniej to samemu wymienić zwalone ogniwa LI Ion (dostępne w sklepach internetowych i Allegro).
Gorzej jeźeli trzeba grzebać w elektronice.
Ale ogólnie to warto próbować regeneracji bo z regóły nie padają od razu wszystkie tylko część ogniw,wtedy mamy znowu spokój na pewien czas.
MarcinX
Dodano
27.11.2005 12:39:02
no wlasnie – system
pokazuje, ze bateria ma 100% – a nastepnie po 4–6 minutach 0% – laptop sie wylacza:(
sowa4
Dodano
27.11.2005 12:22:18
sowa4:
jesli jednak "rozwalila" sie elektronika to – i informacji sieciowych wynika ze trzeba tylko (az;) – ja zresetowac

Nie.
Jeźeli bateria trzyma to poprostu padają ogniwa i z tym jest najmniejszy problem.
Gorzej jeźeli bateria wcale nie ładuje, wtedy jeszcze zostaje zabawa z kontrolerem baterii.
MarcinX
Dodano
26.11.2005 22:18:54
ptaszek w Opcjach zaznaczony....
ale to nic nie daje – ikonki dalej nie ma
wiem, ze regenerscja jest tansza ( – jesli jednak "rozwalila" sie elektronika to – i informacji sieciowych wynika ze trzeba tylko (az;) – ja zresetowac
sowa4
Dodano
26.11.2005 10:51:08
Baterie mozna regenerowac – wstawic nowe akumulatory. Koszty zdecydowanie mniejsze.
Ikona – nie ma w Opcjach zasilania w Panelu sterowania miejsca gdzie stawia sie ptaszka ?
EL NINO
Dodano
25.11.2005 22:18:51
sowa4
Dodano:
25.11.2005 15:14:54
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1