Łącze 10Mb/s

Mam łącze 10Mb/s (czyli jeśli dobrze czytam to 10 mega bit) .Jeśli 1bajt=8bitów to łacze 10Mb/s inaczej moźna zapisać jako ok1.2MB/s(mega bajta).I takie teź powinienem osiągać teoretyczne transfery.Dzisiaj jednak zdziwiłem się kiedy ściagając instalator opery w IE transfer osiągnął 3,2MB/s!Jak to moźliwe,albo ja coś źle czytam,albo źle liczę.Mieszkam w szwecji stąd to łacze.

Odpowiedzi: 5

dr.cox:
A ten transfer to był taki tylko przez sekunde potem spadł do 800 kB/s.
To nic dziwnego. W momencie gdy klikasz link, downloader juz zaczyna sciagac plik (bufor lub temp), Tobie wyskakuje okienko z pytaniem: chcesz otworzyc lub zapisac, okienko gdzie podajesz sciezke i ewentualnie mozesz zmienic nazwe dla sciaganego pliku i dopiero po zatwierdzeniu otwiera sie wlasciwe okno pokazujace rowniez predkosc. Widac wtedy wlasnie ta o wiele wieksza predkosc, poniewaz czesc danych jest juz na dysku a nastepuje jedynie "przeniesienie" ich z bufora lub tempa na wlasciwe miejsce.
To tak w uproszczeniu :wink: .
EL NINO
Dodano
12.09.2004 20:20:52
To łącze mam tylko dla siebie i kosztuje ono ok 125zł miesiecznie.Załoźenie kosztuje ok 700zł.A ten transfer to był taki tylko przez sekunde potem spadł do 800 kB/s.Jest teź do wyboru łącze 256 Kb/s za połowę tej ceny,ale byłoby bez sensu je wykupywać szczególnie źe duźo korzystam z p2p.
dr.cox
Dodano
12.09.2004 19:40:21
dr.coxO transferach na forum było niedawno w dziale inne odszukaj temat "Transfery" tam jest link którego moźesz uźyć i przetestować swoje łącze .
Musisz mieć zainstalowaną Javę.
Seeker
Dodano
12.09.2004 17:44:10
hehe ale ty masz to lacze tylko dla SIEBIE?? To ladne tam lacza macie.
ps. jestem ciekawy ile taki abonamencik:)
rayan
Dodano
12.09.2004 14:52:47
Czy ten transfer (3,2) pojawił się tylko na chwilę, czy trwało to dłuźej.
Ale pewnie to tylko błąd obliczania prędkości przez downloadera. Szczególnie podczas rozpoczynania ściagania pliku moźe wyświetlić się więcej niź to przewiduje ustawa :)

BTW. Ile miesięcznie wynosi abonament za takie łącze i ile kosztuje załoźenie?
SLAY3R
Dodano
12.09.2004 03:57:11
dr.cox
Dodano:
12.09.2004 02:30:51
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1