kretynizm blondynki
chyba takiego problemu nie miał nikt. otóź przez jakiś czas miałam udostępnione w sieci lokalnej dyski (z systemem ,drugi z prywatnymi rzeczami)– sys się sypnął i musiałam go przywrócić, i zapomniałam o odznaczeniu udostępniania w opcjach czegokolwiek. I moje pytanie brzmi, czy jest jakiś sposób by sprawdzić czy w ogóle ktoś wchodził mi na kompa, a jeśli tak to ile wypłynęło danych. Byłabym bardzo wdzięczna za chociaźby wskazówkę. niestey nawet w firewallu systemowym było zaznaczone udostępnianie :(. Jedno co mogę teraz zrobić to po prostu zabrać się za dokładne poznanie działania Xp, by nigdy więcej nie dopuścić do takiej sytuacji :–/. dziękuje z góry za jakiekolwiek rady
Odpowiedzi: 16
EL NINO:po wcisnieciu F1 przy otwartym pulpicie, wyskoczy Ci wlasnie takie okienko (Pomoc...), wpiszesz sobie "inspekcja" i dostaniesz 15 sugerowanych wynikow. Nie masz pojecia jaka to radosc dojsc do czegos samemu :wink:
Rzczywiście radość nie z tej zimi. A jeszcze większą radość przeźywam gdy po wpisaniu danego hasła pojawia się taki oto komunikat
Nie moźna wyświetlić strony blablabla...
od jakiegoś casu pojwiający się zrestą po wybraniu jkiegoś tematu. Ale i tak dzięki za "pstryczek w nos". :wink: Pozdrawiam.
Nie ma sensu powtarzac czy tez kopiowac/przepisywac wszystkiego z Pomocy systemowej ? Jak mniemam, po wcisnieciu F1 przy otwartym pulpicie, wyskoczy Ci wlasnie takie okienko (Pomoc...), wpiszesz sobie "inspekcja" i dostaniesz 15 sugerowanych wynikow. Nie masz pojecia jaka to radosc dojsc do czegos samemu :wink: .moohomor:EL NINIOmógłbyś mi napisać jak ustawić tą INSPEKCJE?
wirti, jedyna wskazowka to "pamietac" o czyms takim jak udostepnianie. Zreszta gdybys udostepniala dane tak jak sie to powinno robic, czyli dla odpowiednich kont/uzytkownikow, z pewnoscia w tej chwili nie mialabys tego zmartwienia. Najgorsze sa stare przyzwyczajenia z w9x i udostepnianie hurtem dla wszystkich.
hmmmmm no fakt,trochę przesadziłam z tym powtarzaniem.Po raz pierwszy piszę na forum,moźe i dlatego tak dziwacznie wyszło te moje "wołanie" o pomoc.O "Inspekcji" juź znalazłam info (thx za wskazówkę),ale nadal będę wertować zasoby internetu i śledzić forum, moźe jakieś inne rady na przyszłość znajdę.Dla mnie kaźda wskazówka, o ile pozwoli mi (moźe i innym) uniknąć błędów jest cenna.
thx i sory za problem.
thx i sory za problem.
Ja zgodze się z tobą ale ty musisz przyznać racje mi źe "jak nie bombą ich to AIDSEM". Skoro jest pytanie to potrzebna jest teź odpowiedź :wink: Pozdro. A tak na marginesie EL NINIOmógłbyś mi napisać jak ustawić tą INSPEKCJE?
Droga wirti, jestem takim samym uzytkownikiem systemow z Redmont jak i Ty. Daleko mi do "specostwa". Staram sie jednak za pierwszym razem przyswajac informacje do ktorych dotre, ktore zostana mi przekazane w taki czy inny sposob. Zgodzisz sie chyba ze mna, ze pisanie po trzy razy prostej odpowiedzi tyczacej INSPEKCJI to juz lekka przesada ? O jakikolwiek ubytek na rozumie Ciebie akurat nie posadzam – to da sie zauwazyc "po tresci" Twoich postow – ale albo jestes uparta, albo po prostu slepa, skoro po dwoch razach pytasz znowu o to samo. W ten sposob mozemy sie przeciez wymieniac tym wspomnianym przez Ciebie doswiadczeniem, pogladami i czym tam jeszcze chcesz, do maja przyszlego roku. Owszem, forum z zalozenia ma pomagac uzytkownikom z klopotami, ale nie wymagaj aby ktos powtarzal sie po Twoim pytaniu dziesiatki razy. Raz chyba powinno wystarczyc ?
EL NINO rozumiem ze jesteś specem w "te" klocki.Ja niestety nie,chciałam jedynie porady,niczego wiecej. W końcu, PRAWDOPODOBNIE te forum słuźy do wymiany poglądów,doświadczenia i rozwiązywania problemów z jakimi mogą borykać się uźytkownicy Xp. Jeśli się pomyliłam to sorki. akurat w tej dziedzinie jestem laikiem, ale to nie znaczy źe jestem upośledzona. ale dzięki za jakiekolwiek chęci. pozdro
moohomor, biorac pod uwage caly temat, IMO pytanie wirti tyczace mozliwosci przeladniecia historycznych zdarzen tyczylo dostepu do danych. Zgodzisz sie ze mna ?
No a jesli tak, nie ma sladu takich informacji, jesli wczesniej nie skonfigurowalo sie inspekcji. Tylko ze wirti nie rozumie, lub nie chce tego rozumiec.
No a jesli tak, nie ma sladu takich informacji, jesli wczesniej nie skonfigurowalo sie inspekcji. Tylko ze wirti nie rozumie, lub nie chce tego rozumiec.
EL NINO:moohomor, goopoty piszesz.Pisalem Ci juz wyzej dwa razy – musisz ustawic INSPEKCJE zdarzen.wirti:A mam jeszcze jedno pytanko, czy Xp rejestruje gdzieś zdarzenia,to co się działo na kompie??
Przepraszam pytanie brzmiało
wirti:czy Xp rejestruje gdzieś zdarzenia,to co się działo na kompie??
mimo wcześniejszej wiedzy na temat ustawienia INSPEKCJI (twój post zresztą EL NINO
myślałem źe to się nazywa podgląd zdarzeń ale moźe się pomyliłem. Inspekcja inspekcją a pytanie padło po Twoim poscie. Jeźli to jest pomyłka to sorry. :cry: Pozdro.
moohomor, goopoty piszesz.
Pisalem Ci juz wyzej dwa razy – musisz ustawic INSPEKCJE zdarzen.wirti:A mam jeszcze jedno pytanko, czy Xp rejestruje gdzieś zdarzenia,to co się działo na kompie??
Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Zarządzanie komputerem>na pewno zobaczysz podgląd zdarzeń. :wink: Pozdro.
Dzięki Brtx za rozwianie wątpliwości. wiem źe to taka przysłowiowa "musztarda po obiedzie".A mam jeszcze jedno pytanko, czy Xp rejestruje gdzieś zdarzenia,to co się działo na kompie??
Nic juz nie da sie zrobic.
Mozesz jedynie podejrzewac kto dane mogl sobie przegladac / zabrac / niecnie wykorzystac
Mozesz jedynie podejrzewac kto dane mogl sobie przegladac / zabrac / niecnie wykorzystac
jakiś czas temu łączyłam sie sieciówką z innym kompem, musialam udostepnić dyski, w tym samym dniu sys zrobil sobie punkt kontrolny. sys padl i zrobilam przywracanie systemu wlasnie z tamtego dnia, kiedy dyski byly udostepnione. mysle ze komp zapamietal wczesniejsze ustawienia. a gdy zorientowalam sie ze dyski sa udostepnione powstał problem. nie jestem specem, raczej laikiem. sorki jesli pisze niezrozumiale.
Niestety. Nie ma zadnej nadziei. Nie ta kolejnosc postepowania. Aby miec mozliwosc sprawdzenia kto wlazil i gdzie, musisz wczesniej ustawic INSPEKCJĘ. Odwrotnie nie da rady.
Ponawiam pytanie – kto udostepnil dane ? To Ty kliknelas na dysku/dyskach prawym klawiszem myszki i wybralas "udostepnianie" ?
Ponawiam pytanie – kto udostepnil dane ? To Ty kliknelas na dysku/dyskach prawym klawiszem myszki i wybralas "udostepnianie" ?
wiem źe to był kardynalny błąd. ale zawsze jakaś nadzieja istnieje.
Jak to "mialas udostepnione" ? Kto te dane udostepnil ?
Natomiast jesli chodzi o sprawdzenie gdzie, kto i co, niestety nic z tego. Wczesniej musialabys miec skonfigurowana inspekcje, aby teraz cokolwiek sprawdzic. Przeciez wiesz, ze z proznego to i Salomon nie naleje ?
Natomiast jesli chodzi o sprawdzenie gdzie, kto i co, niestety nic z tego. Wczesniej musialabys miec skonfigurowana inspekcje, aby teraz cokolwiek sprawdzic. Przeciez wiesz, ze z proznego to i Salomon nie naleje ?
Strona 1 / 1