Laptop Acer problem z uruchomieniem

Cześć. Padł mi laptop i nie mam bladego pojecia jak sprawdzić co z nim nie tak. Problem wyglada tak: Odpalam kompa i wydaje się, że startuje jakby nigdy nic:wentylator ruszył, dioda dysku twardego miga słyszę że dysk pracuje, zapala się dioda wirelesa ,ale nie włącza się matryca ( wcześniej w tym czasie już pojawiał się ekran z logiem Acera, następnie znane logo Windowsa z ładującym paskiem postępu). Ciemność widze ciemność. Po jakichś 2 minutach laptop sam się restaruje i to samo od nowa.  Nie wydaje mi się żeby padła matryca. Jeden raz po tych kilku samoczynnych restartach udało mu się wystartować. Sprawdziłem go wtedy na obecność wirusa (nic nie wykrył) i myśląc, że już w porządku zrestartowałem go. Jednak działo i dzieje się to samo. Po uruchomieniu laptopa mam wrazenie że system czegoś szuka bo HDD pracuje ostro, potem przeszukuje napęd CD, w końcu głupieje i restartuje się. Chcę odzyskać dane z dysku systemowego i potem już format jeśli mi się to uda. Mam nadzieje że to system. Jeśli wiecie co może mu być i jak temu zaradzić w domowy sposób to chętnie posłucham. W innym przypadku pozostanie serwis, niestety drogi, bo już pogwarancyjny.  Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 1

Odpal notebooka podłączonego pod Zasilacz (nie z baterii), sproboj tez z i bez baterii odpalic. Podociskaj wszystko. moze poluzował sie dysk twardy (wyjmij dysk twardy, odkrecasz 1 srubke i mozna go wysunac [u mnei ejst po prawej stronie notebooka] nastepnie wsadz go i docisnij, moze cus nie łaczy.).Wyjmij cd z napedu i ogolnie podociskaj co sie da. Odłącz tez wszystkie myszki, urzadzenia pod usb itp.
Mozliwe ze tez ze cos sie przegrzewa... zobacz czy uda sie wejsc do BIOSU (odpal kompa i klikaj F2, albo DEL -w zaleznosci od biosu)
Renilps
Dodano
06.11.2006 13:26:31
  • andyv 06.11.2006 15:05:15

kombinowałem wczesniej z zasilaczem bez baterii ale nic to nie dało, z dyskiem nie próbowałem, zrobie jak wróce z pracy ale wątpie że to dysk bo on pracuje. kontaktowałem się z serwisami laptopów przez GG i wszyscy chcą mi od razu wymieniać płytę główną a to koszt ponad 1000zl , czy to recepta na wszystkie dolegliwości laptopa? czekam na inne sugestie. Pozdrawiam

andyv
Dodano:
06.11.2006 11:53:20
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1