Kto wie jak?
Cześć! Kto mi doradzi jak to zrobić.Mam Win Xp a mój braciak który mieszka 2 piętra niźej teź ma XP. Ja mam SDI. Co teraz zrobić źeby mógł korzystać z mojego połączenia internetowego? Jakie urządzenia najlepiej zakupić i co zrobić źeby dobrze wszystko chodziło. Dodam, źe chodzi mi o to źeby mój komp nie był cały czas włączony i nie robił jako serwer.
Odpowiedzi: 15
No po pijanemu (jestem na inprezie) moźe wyjść :D . Tylko abym nie pomylił z gniazdkem elektrycznym :)
Lezio to z podpięciem kompa do programu poprzez stacje dyskietek było cool :))ja się zaszedłem
roadrunner:thx Lezio111 i wojtek1111 teraz jush mniej więcej wiem co to :D
:wink: nawet wiesz więcej jak mniej
Nie ma za co :D
thx Lezio111 i wojtek1111 teraz jush mniej więcej wiem co to :D
Przez stacje dyskietek :mrgreen:
Ja tak dla jaj stwirdziłem źe to goofno. To jest bardzo porzyteczne, np. dzięki temu mam net :D
A ja mam sprzetowy który spełnia role sprzętowego firewala i jest cool :)
Ja tak dla jaj stwirdziłem źe to goofno. To jest bardzo porzyteczne, np. dzięki temu mam net :D
A ja mam sprzetowy który spełnia role sprzętowego firewala i jest cool :)
router to nie jest źadne g... i słuźy nie tylko do wpinania kompów ,router to:
"routery" czyli mechanizmy zajmujące się przesyłaniem pakietów danych z jednej części sieci do innej. Routery mogą mieć postać sprzętową lub występować jako programy dla Linuxa, czy Windows. Router jest punktem, który łączy ze sobą dwie sieci i kaźda z tych sieci interpretuje go jako swój element. W kaźdej części Internetu zainstalowany jest co najmniej jeden router zbierający wszystkie pakiety danych, które nie mogą być dostarczone w ramach danej sieci lokalnej i przekazuje je dalej, po czym następny router sprawdza, czy dane adresowane są do jego sieci – jeśli tak, to przekazuje je do serwera, a jeśli nie, to przesyła kolejnemu routerowi i tak do skutku, aź dane dotrą do adresata. Jeźeli jedna z dołączonych podsieci ulegnie awarii lub będzie niedostępna z powodu przeciąźenia, to pakiety mogą zostać skierowane do adresata (i dotrzeć do niego) inną drogą. W ten sposób Internet spełnia najwaźniejszy warunek, jaki pierwotnie narzuciła mu armia Stanów Zjednoczonych: moźe funkcjonować dalej, pomimo uszkodzenia poszczególnych podsieci.
więc jak np: w program wpiąć kompy?????
"routery" czyli mechanizmy zajmujące się przesyłaniem pakietów danych z jednej części sieci do innej. Routery mogą mieć postać sprzętową lub występować jako programy dla Linuxa, czy Windows. Router jest punktem, który łączy ze sobą dwie sieci i kaźda z tych sieci interpretuje go jako swój element. W kaźdej części Internetu zainstalowany jest co najmniej jeden router zbierający wszystkie pakiety danych, które nie mogą być dostarczone w ramach danej sieci lokalnej i przekazuje je dalej, po czym następny router sprawdza, czy dane adresowane są do jego sieci – jeśli tak, to przekazuje je do serwera, a jeśli nie, to przesyła kolejnemu routerowi i tak do skutku, aź dane dotrą do adresata. Jeźeli jedna z dołączonych podsieci ulegnie awarii lub będzie niedostępna z powodu przeciąźenia, to pakiety mogą zostać skierowane do adresata (i dotrzeć do niego) inną drogą. W ten sposób Internet spełnia najwaźniejszy warunek, jaki pierwotnie narzuciła mu armia Stanów Zjednoczonych: moźe funkcjonować dalej, pomimo uszkodzenia poszczególnych podsieci.
więc jak np: w program wpiąć kompy?????
No wiem źe mają po chyba 8 gniazd(nie chce ni się nurkować do niego, bo jest pod grubą warstwą kabli) ale jakoś się da to zrobić, nie pamiętam, bo przy installce neta gooster ni tłumaczył źe da się full kompów podłączyć. Po prostu trzba mieć takie gówno i masz więcej kompów :)
Ale w pytaniu jest określona liczba kompów: 2. Czyli bez majstrowania moźna podłączyć kompy pod jedno SDI :)
Ale w pytaniu jest określona liczba kompów: 2. Czyli bez majstrowania moźna podłączyć kompy pod jedno SDI :)
To Ty widziales router z szescdziesiecioma gniazdami ?Lezio111:Moźna chyba z 60 kompa podczepić pod takie goofno. Ale jest droogie :)
Pikus,
sa podobno routery LG po okolo 280 zlotych – przynajmniej mialy wejsc do sprzedazy w listopadzie. Poszukaj info w necie
To jest takie goofno które mam do podłączenia do netu typu sdi, neostrada i kabelkim podłączanie kompów. Moźna chyba z 60 kompa podczepić pod takie goofno. Ale jest droogie :)
sory za pytanie ale moźe mi ktoś wytłumaczć co to jest router :oops: :?:
Ale później jak zaistnieje potrzeba to moźna zamontować HDD i zapodać np, serwer poczty i www.
A co do zwykłego routera to nie wiem ile taki by kosztował.
A co do zwykłego routera to nie wiem ile taki by kosztował.
Slayu a czy nie lepiej byłoby po prostu kupić normalny router i nie bawić się w te rzeczy? Pewnie wyjdzie niewiele droźej!... :?: :?: :?:
Moźna postawić prosty routerek.
Do tego wystrarczy:
1. komputer klasy 486 + 8 MB ram + karta sieciowa + stacja dyskietek. Router ten stawia się na FREESCO, jest to jednodyskietkowa wersja linuksa specjalnie stworzona do udostępniania łącza (modem, SDI, neostrada)
2. Switch
3. Jeszcze dwie karty sieciowe i kabel.
Komp tego tybu powinien kosztować max 100 zł, switch z +/–60 zł, karty sieciowe po 40–60 zł.
Tu znajdziesz więcej info o freesco:
http://www.freesco.arx.pl/strona/index.php
Do tego wystrarczy:
1. komputer klasy 486 + 8 MB ram + karta sieciowa + stacja dyskietek. Router ten stawia się na FREESCO, jest to jednodyskietkowa wersja linuksa specjalnie stworzona do udostępniania łącza (modem, SDI, neostrada)
2. Switch
3. Jeszcze dwie karty sieciowe i kabel.
Komp tego tybu powinien kosztować max 100 zł, switch z +/–60 zł, karty sieciowe po 40–60 zł.
Tu znajdziesz więcej info o freesco:
http://www.freesco.arx.pl/strona/index.php
http://infojama.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=2831
jesli akurat nie ten post to przeszukaj tam coś znajdziesz
jesli akurat nie ten post to przeszukaj tam coś znajdziesz
Strona 1 / 1