Kwarantanna
Witam.Mam takie pytanie.Odinstalowałem NAV 2006 i zainstalowałem Kasperskyego.Podczas skanowania kompa Kaspersky wykrył kilkadziesiat zainfekowanych plików.
Okazało sie źe są to zainfekowane pliki które Norton poddał kwarantannie i umiescił w specjalnym folderze który nie został usuniety podczas deinstalacji Nortona.Czy mogę bezpiecznie usunąć te pliki bez konsekwecji w stosunku do systemu (XP)?
Okazało sie źe są to zainfekowane pliki które Norton poddał kwarantannie i umiescił w specjalnym folderze który nie został usuniety podczas deinstalacji Nortona.Czy mogę bezpiecznie usunąć te pliki bez konsekwecji w stosunku do systemu (XP)?
Odpowiedzi: 4
Istnieją w tym folderze ze zmienionym rozszerzeniem, skaner Kasperskiego próbuje je otworzyć i na podstawie zachowania, kodu określa czy plik jest szkodliwy, czy nie. Skoro dwa skanery AV określiły je jako podejrzane to takie są.
W porządku ale jesli wśród tych plików są pliki systemowe?Jeźeli je usunę to nie będę mógł ich przywrócić w sytuacji gdy system będzie nawalał.
Umieścił je tam, aby moźna je wrazie czego przywrócić. Skoro piszesz tego posta,to system źyje i nic nie szwankuje, usuń.
roberto51:Czy mogę bezpiecznie usunąć te pliki bez konsekwecji w stosunku do systemu (XP)?
moźesz bezpiecznie je usunąć i powinieneś
Strona 1 / 1