korzyści z Office 2007
Witam,
Robie prezentację dla szefa odnośnie korzyści wprowadzenia Office 2007 w firmie (i kilku innych rzeczy jak Exchange i w ogóle sieci opartej na w2k3 - Domena). Staram się umieścić informacje/przykłady tych korzyści. Szef ma oczywiście spojrzenie biznesowe i chciałbym mu pokazać jakie przydatne rzeczy można wycisnąć z nowej sieci.
Chcę pokazać mu, że poprawi się praca grupowa w firmie/ zwiększy się produktywność użytkowników. I tu pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników: co umieścić w prezentacji by go przekonać? jakie funkcje uwypuklić? co potrafi Office jeśli chodzi o pracę grupową? może jakieś inne pomysły? może już ktoś z was przechodził takie 'motywowanie' wdrożenia aplikacji w swojej firmie?
z góry dziękuję za wszelkie pomysły/uwagi.
Odpowiedzi: 10
Dzieki za info.
Rozumiem, że uzywasz SP Servera a nie Services, jakie funkcjonalnosci glownie uzywasz? Chocdzi mi o te rzeczy, ktore praktycznie wykorzystują uzytkownicy.
Ile Cie kosztowalo wdrozenienie SP Server, jesli mozna wiedziec?
Tak, wymagany jest SharePoint.
Co do rzeczywistych wymagań WSS 3.0 to niestety nie odpowiem Ci, gdyż z nim akurat stycznosci nie mam ;-)
Jednakże wiele potrzebnych materiałów o nim znajdziesz tutaj -> http://technet2.microsoft.com/windowsserver/WSS/en/library/1f505e96-60e2-41ac-bf5d-9739105f047c1033.mspx?mfr=true
Rozumiem, że 'Obszaru roboczego dokumentu' działa tylko z SharePointem np. WSS 3.0 ? tak wiec Office 2007 juz musimy rozszerzyc o Sharepointa co nie bylo konieczne w wersji np. 2003?
a jak z rzeczywistymi wymaganiami WSS 3.0? znalalzem rekomendacje na stronach MS ale pytam o praktyke i jak wyglada sprawa bazy danych? Czy w WSS 3.0 jest ograniczenie pojemnosci tej bazy czy nie ma?
Dokumenty możemy publikować przy pomocy opcji tworzenia [b]Obszaru roboczego dokumentu[/b], w ten sposób wielu użytkowników naraz ma do niego dostęp i może modyfikować plik (opcja ta występuje w Office Professional Plus - powinna istnieć także w SBE).
a jakie mechanizmy pracy grupowej sa w wersji 2007 SBE? pobralem wersje testowa tego pakietu i nie moge sie doszukac takiej funkcji jak byla w 2003 'współpraca online'
Nie no oczywiscie, że są. Groove jest tylko jednym z tych elementów, które wymieniłem w pierwszym poście ;-)
A jeśli bym chciał wykorzystać pracę grupową w Office 2007?
to w odróżnieniu od wersji 2003 już nie ma mechanizmu pracy grupowej w poszczególnych aplikacjach (Word, Excel, PowerPoint) i należy korzystać z Groove? czy też groove sluzy do pracy grupowej glownie dla uzytkownikow rozsianych geograficznie?
Windows Sharepoint Services 3.0 cechuje się lepszą integracją z Office 2007 oraz dodano mechanizmy współpracy na wielu nowych płaszczyznach - niedostępnych do tej pory, a po za tym:
* Ulepszona praca z dokumentami offline - do poczytania na Technet ;-)
* Dostęp z Groove (to akurat świetnie działa i jest bardzo wygodne :] )
* Integracja z pewnymi narzędziami Outlook'a
To tylko takich kilka nowinek, oczywiście zalet jest o wiele więcej.
dzieki, ze te informacje.
a orientujesz sie jakie funkcje zyskujemy dodając do Office platformę WSS 3.0? To chyba taki ubogi SharePoint. Co dobrego dla biznesu moze byc z takiego polaczenia (Office + WSS3.0)?
No więc cóż my tu mamy:
* Workflow
* Pełna integracja z Groove oraz Sharepoint Services
* Wersje dokumentów
* Lepsze mechanizmy zabezpieczające
* Nowy format plików - musisz się doszukać czemu ma to korzyść dla współpracy także ;-)
No to tak z grubsza co mi wpadło do głowy.
Strona 1 / 1
[quote=voytas]Dzieki za info. Rozumiem, że uzywasz SP Servera a nie Services, jakie funkcjonalnosci glownie uzywasz? Chocdzi mi o te rzeczy, ktore praktycznie wykorzystują uzytkownicy.[/quote] SPS'a używamy od niecałego roku, dzięki niemu każdy może - w wygodny sposób - zarządzać swoją pracą dla CXP (przydzielanie zadań, terminy, wymiana dokumentów i takie tam - to tak jeśli chodzi o na najważniejsze rzeczy, oczywiście korzystamy z niego także w wielu innych wypadkach - ma dosyć szeroke zastosowanie). [quote=voytas]Ile Cie kosztowalo wdrozenienie SP Server, jesli mozna wiedziec?[/quote] Niestety nie jestem upoważniony do udzielania takich informacji ;-)