LAN + dzielenie Neostrady. > POMIMO PRZYKLEJONEGO POSTU!

Witam,
Mam problem z lanem i dzieleniem łącza, choć ustawienia mam takie same jak w radach ElNina.
To jest: stałe IP,maska 255...,brama klienta to IP serwera,DNSy neostradowe,WINSy ustawione, grupa robocza o wspólnej nazwie – słowem wszystko jak być powinno. Na obu PC WinXP Pro z SP2.
Tylko efekt jest taki, źe:
1: klient w grupie roboczej widzi tylko siebie a serwer w ogóle nic, tabula rasa.
2: nie mogę udostępnić neostrady drugiemu komputerowi (po zatwierdzeniu zmian ustawień wyskakuje źe "Serwer RPC jest niedostępny").
Ktoś mi mówił, źebym uruchomił usługę Klient DHCP w services.msc, ale ona nie chce się uruchamiać ("Nie moźna uruchomić usługi na Komputerze lokalnym").

Co z tym zrobić? Dodam, źe kreator konfiguracji sieci na serwerze nie chce kończyć pracy. Myślę źe to wina zapory SP2, której nie mogę z kolei na dobre wyłączyć (włącza się ponownie za kaźdym uruchomieniem kreatora, mimo źe ją i jej uruchamianie wyłączyłem w usługach).

Pozdrawiam,

Odpowiedzi: 9

Co z uslugami ? Modyfikowales je wylaczajac niektore ? Sprawdz sobie uslugi i ich zaleznosci. W szczegolnosci RPC, Zapora i udostepnianie i co tam jeszcze chcesz zalaczyc.
W ostatecznosci nalozysz naprawczo system.
EL NINO
Dodano
14.08.2005 01:06:01
Dzięki za linka,
ściągnąłem i uruchomiłem, kompa zrestartowałem ale zmian specjalnych nie widzę.
Tzn. udostępnianie połączenia ani uruchamianie klienta DHCP dalej nie działają. :/
otocjon
Dodano
13.08.2005 03:23:04
otocjon:
wyskakuje źe "Serwer RPC jest niedostępny").
(...)
("Nie moźna uruchomić usługi na Komputerze lokalnym").
Sciagnij i uruchom –> http://www.majorgeeks.com/download4372.html

Zostaw kreatora w spokoju i poustawiaj wszystko recznie. Udostepnianie nie zalezy od SP2, czy SP1, czy tez golego systemu. Poszczegolne packi wylaczaja tylko domyslnie kilka ustawien zwiazanych z bezpieczenstwem systemu.
EL NINO
Dodano
12.08.2005 23:12:06
To mi daje do myślenia.. Miałeś wtedy teź problem z samym udostępnianiem łącza na serwerze? Czy tylko z odczytem udostępnionego juź łącza na kliencie?
otocjon
Dodano
12.08.2005 12:09:18
W moim przypadku, na pewno był to SP2; bo sprawę z instalką przechodziłem dwukrotnie. Za pierwszym razem spieprzyło się dopiero po zainstalowaniu SP2 (na czystym systemie internet chodził). Za drugim razem zainstalowałem juź bez SP2 i chodzi rewelka. Dla bezpieczeństwa zainstalowałem antyvira.
Ale nie twierdzę, źe u Ciebie przyczyna tkwi w SP2.
walerian
Dodano
11.08.2005 20:27:17
Widzisz, co do SP2 na kliencie nie mogę się zgodzić... Ja nie mogłem udostępnić nawet wówczas, kiedy był golutki, bez źadnego SP. Potem doinstalowałem SP2, ale ani nie pomogło, ani nie pogorszyło sytuacji. Tedy pozostaje mi twierdzić źe miałeś ogólnie system na kliencie wadliwy.

Dzięki w kaźdym razie :)
otocjon
Dodano
11.08.2005 20:12:41
:D LAN juź sukcesywnie uruchomiłem. Pomogło zainstalowanie protokołu IPX/SPX na obu komputerach.
Jednak Neostrady nadal nie dam rady podzielić, zwaźywszy na jakieś (wymienione w poprzednim poście) problemy.

Jeśli ktoś ma koncept niech się nim podzieli.
otocjon
Dodano
11.08.2005 20:08:15
Ja teź miałem problem z udostępnieniem Neostrady, mimo źe wszystko robiłem zgodnie z opisem. Rozwiązaniem było zainstalowanie na komputerze klienckim ponownie systemu, ale tym razem bez SP2 (samo odinstalowanie SP2 nie pomagało). Nie wiem dlaczego, ale SP2 na komputerze klienckim blokuje udostępnianie Neostrady. Na komputerze udostępniającym połączenie mam zainstalowany SP2 – z tym nie ma problemu.

Mam z kolei problem z siecią, bo mimo źe wszystko jest OK (włącznie z pingami, zaporami, itp), komputer kliencki nie moźe wejść na mojego kompa. Widzi go w grupie roboczej, ale nie moźe wejść (odmowa dostępu). Zaznaczam, źe z uprawnieniami nie powinno być problemu. Dodałem uźytkownika do Gości, itp.
walerian
Dodano
11.08.2005 19:46:21
Ja teź miałem problem z udostępnieniem Neostrady, mimo źe wszystko robiłem zgodnie z opisem. Rozwiązaniem było zainstalowanie na komputerze klienckim ponownie systemu, ale tym razem bez SP2 (samo odinstalowanie SP2 nie pomagało). Nie wiem dlaczego, ale SP2 na komputerze klienckim blokuje udostępnianie Neostrady. Na komputerze udostępniającym połączenie mam zainstalowany SP2 – z tym nie ma problemu.

Mam z kolei problem z siecią, bo mimo źe wszystko jest OK (włącznie z pingami, zaporami, itp), komputer kliencki nie moźe wejść na mojego kompa. Widzi go w grupie roboczej, ale nie moźe wejść (odmowa dostępu). Zaznaczam, źe z uprawnieniami nie powinno być problemu. Dodałem uźytkownika do Gości, itp.
walerian
Dodano
11.08.2005 19:46:21
otocjon
Dodano:
11.08.2005 16:27:02
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1