Laptop Dell Inspiron 6400/E1505 - kilka pytań

Witam, niedawno stałem się posiadaczem n/w sprzetu i mam kilka pytan odnośnie niego: 1. Pracujac na laptopie podłączonym do gniazdka z włożoną baterią (zasilanie laptopa z sieci - bateria w pełni naładowana) nagle kontrolka baterii zaczyna na przemian migac pomaranczowo - zielono. Gdy odłączyłem kabel laptop momentalnie sie wyłaczył, podłaczenie do sieci to samo miganie, uruchomienie z baterii niemozliwe, tylko po wyjeciu baterii i odczekaniu jakiegos czasu wszystko wraca do normy (ewentualne odpalenie z sieci ale bez baterii). Nie dzieje to się zawsze, nie ma reguły. Dlaczego tak sie dzieje i czy jest to normalne, ewentualnie jak temu przeciwdziałac? 2. Co jakis czas podswietlaja sie samoczynnie klawisze multimedialne, ale nie tak intensywnie jak po wcisnieciu któregos z przycisków tylko delikatnie mrugaja, jakby w rytmie pracy procesora. Dlaczego tak jest i czy to jest normalne? 3. Czy ktos moze posiada instrukcję w j. polskim do tego modelu? Rodzina produktów. DELL INSPIRON 6400 Klasa procesora Dual Core Kod procesora T2450 Predkosc procesora 2 GHz Czestotliwosc szyny FSB 533 MHz Pojemnosc pamieci podrecznej 2 MB Pojemnosc dysku 160 GB SATA Zainstalowana pamiec 2x1024 MB 667 MHz Rodzaj pamieci SODIMM DDR2 Przekatna ekranu LCD 15,4 cali Typ ekranu TFT WXGA TrueLife Maksymalna rozdzielczosc LCD 1280x800 Typ karty graficznej Intel GMA950 256MB Napedy wbudowane DVD±RW Super Multi Dual Layer Rodzaj baterii Li-Ion Zlacza zewn. • 15-stykowe D-Sub (wyjscie na monitor) • wejscie na mikrofon • wyjście na telewizor S-Video:7-pin mini-DIN connector • FireWire (IEEE 1394) • wejscie na mikrofon • wyjscie sluchawkowe • 4 x USB 2.0 Bezprzewodowa karta sieciowa Tak Typ bezprzewodowej karty sieciowej IEEE 802.11g Bluetooth Tak Wyposazenie standardowe • 1x10/100BaseTX FastEthernet (RJ45) • Modem 56K V.92 • glosniki stereo Gwarancja/rekojmia Gwarancja na 3 lata ! Szerokosc 356mm Glebokosc 265 mm Wysokosc 39 mm Masa brutto 2.8 kg Za wszystkie porady i sugestie z góry dziekuję. Pozdrawiam

Odpowiedzi: 4

Kompa mam juz miesiac, operacji formowania jako tako nie wykonałem, czy teraz ja zrobic i czy to wogole ma sens?
wojtek_r95
Dodano
20.12.2007 21:48:34
  • Endrju 21.12.2007 11:11:07

[quote=wojtek_r95]Kompa mam juz miesiac, operacji formowania jako tako nie wykonałem, czy teraz ja zrobic i czy to wogole ma sens? [/quote] Spróbuj na pewno nie zaszkodzi :mryellow:

Przede wszystkim niech Ci ktoś przetłumaczy strony 39-44 dot. sposobu postępowania z baterią. pierwsze trzy ładowania przy wyłączonym laptopie [skraca to czas pełnego ładowania dość wydatnie, a poza tym ogólnie nie jest zalecane aby podczas pierwszych trzech - czterech ładowań, które niejako kształtują baterię pracowała ona w tzw. buforze czyli była ładowana i jednocześnie zasilała odbiornik - tu laptopa]. Zwykle wszelakie baterie ładuje się prądem 10-cio godzinnym - niestety nic w instrukcji nie jest napisane odnośnie czasu ładowania. Niezależnie od tego wskazane jest ładowanie dłuższe [zwłaszcza, że Twój aku jest zabezpieczony przed przeładowaniem - tak stoi w manualu]. Po pełnym naładowaniu staraj się pracować na samym akumulatorze, aż do rozładowania na poziomie 5-10% [unikaj pełnego rozładowania tzn., aby komp się nie wyłączył cakowicie z braku energii - większośc baterii tego nie lubi]. Powtórz to trzy razy. Po tym czasie bateria będzie już uformowana czyli niejako zapamięta poziom swojego pełnego naładowania i rozładowania. Pamiętaj, unikaj pracy z sieci, podczas pierwszych trzech cykli ładujących i rozładowczych!!! Później możesz pracować z uzyciem adaptera zasilającego, niemniej przynajmniej raz na kwartał dokonaj pełnego rozładowania baterii pracując z samej baterii, aby "przypomnieć" jej gdzie ma minimum. Nie jest to konieczne w sytuacji gdy często będziesz pracował na samym akumulatorze.
Endrju
Dodano
20.12.2007 09:17:36
[b]Endrju[/b] co do punktu 1 to bateria jest nowka bo i sam laptop jest nowy, napisz mi dokładnie jak ta baterie uformowac, co do instrukcji to zobaczymy kto pierwszy znajdzie ;) Pozdrawiam
wojtek_r95
Dodano
19.12.2007 20:50:10
Ad.1 Jeśli bateria nowa to może trzeba ją uformować odpowiednio długo ją łądując przynajmniej pierwsze trzy cykle, jeśli stara to najprawdopodobniej padła. Ad.2 Nie miałem nigdy w ręku tego laptopa, ale może mieć to coś wspólnego z pkt.1 [choć niekoniecznie - w angileskim manualu póki co nic nie znalazłem na ten temat] Ad.3 Faktycznie na razie nie trafiłem na polski manual, ale obiecuję że poszukam, ponieważ sam kolekcjonuję takie rzadko spotykane instrukcje w jeż. polskim. Gdybyś znalazł pierwszy daj linka.
Endrju
Dodano
19.12.2007 09:35:15
wojtek_r95
Dodano:
19.12.2007 00:47:33
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1