Ktory Windows jest lepszy ??

Witam! Mam bardzo krótkie pytanie. Który Windows jest lepszy XP czy Professional (lub może Vista) ?????

Odpowiedzi: 6

Twój komputer poradzi sobie z każdym z tych systemów. Gdbybyś jednak zdecydował się na Windows 7 lub Vistę to powinieneś dokupić nieco RAMu, tak by mieć ze 2-3GB. pamięci. Zwłaszcza jeśli wybrałbyś Vistę. Przy czym w obecnej sytuacji lepiej będzie zainteresować się Windows 7. Mógłbyś jeszcze napisać do czego dokładnie będzie potrzebny Ci komputer i czy nie korzystasz ze specjalistycznych aplikacji - te niekiedy nie współpracują poprawnie z nowszymi systemami.
lukasz_z
Dodano
20.11.2009 06:16:06
Do oglądania filmów - każdy z wymienionych się nada. Do grania najlepiej kupić konsolę.
Veers
Dodano
19.11.2009 20:50:31
  • XanTyp 19.11.2009 22:31:17

[quote=Veers]Do grania najlepiej kupić konsolę.[/quote]A gdzie obrona Microsoftu?[quote=szpony](...) jak to jeden napisał (...)[/quote]Wstydził byś się :mryellow: Ale cóż... Niestety, jest to racja.

• Veers 19.11.2009 23:52:04

[quote=XanTyp][quote=Veers]Do grania najlepiej kupić konsolę.[/quote]A gdzie obrona Microsoftu?[/quote] A - proszę bardzo - może być i Microsoftowy Xbox :lol: [quote=XanTyp][quote=szpony](...) jak to jeden napisał (...)[/quote]Wstydził byś się :mryellow: Ale cóż... Niestety, jest to racja.[/quote] A tu cosik kontekst nie bardzo czuję .... możesz wyjaśnić ?

Ok dzięki za info ;D Ogólnie chcę wykorzystywać komputer do oglądania filmów i grania ;p Mój sprzęt to: Procesor Intel Pentium D 805 1GB RAM Karta graficzna Ge-force 9600 GT 1GB DDR3 Dysk twardy Samsung SATA II 160GB
MrocznyBiszkopt
Dodano
19.11.2009 17:52:30
Podaj jaki masz sprzęt i czego oczekujesz od systemu operacyjnego. Vista i Win7 to całkiem dobre systemy pod warunkiem, że masz komputer, który spełnia stawiane przez nie wymagania.
lukasz_z
Dodano
18.11.2009 02:29:32
[quote=MrocznyBiszkopt]XP czy Professional[/quote]Myślę, że XP bije na łeb Professionala :mryellow: [quote=LanMate]Vistę sam osobiście odradzam, jako że miałem sposobność używać, i nie spełniła moich wymagań.[/quote]A moje spełnia. Ale czy taka ocena jest w jakikolwiek sposób miarodajna? Testy, testy i jeszcze raz testy - porównawcze oczywiście.
XanTyp
Dodano
17.11.2009 06:54:21
  • LanMate 17.11.2009 22:35:43

[quote=XanTyp][quote=MrocznyBiszkopt]XP czy Professional[/quote]Myślę, że XP bije na łeb Professionala :mryellow: [quote=LanMate]Vistę sam osobiście odradzam, jako że miałem sposobność używać, i nie spełniła moich wymagań.[/quote]A moje spełnia. Ale czy taka ocena jest w jakikolwiek sposób miarodajna? Testy, testy i jeszcze raz testy - porównawcze oczywiście.[/quote] XanTyp, zauważ podany fragment ;] [quote=LanMate]Na Twoim miejscu zapoznałbym się z jakimiś testami, czy też zestawieniami systemów, aby zapoznać się, co każdy z Nich oferuje.[/quote]

• matix-19 19.11.2009 01:54:32

Żeby odpowiedzieć jak najprecyzyjniej na Twoje pytanie powiem tak. Masz do wyboru 3 systemy : XP, Vista i 7. Każdy z nich jest "dobrym systemem" i stwierdzenie, który jest lepszy a który gorszy mija się z celem, wszystko zależny od sposobu jego użytkowania i wykorzystania. Można by opisywać, wymieniać funkcje, za i przeciw takiemu a nie innemu wyborowi. Jednak dużo łatwiejsze i szybsze (również dla Ciebie) będzie dopisanie przez Ciebie (jak wspomniał [b]lukasz_z[/b]) paru informacji odnośnie sposobu późniejszego wykorzystania takiego komputera i jego specyfikacji technicznej. (przykładowo jeżeli napiszesz, że chcesz na nim m.in grać w nowe gry to będzie Cię można poinformować, że XP nie będzie tu najlepszym wyborem ze względu na DirectX 10 i 11 lub gdy Twój komputer jest już w podeszłym wieku wybór Visty będzie pierwszym krokiem na drodze do nerwicy)

• XanTyp 21.11.2009 15:41:16

[quote]XanTyp, zauważ podany fragment ;] [quote=LanMate]Na Twoim miejscu zapoznałbym się z jakimiś testami, czy też zestawieniami systemów, aby zapoznać się, co każdy z Nich oferuje.[/quote][/quote]Zauważyłem to wtedy i poparłem tę sugestię - własną:[quote=XanTyp]Testy, testy i jeszcze raz testy (...)[/quote][b]Veers[/b], był tu skrót myślowy. Kłopot w tym, że już nie bardzo pamiętam jaki :-s Nic istotnego zatem :)

[quote=MrocznyBiszkopt]Witam! Mam bardzo krótkie pytanie. Który Windows jest lepszy XP czy Professional (lub może Vista) ?????[/quote] Przede wszystkim, Professional to wersja systemu, między innymi XP, a nie sam system. Także więc samo pytanie jest troszeczkę nielogicznie. Ale zakładając, że chodzi Ci o wersję XP Home Edition i XP Professional (a mniemam iż tak właśnie jest), osobiście radziłbym się zastanowić, do czego chcesz komputera używać. Jeśli to ma być zwykła praca, oglądanie filmów etc. to nie zrobi Ci to żadnej różnicy. Jeśli natomiast, chcesz zakładać duże infrastruktury sieciowe, to Professional. Vistę sam osobiście odradzam, jako że miałem sposobność używać, i nie spełniła moich wymagań. Na Twoim miejscu zapoznałbym się z jakimiś testami, czy też zestawieniami systemów, aby zapoznać się, co każdy z Nich oferuje. Oczywiście, nie bez znaczenia pozostaje fakt, że Era Windows XP powoli dobiega końca, więc niedługo (niestety nie pamiętam dokładnie kiedy kończy się wsparcie) będzie on nieaktualizowany. Pozdrawiam LanMate P.S. Jeśli coś pomyliłem, dajcie znać. Z Windowsem dopiero zaczynam ;]
LanMate
Dodano
16.11.2009 21:58:16
MrocznyBiszkopt
Dodano:
16.11.2009 21:06:18
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1