LAN a sieci P2P

Mam internet z sieci osiedlowej KSM Media o prędkości 1024/128. Mój adres IP zaczyna się od 10.4.... Administrator zablokował chyba porty programów P2P. W emulu ma Low ID. Które porty powinny być odblokowane aby dobrze chodziły wszystkie programy P2P i FTP. Czy w sieci LAN jest to wogóle moźliwe. Kazaa i ściąganie z html chodzi bardzo dobrze (transfery ok 120 Kb/s). Chcę zadzwonić do administratora ale nie wiem co mam mu powiedzieć – jakie porty ma odblokować. O co chodzi z tzw. NAT–em. Czym się róźnią adresy IP (publiczny, niepubliczy itp.) i jaki ja posiadam? Jak sprawdzić które porty mam otwarte – firewall mam wyłączony.

Odpowiedzi: 3

grzes_dmb:
To jak mam sprawdzić jaki mam rodzaj adresu IP?

Zadzwoń do Twojego ISP.
grzes_dmb:
Co mam powiedzieć adminowi (zakładając, źe będzie chętny do pomocy)

Napewno nie bedzie chętny. P2P strasznie sieć obciąźa.
grzes_dmb:
Czy ja mam NAT, czy nie, jak to sprawdzić?

Zadzwoń do ISP.
grzes_dmb:
Jak sprawdzić, które porty mam otwarte, bo jak robię test np Local Port Scanerem to wychodzi, źe mam wszystki porty zablokowane, nawet port 80.

Jakbyś miał 80'tkę zablokowaną to nie pisał byś postów.

Pewnie są ustawione na stealth i są widoczne jako zamknięte.
Anonymous
Dodano
19.03.2006 12:17:51
To jak mam sprawdzić jaki mam rodzaj adresu IP?
Co mam powiedzieć adminowi (zakładając, źe będzie chętny do pomocy) źeby mi odblokował, jakie porty itp. Czy ja mam NAT, czy nie, jak to sprawdzić?
Jak sprawdzić, które porty mam otwarte, bo jak robię test np Local Port Scanerem to wychodzi, źe mam wszystki porty zablokowane, nawet port 80.
grzes_dmb
Dodano
19.03.2006 12:10:04
1. http://pl.wikipedia.org/wiki/NAT
2. Zadzwoń do admina i powedz, źeby odblokował p2p, dzięki temu sieć sie zapcha, transefry spdaną do 10kb napewno odblokuje.
3. Jakie porty ? Trudno powiedzieć – w googlach poszperaj.
4. http://pl.wikipedia.org/wiki/Adres_IP
Anonymous
Dodano
15.03.2006 18:51:42
grzes_dmb
Dodano:
15.03.2006 18:15:27
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1