którą karte graficzną mam zakupić?
witam.Pragnę zakupić do swego kompa nową karte graficzną
Którą z tych kart mam wybrać:
GeForce FX5200 128 Mb/128bit
Radeon 9250 128 Mb/128bit
Nie zaleźy mi zbytnio na grach bo i tak mało gram i 128Mb mi w zupełności wystarczy.Cena jest taka jaką jestem w stanie zapłacić (obydwie około 160zł).
Która z nich jest ogólnie lepsza ?Która ma lepsze wyjscie na TV (chodzi mi która mi da lepszą jakość obrazu z oglądania filmów z komputera na tv)? Którą karte mi polecacie,moźe macie jedną z nich i powiecie mi coś więcej(np.jak sie spisuje)
Którą mam zakupić Pomóźcie!
Którą z tych kart mam wybrać:
GeForce FX5200 128 Mb/128bit
Radeon 9250 128 Mb/128bit
Nie zaleźy mi zbytnio na grach bo i tak mało gram i 128Mb mi w zupełności wystarczy.Cena jest taka jaką jestem w stanie zapłacić (obydwie około 160zł).
Która z nich jest ogólnie lepsza ?Która ma lepsze wyjscie na TV (chodzi mi która mi da lepszą jakość obrazu z oglądania filmów z komputera na tv)? Którą karte mi polecacie,moźe macie jedną z nich i powiecie mi coś więcej(np.jak sie spisuje)
Którą mam zakupić Pomóźcie!
Odpowiedzi: 6
PiterDamian:Radeon 9250 128 Mb/128bit
Ja miałem taką karteczkę i byłem z niej zadowolony jak cholera! Ale ten Geforce będzie lepszy!
Generalnie– to sporo zaleźy od samej marki producenta karty z tymi układami. Teoretycznie, jeśli nie grasz – bierz tego Radeona. Ma RAMDAC 400MHz (FX5200 tylko 350MHz)i generuje faktycznie nieco (prawie nie widać róźnicy) lepszy obraz, zarówno na TV–OUT jak i na ekranie monitora. Jeśli nawet grasz, to wydajność FX5200 w trybie DX9.0 jest tak niska, ze lepiej wyłączyć efekty DX9.0 i pozostać przy DX8.1 – a wtedy znika ta róźnica pomiędzy tymi kartami.
I jeszcze jedno – to, źe karty z Radeonami generują lepszy obraz, wcale nie oznacza, źe jakiś tani producent tak nie spierniczy tej karty, źe to jednak FX będzie lepszy. Więc kupuj dobre karty. Z Radeonów polecam Sapphire 9250 (najlepiej z VIVO) lub Gigabyte 9250. Niech mają po 128MB pamięci (więcej TYLKO podnosi cenę...) i koniecznie 128bitową (bo inaczej zapomnij o jakimkolwiek graniu). Co do FX5200 – polecam ASUS'a, Gigabyta, MSI, Leadteka... Wymagania pamięci są takie same jak przy R9250.
I jeszcze jedno – to, źe karty z Radeonami generują lepszy obraz, wcale nie oznacza, źe jakiś tani producent tak nie spierniczy tej karty, źe to jednak FX będzie lepszy. Więc kupuj dobre karty. Z Radeonów polecam Sapphire 9250 (najlepiej z VIVO) lub Gigabyte 9250. Niech mają po 128MB pamięci (więcej TYLKO podnosi cenę...) i koniecznie 128bitową (bo inaczej zapomnij o jakimkolwiek graniu). Co do FX5200 – polecam ASUS'a, Gigabyta, MSI, Leadteka... Wymagania pamięci są takie same jak przy R9250.
w gry nie grywam a o ile sie orietnuje to direct X 9 byłby lepszym wyjsciem dla gracza który by miał lepsze tekstury i obraz podczas gier w niczym innym oprocz gier nie widac chyba róźnicy miedzy karta z direct x 8.1 a direct X 9? Zaleźy mi więc bardziej na lepszym obrazie na tv (czy to jest jakaś wielka róźnica w obrazie meidzy radeonem a geforcem)
A z ogólnych paramatrów która z tych kart jest lepsza? Która wy byście zakupili?
A z ogólnych paramatrów która z tych kart jest lepsza? Która wy byście zakupili?
Ino Radeony mają niby lepszy obraz na wyjściu TV ale ten jest zgodny z DirectX 8.1. A ten GeForce z kolei posiada zgodność z DirectX 9.0 więc wybór naleźy do Ciebie. Zdecyduj co bardziej jest dla Ciebie waźne.
Ino Radeony mają niby lepszy obraz na wyjściu TV ale ten jest zgodny z DirectX 8.1. A ten GeForce z kolei posiada zgodność z DirectX 9.0 więc wybór naleźy do Ciebie. Zdecyduj co bardziej jest dla Ciebie waźne.
Ja ja posiadam i naprawdę nie narzekam. Bez probleu podpiąłem pod nią telewizor. Mój model to Sparkle. Chodzenie mojego modelu jest bardzo ciche. IMO do prac biurowych i do oglądana filmów i takich tam, jest to dobra karta.PiterDamian:GeForce FX5200 128 Mb/128bit
Co do Radeona nie miałem z nim styku.
IMO bieź Nvidie.
Strona 1 / 1