Labtec - Webcam plus konflikt z ZTE ZXDSL 852

Witam, Posiadam kamerkę internetową jak w temacie. Instalując oprogramowanie w raz ze sterownikami nie napotkałem na żadne nieprawidłowości. Podczas instalacji program wykrywa podłączona kamerę ale nie przekazuje obrazu informując, że inna aplikacja używa kamery i aby jej użyć musze zakończyć działanie tej aplikacji. Problem polega na tym, że żaden inny program nie korzysta z kamerki. Skype również rozpoznaje poprawnie kamerę ale nie wyświetla obrazu. Ściągnąłem ze strony Labtec'a najnowsze oprogramowanie i bez rezultatu. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Proszę o poradę. Dziękuję. PS. OS to oczywiście Windows XP.

Odpowiedzi: 3

Zlokalizowałem urządzenie, które "przywłaszcza" sobie webcam. Jest nim modem ZTE ZXDSL 852. Łączę się za jego pośrednictwem z Internetem korzystając z Neostrady. Po odłączeniu modemu z portu USB webcam pracuje poprawnie. Dodam jeszcze, że oba urządzenia nie pracują na tych samych parach portów USB, tzn. nie są zlokalizowane obok siebie. Gdy wepnę webcam do portu USB zlokalizowanego w czytniku kart pamięci (zatoczka 3,5 cala) problem nie znika. Co Wy na to? Wiecie jak rozwiązać ten problem? Pozdrawiam ____________________________________ Gdyby ktoś z Was miał podobny problem informuję, że winne są sterowniki modemu. Po instalacji najnowszej wersji sterowników do ZTE ZXDSL 852 webcam pracuje poprawnie...nie pracuje za to poprawnie modem :) Cóż... Pozdrawiam
Ark
Dodano
10.07.2007 00:04:59
rime, posiadam skaner jednak jest on nie zainstalowany i nie podłączony do portu USB. Nie posiadam natomiast urządzenia wielofunkcyjnego. Stosowałem się także do zasady: sterowniki - sprzęt. Oto zrzut ekranu, o który prosiłeś. [URL=http://img473.imageshack.us/my.php?image=01ml5.gif][IMG]http://img473.imageshack.us/img473/9223/01ml5.th.gif[/IMG][/URL] Dziękuję
Ark
Dodano
08.07.2007 23:12:58
Posiadasz urządzenie wielofunkcyjne lub skaner ? Jeśli tak, to odłącz je na czas prób, zainstaluj ponownie kamerę na innym porcie USB a najlepiej na innym hubie (tzn. innej parze portów). Pamiętaj, najpierw sterowniki -> później podłączasz sprzęt. Podaj listing wszystkiego co włącza sie wraz z systemem (autostart), start -> uruchom -> msconfig -> OK -> zakładka Uruchamianie -> rozwiń kolumnę Polecenie aby wszystko się zmieściło i zrób zrzut ekranu. Podziel się z nami nim :)
rime
Dodano
08.07.2007 17:12:28
Ark
Dodano:
08.07.2007 15:00:07
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1