LAN
Witam
Mamy w bloku małą sieć LAN dzielimy sobie internet etc.
Jeden z uźytkowników czasami chodzi na uczelnie ze swoim komputerem. Ilekroć wróci nie ma dostępu do otoczenia sieciowego, komputery mogę przeglądać po wpisaniu adresu IP innego komputera np w IE (komputery po nazwach się nie odnajdują), a gdy chcę wejść do otoczenia sieciowego wyskakuje komunikat o braku dostępu i skontaktowaniu się z administratorem.
Czy ktoś ma jakiś pomysł będę wdzięczny bo za kaźdym razem kończy się to formatowaniem. Moźe chodzi tu o serwer WINS, gdzieś sobie automatycznie dopisuje źe jest w sieci, a w naszej do nie ma i nie widzi nazw komputerów.
Na komputerze jest zainstalowany Windows XP prof.
Mamy w bloku małą sieć LAN dzielimy sobie internet etc.
Jeden z uźytkowników czasami chodzi na uczelnie ze swoim komputerem. Ilekroć wróci nie ma dostępu do otoczenia sieciowego, komputery mogę przeglądać po wpisaniu adresu IP innego komputera np w IE (komputery po nazwach się nie odnajdują), a gdy chcę wejść do otoczenia sieciowego wyskakuje komunikat o braku dostępu i skontaktowaniu się z administratorem.
Czy ktoś ma jakiś pomysł będę wdzięczny bo za kaźdym razem kończy się to formatowaniem. Moźe chodzi tu o serwer WINS, gdzieś sobie automatycznie dopisuje źe jest w sieci, a w naszej do nie ma i nie widzi nazw komputerów.
Na komputerze jest zainstalowany Windows XP prof.
Odpowiedzi: 1
Systemu na komputerze zabieranym na uczelnie ? Otoczenie sieciowe nie dziala gdzie ? Na tym komputerze ?przemon:...bo za kaźdym razem kończy się to formatowaniem.
Po co format ? Probowales ustawiac na nim siec na nowo ? Moze ma inna grupe robocza po "powrocie" ? Serwer Wins ? To kwestia jednego zaznaczenia w zakladce wlasciwosci TCP/IP.
Strona 1 / 1