LAN XP

Mam sprawe dotyczaca sieci na XP prof.Na otoczeniu sieciowym gdy chce wejsc do niektorych osob(tez maja xp)gdy klikne na ich kompa to pojawia mi sie okienko do logowania typu "podaj hasło i nazwe uzytkownika" – bez tego nie wejde(teoretycznie:)).Chciałbym sie dowiedziec jak zrobic zeby taki komunikat o hasło itp.pojawiał sie tez na moim kompie?jak to właczyc,co trzeba zrobic?

Odpowiedzi: 10

xyz2003:
proste udostepnianie moge sobie właczac i wyłaczac kiedy chce
To swietnie, ale mogles napisac wczesniej, ze wiesz gdzie i jak sie to wylacza. Po Twoich wczesniejszych postach niestety nie mozna sie dowiedziec jaka jest Twoja wiedz na ten temat. Wystarczylo napisac: wiem to, czy tamto, wlaczalem to i owo. Titaj natomiast prawie w kazdym poscie trzeba zgadywac.
Skoro wiesz jak wylaczyc proste udostepnianie to go wylacz a do konta "Gosc" (wlaczajac go oczywiscie) przypisz jakies haslo i juz. Kazdy zasob ktory udostepnisz dla kogos na to wlasnie konto bedzie zabezpieczony w ten sposob, no i podczas proby wejscia pojawi sie okienko z prosba o podanie usera i hasla. Na ten temat naprawde bylo juz pisane na tym forum.
EL NINO
Dodano
30.05.2003 23:09:29
słuchaj stary proste udostepnianie moge sobie właczac i wyłaczac kiedy chce ale tu nie o to chodzi,chodzi mi o to o czym pisałem na samym poczatku.....czyli pare postow wyzej :D no ale chyba nikt mi nie doradzi :(
thx za dobre checi
xyz2003
Dodano
29.05.2003 20:18:49
Cholera – zamieszalem u gory w poprzednim poscie :wink: . Kreator nie wylacza ale wlasnie zalacza, bo przez proste udostepnianie dzieli zasoby.
xyz2003:
dzieki za rady!"proste udostepnianie" mam caly czas wylaczone
No wlasnie o to chodzi, ze chyba masz go zalaczone. Ale przeciez czytales o tym i powienienes wiedziec gdzie sie to wylacza :D .

P.S. Przyznaj sie bez bicia – sciema z tym szukaniem ?
EL NINO
Dodano
28.05.2003 17:16:04
dzieki za rady!"proste udostepnianie" mam caly czas wylaczone,a przy starcie kompa zawsze sie loguje :) mimo to okienko logowania do mojego kompa na sieci sie nie pojawia,skoro mowicie ze kreator mogl to wylaczyc to moze sie da jakos właczyc? z gory thx wszystkim!!
xyz2003
Dodano
28.05.2003 15:38:57
ExP//|kE:
znika to gdy ponownie uruchomiony zostanie kreator sieci
Znika bo kreator wylacza proste udostepnianie. Ale odpalac kreator, zeby to wylaczyc ? 5 sek. wystarcza zeby to wylaczyc.
A jesli juz o szperaniu, to nikt nie bedzie Ci "szperal" po kompie jesli mu na to nie pozwolisz. Tzn. jesli udostepnisz cokolwiek w zaawansowany sposob, albo w zabezpieczeniach ograniczysz prawa.
EL NINO
Dodano
27.05.2003 20:11:45
To okienko pojawia sie zawsze gdy zainstalujesz xp prof.znika to gdy ponownie uruchomiony zostanie kreator sieci i postąpi się wedługo jego zalecen to chasło znika:)ale jak ktos nie chce zeby mu ktoś szperał po komnie to moźe sobie tak zostawić :D
ExP//|kE
Dodano
27.05.2003 20:03:17
xyz2003:
zeby taki komunikat o hasło itp.pojawiał sie tez na moim kompie
Wylacz tzw. "Proste udostepnianie plikow" (domyslny sposob udostepniania w XP). Jak ? Jesli juz na ten temat czytales to powinienes wiedziec gdzie i jak :wink: .
EL NINO
Dodano
27.05.2003 19:15:49
nie wiem nie znam za bardzo procedur uwierzytelniania i logowania w xp ale powiedz mi moze ty masz tak skonfigurowany system ze jak go wlaczasz to uruchamia sie system bez podawania loginu i hasla, mozliwe ze to jest powod i dostep do twojego kompa jest "otwarty", a gdybys wymusil logowanie przy starcie to byc moze przy polaczeniach z twoim komp tez pojawilaby sie prosba o haslo i login.
uprzedzam ze to tylko zamysl ale warto sprawdzic.
al
Dodano
27.05.2003 16:28:48
ok ale szukałem i szukałem i jakos narazie nie znalazłem jesli macie jakis link do odpowiedzi jesli juz była to podajcie bo ja juz sie duzo naczytałem i nieznalazłem!
xyz2003
Dodano
27.05.2003 16:00:07
Bylo to juz na tym forum poruszane przynajmniej kilka razy. Wystarczy poszukac a napewno znajdziesz odpowedz ktora cie zadowoli. Pozdrawiam.
Zibi
Dodano
27.05.2003 12:56:54
xyz2003
Dodano:
27.05.2003 11:55:21
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1