LAN jak to zrobić??
yoły chciałbym zrobić sąsiedzką sieć LAN i nie wiem od czego zacząć ?? jakby ktoś miał z tym do czynienia to nie ch sie odezwie !
Odpowiedzi: 11
Pokaz mi ten "przepis", bo to jest chyba jakas nowosc :wink: .Pyton_000:Przepisowo długość kabla wynosi 70 m.
www.lan.prv.pl
Przepisowo długość kabla wynosi 70 m. Mój znajomy zakładał sieć i ciągną kabel 200 m!!!! i niemiał źadnych ubytków w pakietach :–)
stary nie poddawaj sie.. nie jest tak zle. istnieja tez karty do WAN (radiówki potocznie).. bo na mój gust przy takich odległościach kabel odpada z wielu względów.. jak chcesz wiedzieć z jakich to napisz bo to na prawde długa lista.. sieć radiowa jest troche droga ale jak sie chce podzielić jakieś kozackie łącze z kumplami to na pewno na dłuźszą mętę sie opłaca.. nie wiem czy tobie jest to potrzebne tylko do girek czy internet.. bo jak internet to jeśli jesteś w duzym mieście to polecam wziąść chello i zmaskaradować adresy IP wewnątrz.. opłaca się bo wychodzi najszybciej i najtaniej.. napisz more to moze cos pomoge. powodzenia jak na razie!:)
Przy takiej dlugsci kabla (150m) czarno widze tworzenie sieci. Standardem jest kabel 100m jesli chodzi o skretke. Przy kablu BNC dlugosc moze byc wieksza, ale na tym juz w zasadzie nie tworzy sie sieci. Jesli natomiast mozecie miec w srodku jakis hub lub switch, to oczywiscie nie ma problemu.hrabiadawid:odległość wynosi jakieś 150 metrów i chodzi raczej o karty sieciowe i to będą 3 komputery
Przykladowo:
>100m >100m
komp––––––––––––hub/switch–––––––––––––komp
|
|
komp
uuuuuuu dosc duza odleglosc pomiedzy kompami, ja mam SDI na 4 kompy i anmin nam ciagle powatrzal przed zalozeniem sieci, zeby skretka nie przekroczyla 80 metrow, zeby jej zbyt nie pobiac i nie polamac, bo wowczas sa jakies ubytki na transferze i wogole cos sie buraczy, a jezeli palnujecie lana na sieciowkach, to tak jak juz bylo wspominanne hub, switch i router albo server, jezeli mieszkacie w domkach, a raczej tak jest, bo 150 metrow to nie na warunki blokowe, to chyba pozostaje wam TPS'a jezeli nie chcecie sie wybebeszyc z kasy :wink:
Caly wielki artykul z poradami jak tworzyc samemu sieci lan byl w PC Word ale nie pamietam w ktorym
nr maj czerwiec lub lipiec musisz poszperac jest caly opis i nawet spis potrzebnych materialow i urzadzen.Pozdrawiam.
nr maj czerwiec lub lipiec musisz poszperac jest caly opis i nawet spis potrzebnych materialow i urzadzen.Pozdrawiam.
odległość wynosi jakieś 150 metrów i chodzi raczej o karty sieciowe i to będą 3 komputery poleccie mi coś na ten temat do czytania bo w neci z chuja nie idzie nic znaleźć
1. Ile komputerow ?hrabiadawid:chciałbym zrobić sąsiedzką sieć LAN
2. Odleglosci – jak napisal Xevil.
3. Czy bedziecie mieli net do rozdzielenia ?
A od kogo chcecie mec neta??
– Tpsa (neostrada, dsl, sdi)
–kablowka
–netia
–lub jakas firma
jesli zaprosicie jakoms firme to sie niezle wybulicie za to wszystko zrobia za was a transfer maly wiec nie polecam
Kablówka jesli znowu kablowka to jak dobrze sie orientuje to oni takze robia wszystko a wy placicie a transfer nawet spoko (tylko w tym przypadku oni okablowuja od razu cale osiedle..)
a jesli chcecie podzielic sygnal od tepsy to najlepiej jst robic wszystko samemu:) oni przychodza i podlanczaja jednemu kabelek z netem a wy kupujecie router lub robicie serwer i dodlanczacie sie do niego jesli jest was wiecej to potrzebne beda pewnie haby albo switche....
jak to pisalem to kaplem sie ze zle pzreczytalem twoj post i mam teraz pytanko czy wy wogole chcecie miec neta w tej sieci??
– Tpsa (neostrada, dsl, sdi)
–kablowka
–netia
–lub jakas firma
jesli zaprosicie jakoms firme to sie niezle wybulicie za to wszystko zrobia za was a transfer maly wiec nie polecam
Kablówka jesli znowu kablowka to jak dobrze sie orientuje to oni takze robia wszystko a wy placicie a transfer nawet spoko (tylko w tym przypadku oni okablowuja od razu cale osiedle..)
a jesli chcecie podzielic sygnal od tepsy to najlepiej jst robic wszystko samemu:) oni przychodza i podlanczaja jednemu kabelek z netem a wy kupujecie router lub robicie serwer i dodlanczacie sie do niego jesli jest was wiecej to potrzebne beda pewnie haby albo switche....
jak to pisalem to kaplem sie ze zle pzreczytalem twoj post i mam teraz pytanko czy wy wogole chcecie miec neta w tej sieci??
Jaka jest odległość pomiędzy waszymi mieszkaniami.
Tak czy inaczej wydaje mi się źe masz 3 moźliwości:
1) Podczerwień
2)karty sieciowe
3) wydzierźawić kabel od tpsa :D
Tak czy inaczej wydaje mi się źe masz 3 moźliwości:
1) Podczerwień
2)karty sieciowe
3) wydzierźawić kabel od tpsa :D
Strona 1 / 1