Ktoś mi skanuje porty czy jak ?

Kiedyś pojawił mi się komunikat od Outposta źe ktoś skanuje porty czy jakoś tak... popatrzyłem na IP a to brama internetowa czyli admin...

Wogóle czy to jest skanowanie portów czy nie ?

Czy to jest groźne ?

Pozdro.

Odpowiedzi: 5

Uderz bezposrednio do admina zadajac kategorycznie zaprzestania skanowania Twoich portow. Przedstaw mu screeny firewalla gdyby sie wypieral.
EL NINO
Dodano
09.06.2005 01:21:05
A dziś nowe wieści:

Wczoraj na screanie było wszystko w zakładce "podejrzane pakiety" a dziś juź pisze wyraźnie źe to skanowanie portów. i jest wszystko w zkaładce "10 ostatnio wykrytych ataków"

Od wczoraj [od ok 15] mam ponad 150 podejrzanych pakietów i 17 skanowań potrów.

Przez ostatnie 3 miechy w logach firewalla praktycznie nic nie było a od wczoraj coś się dzieje dziwngo.

Nie dziwiło by mnie to jakby to było tak zawsze ale to się tak nagle pojawiło.

Co mam robić ?

Moge jakoś zabronić skanowania moich portów itp czy nie da się ?

EDIT: Popatarzyłem właśnie jakie mam otwarte porty i niby to wszystko co zostało przeskanowane to były zamknięte.

Pozdro.
Spookie
Dodano
08.06.2005 16:58:35
TCP i ICMP to protokoly "komunikacji" a jest ich jeszcze kilka innych – jest wiecej niz sporo dokladnych informacji na ten temat w necie.
Tak w skrocie: za posrednictwem protokolu np. TCP (bo i UDP rowniez) przegladasz strony w internecie a protokol ICMP to np zwykle sprawdzanie drugiego komputera – popularna komenda "ping", "tracert".
EL NINO
Dodano
07.06.2005 21:51:38
OK to ze strony admina tj adresu bramy [10.2.0.1] to jeszcze rozumiem ale aby zwykli userzy ?

pozatym tam jeszcze jest podział na TCP i IMCP czym to się róźni/co to oznacz ?

Pozdro.
Spookie
Dodano
07.06.2005 21:45:12
Czy to jest groźne ?

Nieprzejumuj się tym zbytnio ,często się zdarza,jest to sprawdzanie komputera w poszukiwaniu portów przez które moźna by się włamać i na tym najczęściej się kończy :)
maq123
Dodano
07.06.2005 20:09:38
Spookie
Dodano:
07.06.2005 19:33:14
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1