lan w aster city i 3 kompy

Czesc mam maly problemik i poszukuje pomocy !!!

A wiec tak, w domu mam net dostarczony przez aster i wpiety do swich'a wraz z trzema kompami, kazdy ma zew ip.

Zaleźy mi na polaczeniu dwoch z nich, chodzi mi o udostepnianie plikow. Jeden komp stoi na XP, drugi na 98, oba maja adresy z puli publicznej.

Nie wiem co przeoczylem, a moze poprostu czegos nie wiem. Jednakowa grupa robocza, rozne nazwy i te same protokoly...

Pomocy bo juz trace cierpliwosc latajac miedzy nimi i zmieniajac po jednym parametrze.

Z gory dzieki za wszelka pomoc ;–)

Odpowiedzi: 5

zainstaluj protokol zgodny z ipx/... i zalacz netbios przez tcp/ip.
Szymon Grabiński
Dodano
07.09.2004 17:29:50
witam.
trochę poszukałem i chyba odpowiedź leźy w zainstalowaniu pakietu netbios. zainstalowałem i sieć wewnętrzna działa mimo innych klas adresów ip oraz masek podsieci.
pozdrawiam
mactajg
mactajg
Dodano
06.09.2004 22:30:23
witam.
obecnie mam ten sam problem. przeprowadziłem się i na nowo wykupiłem abonament w asterze. niestety mając dwa kompy podpięte do sieci, z osobnymi publicznymi ip, nie jestem w stanie połączyć ich w sieć lokalną.taki problem mieliśmy wcześniej (było 5 kompów). okazało się (znajomy infomatyk nam powiedział, ale niestety jest z krakowa i bawi się raczej w linuxie, czyli nie za bardzo moźe teraz pomóc), źe jeden z kompów miał ip z innej klasy (adresy miast róźnić się ostatnimi członami, róźniły się ostnimi dwoma) i nie dało się przez to włączyć go do sieci. po napisaniu do astera, zostały zmienione ip na z tej samej klasy (zmienili przy pozostałych czterech) i wszystko wtedy chodziło. obecnie po napisaniu do aster (bo po przeprowadzce ponownie mamy ip z innych klas) dostałem odp. źe załoźenie sieci leźy tylko po stronie klienta i aster nie ma nic do tego. w odpowiedzi na ten mail podałem wcześniejsze potraktowanie w sprawie adresów ip (to co napisałem wyźej) i jak dotąd nie otrzymałem odp. (a mija juź tydzień) ani nie zmieniono ani jednego ip. i jak sądzę właśnie zmiana ip by tobie pomogła. obecnie szukam odp. w necie czy się da załoźyć lana inaczej, ale jak dotąd nic nie znalazłem, a ftp to kiepska sprawa.
mactajg
Dodano
06.09.2004 21:54:08
to juz ma zrobione

chodzi mi oto ze nie widza sie w sieci domowej,
bo sam net mam od dawna i jest ok,
tylko udostepnianie mi nie dziala miedzy tymi dwoma kompami, pewnie cos z konfiguracja na nich, albo w aster, nie wiem, chociaz sadze ze raczej na moich ;–)
Raven
Dodano
04.09.2004 00:22:05
Posłuchaj tez mam neta przez Aster, tez mam kompu podpiete do swich'a. Oba moga wchodzic do neta w tym samym czasie:
musisz wejsc na wwww.wilga.aster.pl
zalogowac sie, dodac nowy kopm ale dodajac nowe IP, (jak dobrze pamietam). kazdu nowe Ip kosztuje 14 zł miesiecznie
maciek(smok)
Dodano
01.09.2004 21:30:55
Raven
Dodano:
01.09.2004 19:43:32
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1