Laptop dla grafika.

Witam z racji malego wypadku podczas podrozy jestem zmuszony poszukac nowego "laptoka" niestety tutaj nastepuje problem wybor jest na tyle duzy iz znalezienie czegos odpowiedniego stanowi dla mnie klopot. Jezeli chodzi o specyfikacje na pewno procesor od AMD,2gb pamieci z mozliwoscia rozszerzenia do 4 i tv-out. Jezeli ktos ma jakies propozycje z checia wyslucham/przeczytam/poogladam. EDIT Ot zapomnialym najwazniejszego czyli grafika z oddzielna pamiecia, z racji tego ,ze czesto zajmuje sie obrobka grafiki/wideo nie chcialbym uszczuplac pamieci glownej.

Odpowiedzi: 6

Chodziło oczywiście o C2D.Piszesz że parametry matrycy , czy grafika mają związek z producentem , nie z procesorem .Otóż ten związek istnieje , bowiem C2d jest droższy i by ceną zbliżyć się do Turiona , producent - nie ma siły - musi oszczędzać na innych elementach .A że tak jest mówi ten test .Jeden producent i różne wszystko, obudowa z tanich materiałów, i matryca .Test dotyczy wprawdzie Core Duo nie C2D , ale tendencja takiego podejścia istnieje u wszystkich producentów . Można zresztą poszukać Wziąć jakąś średnią cenę np 3500 zł i zobaczyć co oferuje producent z Turionem i ten sam z C2D .Różnicę na korzyść grafiki i wyposażania widać gołym okiem . Nie pisze tego , bo jestem jakiś fanatykiem AMD , ale liczy się nie tylko procesor , ale i wyposażenie i jakość wykonania .Różnice w wydajności naprawdę są nieduże http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-Pavilion-dv9033cl.3436.0.html Update: porównywalne parametry , ale już nie cena http://www.komputronik.pl/Notebooki/hp_Compaq/nx_seria_9420_intel_Core_Duo_/HP_Compaq_nx9420__RH442EA/pelny,id,34244/ http://www.komputronik.pl/Notebooki/HP_Compaq_/_Pavillon/Notebooki_HP_Pavillon/HP_Pavillon_dv6600_nowosc/HP_Pavilion_dv6640ew/pelny,id,46167,s,1/
Seeker
Dodano
30.09.2007 21:51:09
Akurat Core Duo nie obsługuje instrukcji 64-bitowych, C2D z kolei tak. Wydaje mi się, że na tym etapie rozwoju x64 procesor Intela jest rozsądniejszym wyjściem. Lepsza wydajność przy standardowych 32-bitach + nie gorsza przy 64. Akurat parametry matrycy czy jakość obudowy połączone są bardziej z ich producentem aniżeli uzależnione od posiadanego procesora, ale mniej więcej wiem co chciałeś przekazać, mianowicie to że laptopy z AMD na pokładzie są tańsze, zgadłem? O ile w laptopach z niższej półki do AMD dodają cieniutką niezintegrowaną grafikę, a do Intela GMA, to w tych droższych propozycjach granicę się już zacierają.
Bobi
Dodano
30.09.2007 11:56:49
Skoro piszesz że zajmujesz się obróbką video to ja bym jednak zainteresował się na Twoim miejscu dwurdzeniowym, dobrze taktowanym Core 2 Duo, a procesory od AMD (Turion) bym odrzucił. Poza tym przydała by się jakaś większa rozdzielczość matrycy, 1440x900 minimum. Grafika wbrew pozorom nie musi być najwyższych lotów, a profesjonalne kosztują krocie.
Bobi
Dodano
28.09.2007 13:35:36
  • Seeker 30.09.2007 02:53:14

[quote=Bobi]Skoro piszesz że zajmujesz się obróbką video to ja bym jednak zainteresował się na Twoim miejscu dwurdzeniowym, dobrze taktowanym Core 2 Duo, a procesory od AMD (Turion) bym odrzucił[/quote] Core duo to procesor 32bit , obsługuje instrukcje EMT64 ale jest 32 bitowy. Turion jest w pełni 64bitowym procesorem i to jest przyszłość .Poza tym w różnego rodzaju testach róznice są naprawdę minimalne i choć przeważa Intel to są testy w których Turion jest lepszy . Nie mniej istotną rzeczą jest to że laptopy z Turionem są lepiej wykonane . Lepszy są matryce ,lepsze obudowy i lepsze wyposażenie za tą sama cenę .Grafika rzeczywiście nie ma znaczenia , jeśli ktoś zamierza korzystać z Express Card. Ale oczywiście każdy ma swoje preferencje i swoje racje . Ja wybrałbym laptopa z Turionem

czy w związku z tą obróbką matryca 17'' czy wystarczy jednak 15,4''?
Endrju
Dodano
28.09.2007 10:03:38
Maks do 5k zl
yoshik
Dodano
27.09.2007 16:43:07
What money ?
Seeker
Dodano
27.09.2007 16:28:33
yoshik