Kosci DualChannel na płycie Asus A7N8X-X
Witam. Mam pytanie - z tego co wiem płyta Asus A7N8X-X nie obsługuje dwukanałowej pamięci. Rozumiem, że kości DualChannel to właśnie takie pamięci (mam 2x 512 Geil). Czy możliwe więc jest żeby chodziły ponad pół roku?
Obecnie zaczął mi wywalać BSOD Memory_Management i jestem na etapie sprawdzania memtestem (w różnych wariantach). Jeden wariant wykazal błędy - po 15 powtórzeniach (13h) wykryl 149 błędów (33 w tescie 5, 3 w 6 i 113 w 8).
Czy ma znaczenie, w który slot wlożymy te kości na tej płycie?
Odpowiedzi: 1
To że płyta nie obsługuje Dual Channel nie oznacza wcale że dwóch takich samych kości tam mieć nie wolno , sprawdź czy w Bios'ie coś nie namieszane jest, kości ustaw na SPD.
Strona 1 / 1
<P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">W BIOSIE mam SPD.</SPAN></P><SPAN style="FONT-SIZE:9pt;FONT-FAMILY:Verdana;"> <DIV></DIV></SPAN> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"> </P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;"><FONT size=3>Przetestowałem memtest’em (86+) wszystkie możliwe warianty.</FONT></SPAN><o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">Legenda:<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">(xx x)<SPAN style="mso-spacerun:yes;"> </SPAN>układ slotów na płycie, przy czym x oznacza, że slot jest wolny/pusty<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">1 lub 2<SPAN style="mso-spacerun:yes;"> </SPAN>oznacza kość1, kość2<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;"> <o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">Po braku błędów w konfiguracji (1x x), (x1 x), (2x x), (x2 x) wnioskuję, że z kośćmi wszystko OK. Te testy trwały po 10-12h.<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;"> <o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">W innych konfiguracjach wystąpiły błędy w testach 5, 6 i 8 – znalazłem definicje tych testów, ale jako laik nic nie kumam co oznaczają, co jest źle – tu moja prośba o łopatologiczne wyjaśnienie ;)<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">1. (12 x) – 5h, 5 powtórzeń, 55 błędów, w tym test 5 (10), test 6 (4), test 8 (41)<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">2. (21 x) – 5h, 5 powt., 92 błędy, w tym test 5 (6), test 6 (7), test 8 (79)<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">3. (1x 2) – 3h, 3 powt., powyżej 2 000 błędów w teście 5<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">4. (x1 2) – 3h, 3 powt., powyżej 2 000 błędów w teście 5<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">5. (2x 1) – 3h, 3 powt., powyżej 30 000 błędów w teście 5<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">6. (x2 1) – 3h, 3 powt., powyżej 50 000 błędów w teście 5<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">7. (xx 1) – 3h, 6 powt., powyżej 40 000 błędów w teście 5<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">8. (xx 2) – 14h, 33 powt., powyżej 12 000 błędów w teście 5<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoHeader style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;tab-stops:35.4pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;"> <o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;">Inna ciekawostka - memtest przy konfiguracji jak w punkcie 1 i 2 daje opis, że jest to Single Channel, a przy punktach 3-6, że Dual. Wiem, że moja płyta (socket) nie wykorzystuje dobrodziejstwa kości dualnych, ale czy mam rozumieć przez to, że gdyby wykorzystywała, to właśnie tak powinienem zainstalować kości ?</SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;"></SPAN> </P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;"><FONT face=Verdana></FONT>Mój BIOS i płyta to:<o:p></o:p></SPAN> </P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;mso-bidi-font-size:9.0pt;">Phoenix, ASUS A7N8X-X ACPI BIOS Rev 1011<BR>Asus A7N8X-X (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN) - płyta socket</SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;"><o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="FONT-FAMILY:Arial;"></SPAN> </P><o:p></o:p></SPAN>