Lagi, wysokie pingi w grach.

Witam.

Jestem w sieci komputerowej o łącznej przepustowości 47mbs z laczem swiatlowodowym. Szczerze mowiac co to dzialania internetu nie mam zadnych zastrzezen oprocz wykosokich pingów (tylko) w grach. Pingi do portali sa niskie ale jesli chodzi o gry to wyglada to tragicznie. Rozmawialem juz kilkanascie razy na ten temat z adminem ale nie uzyskalem zadnej konkretnej odpowiedzi? Powtarza mi w kolko, ze wina nie lezy po ich stronie, dowodem tego ma byc programik winmtr, na podstawie ktorego widoczny ping w sieci jest niski. Siec konczy sie na pewnym adresie a dalej to juz inni operatorzy. Tyle sie za kazdym razem dowiaduje i guzik z tego rozumiem. Dla mnie wina wysokich pingow w grach jest p2p, przez ktore siedza w lanie uzytkownicy i ssaja, ale mowia mi, ze jest przyciete na maxa i to nie jest ten powod. Najgorsze jest ze w jednych blokach graja bez problemu a w niektorych np. moj jest to nie mozliwe.

Moje pytanie brzmi czy maja racje, a jak tam to moze ktos mi to wytlumaczyc ? Dlaczego jedni moga grac bez problemu a inni nie ?

Pozrdawiam

Odpowiedzi: 5

no domyslalem sie ze to tak wyglada... ale nic tu po nas, tylko administartor moze rozwizac Twoj problem. Widac wyraznie ze siec jest przeciazona, cos tam proboje pilnowac pasma ale nie wychodzi to najlepiej!
sam wiem, ze to jest trudne, bo sam mam to gowno u siebie na ask'u... ale jest mostwo sposobow na zapewnienei stalego (wzglednie) pinga w sieci z maiakami p2p.
brtx
Dodano
16.02.2006 01:40:43
Wyglada to mniej wiecej tak :
orsoniasty
Dodano
15.02.2006 21:13:30
Albo nie ma go wcale.
Jednyny sposob na dobre dzialanie duzej sieci to limity limity i jeszcze raz limity oraz priorytety.

Poszukaj sobie w google co to je ten HTB, pozniej mozesz ten link przekazac administartorom swojej sieci ;–). Oczywiscie HTB to dopiero poczatek...
brtx
Dodano
15.02.2006 19:43:38
Coz, jestem w tej samej sieci. Gdyby tylko pingi byly wysokie.. Siec ma zwyczaj "psucia sie na chwile" tj. ping 20ms , 5 linijek dalej 3563ms, uplynal limit czasu zadania, a po 2 minutach wracamy do pinga 20ms. O co tu chodzi ? :(
brtx:
wedlug mnie maja spieprzone HTB :–)

HTB.. hmm a tak! Znajomy ma tez fajny rower. BMX
..:>
orsoniasty
Dodano
14.02.2006 05:01:25
wedlug mnie maja spieprzone HTB :–)
brtx
Dodano
28.12.2005 11:19:59
ghast