kosz
Mam pytanie? Co się dzieje z plikami po usunięciu z kosza, czy są jeszcze gdzieś przetrzymywane, gdzie? Jak usunąć TRWALE bez moźliwości odzyskania?
Odpowiedzi: 10
Od zawsze było tak czy to w DOSie , czy później i teraz w Windowsie źe polecenie "delete" czy jak kto woli w interfejsie graficznym "usuń"
polega na usunięciu jedynie pierwszej litery nazwy pliku. Reszta nazwy, jak cała zawartość pliku pozostaje i moźe być bez trudu odczytana nawet przy pomocy standardowych mechanizmów systemowych.
Z tym nie ma problemu ,są programy które w sposób skuteczny potrafią zamazać te pozostałości.
Inną nie mniej waźną rzeczą jest sam nośnik , a w szczególności warstwa magnetyczna która wiele "pamięta" . I by zamazać tą informację magnetyczną stosuje się wielokrotne zapisywanie w danym miejscu odpowiednich wzorców, które mają na celu moźliwie dokładne zniszczenie informacji o poprzednim namagnesowaniu powierzchni .
I na tym w skróce polega to niszczenie wykasowanych danch.
Jest oczywiście tak źe jedne programy robią to lepiej inne gorzej, ale nawet zastosowanie freewarowego narzędzia IMO jest skutecznym działaniem, choć tak teraz przyszło mi do głowy jeszcze skuteczniejszym było by – przed skasowaniem czy formatem dysku jego całkowite zaszyfrowanie któryms z programów szyfrujących /w NTFS jedynie/ .
Po czyś takim nawet odzyskanie jakichś daych nic nie da bo szyfru i tak nie da się złamać.
polega na usunięciu jedynie pierwszej litery nazwy pliku. Reszta nazwy, jak cała zawartość pliku pozostaje i moźe być bez trudu odczytana nawet przy pomocy standardowych mechanizmów systemowych.
Z tym nie ma problemu ,są programy które w sposób skuteczny potrafią zamazać te pozostałości.
Inną nie mniej waźną rzeczą jest sam nośnik , a w szczególności warstwa magnetyczna która wiele "pamięta" . I by zamazać tą informację magnetyczną stosuje się wielokrotne zapisywanie w danym miejscu odpowiednich wzorców, które mają na celu moźliwie dokładne zniszczenie informacji o poprzednim namagnesowaniu powierzchni .
I na tym w skróce polega to niszczenie wykasowanych danch.
Jest oczywiście tak źe jedne programy robią to lepiej inne gorzej, ale nawet zastosowanie freewarowego narzędzia IMO jest skutecznym działaniem, choć tak teraz przyszło mi do głowy jeszcze skuteczniejszym było by – przed skasowaniem czy formatem dysku jego całkowite zaszyfrowanie któryms z programów szyfrujących /w NTFS jedynie/ .
Po czyś takim nawet odzyskanie jakichś daych nic nie da bo szyfru i tak nie da się złamać.
ehomo:.... A jeźeli coś usuwam i ciągle wgrywam róźne programy, pliki to tamte usunięte zajmują miejsce???
Część z nich moźe zajmowac miejsce gdy aplikacje mają źle rozwiazany uninstaller który pozostawia pliki po odinstalowaniu.
Spróbuj Eraser 5.7 – freeware a ma naprawdę spore moźliwości.
W pakiecie Norton System Works równieź zawarty jest program do bezpowrotnego usuwania danych ("Wipe Info" czy jakoś tak).
czy ten program PDW z czasopisma EKSPERT róźni się od wersji do pobrania z internetu (wersja demo)?
ehomo:Czyli jeźeli nie zajmują miejsca to co się z nimi dzieje gdzie są?
Skoro kasuje odnosniki, to system tych plikow nie widzi, a jak trzeba, to nadpisuje na dysku... Sam nie jestem do konca pewien jak to jest z systemem plikow.
Skasowanie pliku nie usuwa go z dysku – kasowane są jedynie odnośniki w systemie plików. Na szęście Disk Wiper umoźliwia permanentne usunięcie danych z dysku twardego...
Przepraszam za takie pytanie (nie jestem dobrym znawcą komputerów). Czyli jeźeli nie zajmują miejsca to co się z nimi dzieje gdzie są? I trochę nie rozumiem. Miałem mnóstwo zdjeć robionych aparatem usunąłem i teraz gdybym chciał sprzedać komputer z oprogramowaniem to ktoś inteligentny moźe znaleść te zdięcia i np: teksty z worda które pisałem i usunąłęm albo inne.
ehomo:jakie to programy?
Oprócz tego co wymieniłem wyźej są jeszcze inne, m.in. płatny DataEraser firmy Ontrack.
tamte usunięte zajmują miejsce???
Usunięte pliki nie zajmują miejsca.
jakie to programy? A jeźeli coś usuwam i ciągle wgrywam róźne programy, pliki to tamte usunięte zajmują miejsce???
ehomo:Co się dzieje z plikami po usunięciu z kosza, czy są jeszcze gdzieś przetrzymywane, gdzie?
System usuwa jedynie odnośniki w systemie plików, a sam plik zostaje na dysku. Dlatego moźna je przywrócić (np. programem EasyRecovery)
Jak usunąć TRWALE bez moźliwości odzyskania?
gusioo juź odpowiedział. Taki program to np. Paragon Disk Wiper (program wraz z instrukcją był w Ekspercie nr 1/04)
Strona 1 / 1