LAN i problem z dwoma źródłami Internetu

Witam!

Administruję wraz z Przyjacielem małym LANem (9 jednostek na HUBie mających dostęp do Inetu (ISDN)przez Routera).
W chwili obecnej posiadam jeszcze jedno łącze (DSL) i nijak nie mogę poprawnie skonfigurować swojego komputera. Chciałbym korzystać ze swojego łącza i jednocześnie mieć dostęp do zasobów LAN. Problem polega na tym źe gdy skonfigurowałem (mostkowanie) obie swoje karty sieciowe i wydawało mi się iź wszystko gra (ja mam swojego DSL i dostęp do sieci LAN) okazało się iź w jakiś sposób blokuję sygnał z Routera pozabawiając innych uźytkowników dostępu do Inetu.
Nie mam pojęcia jak obejść ten problem.

Potrafiących pomóc, proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Gord

Odpowiedzi: 3

Gord, w zasadzie powtorzyles w tej chwili informacje ktore juz wydedukowalem z poprzedniego posta :wink: .

Podsumujmy:
1 sieciowka polaczona z DSL, IP publiczne

2 siecowka polaczona z LAN, IP prywatne
Nie widzisz otoczenia w LANie.

Mostek oczywiscie usun, jesli jeszcze tego nie zrobiles.
Wpisz w Uruchom –> najpierw "cmd" a pozniej "ipconfig /all", podaj w poscie ustawienia sieciowki z LANa.

Wlasciwosci polaczenia –> DSL, wylacz NetBios przez TCP/IP (zakladka Wins), wylacz udostepnianie plikow jesli nie zamierzasz nikomu z neta czegokolwiek udostepniac.

To samo z LANem, ale odwrotnie –> zalacz NetBios przez TCP/IP, udostepnianie oczywiscie zalaczone. W uslugach (z Uruchom services.msc) zalacz usluge Przegladarka.
Wylacz przeszukiwanie otoczenia w poszukiwaniu udostepnionych plikow i drukarek (Moj komputer –> Narzedzia –> Opcje folderow –> Widok).

Postaraj sie pisac ze szczegolami.
EL NINO
Dodano
27.01.2005 14:35:13
Moje zdolnośći logicznego spójnego przedstawiania faktów zostawiają sporo do źyczenia. Spróbuję jeszcze raz :)

Sprawa wyglada tak, iź do tej pory podpięty komputer miałem tylko w sieci LAN, która ma własny dostęp do Inetu przez Routera. Przeszedlem na własne łącze Internetowe DSL (stałe IP) które ma być tylko dla mojego komputera, ale nadal chcę korzystać sieci LAN. Podpiąłem drugą karte sieciową dla tego łącza. Miałem problemy z zobaczeniem LANa... dopiero po zmostkowaniu obu kart widziałem i LANa i DSLa .. ale spowodowało to brak dostępu do Inetu dla pozostałych uźytkowników. (konflikt jakowyś?)
Nie wiem... moźe z tym mostkowaniem coś narozrabiałem.
Wynik jest taki iź obecnie siedzę na 'stałce' a nie wiem co się dzieje na LANie...
Najgorsze jest to źe nigdzie nie mogę znaleźć źadnych informacji na ten temat.

Gord
Ps. Przeczytałem to kilka razy po napisaniu... wydaje mi się źe sprawę przedstawiłem klarownie :)
Gord – Leśny Elf
Dodano
27.01.2005 14:17:27
Rozumiem ze chcesz korzystac z internetu wylacznie przez swoje lacze (DSL)? W sieciowce spietej z DSLem IP publiczne czy tez rowniez przez jakis router ? Sieciowka do LANa – usunieta brama internetowa i DNS ?

Informacji to Ty za duzo nie podales a przydalby sie np. wynik "ipconfig /all" jesli to XP lub w2k.
EL NINO
Dodano
27.01.2005 13:42:53
Gord – Leśny Elf
Dodano:
27.01.2005 12:02:08
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1