Korespondencja seryjna w Word
Jest tak, napislem dokument powstawialem odpowiednie pola korespondencji seryjnem, zrobilem rekordy w zrodle danych i moje pytanie jest co zrobic aby word zaczal wstawiac te dane do dokumentu?jak skojarzyc zrodlo danych z dokumentem?
Odpowiedzi: 12
no i kurde mialem to dzisiaj na maturze :lol: ale udalo sie > musialem kurde seryjnie wpisac adresy na koperty ale udalo sie :lol: cos mi sie jezyk ploncze :wink:
Wysyłanie Korespodencji seryjnej jako e–mail jest proste.
Naciskam ikonę Korespodencja seryjna do poczty e–mail,wskazuję adresatów (pole w źródle danych korespondencji seryjnej), podaję temat e–mailu, wskazuję czy dokument ma być załącznikiem czy teź częścią e–mailu, zatwierdzam, zezwalam na uźycie programu pocztowego.
Korzystam z MS Office 2002 i pełnego Outlooka (nie Outlook'a Express).
Sprawdziłem, kaźdy oddzielny dokument trafił osobno na wskazane konto pocztowe.
Naciskam ikonę Korespodencja seryjna do poczty e–mail,wskazuję adresatów (pole w źródle danych korespondencji seryjnej), podaję temat e–mailu, wskazuję czy dokument ma być załącznikiem czy teź częścią e–mailu, zatwierdzam, zezwalam na uźycie programu pocztowego.
Korzystam z MS Office 2002 i pełnego Outlooka (nie Outlook'a Express).
Sprawdziłem, kaźdy oddzielny dokument trafił osobno na wskazane konto pocztowe.
dobra powiedz mi lepiej jak scalic tylko jeden rekord a nie wszystkie naraz – bo to jest moj problem :!:
i jeszcze jak zrobic zeby wybrany rekord wysylalo pod dany email a inny rekord pod inny itd...?
i jeszcze jak zrobic zeby wybrany rekord wysylalo pod dany email a inny rekord pod inny itd...?
Makro; poniźszy tekst przerzuć do Edytora makr (MS VB); w dwa miejsca xxx.doc wpis nazwę swojego dokumentu źródłowego; do edytora wchodzisz poleceniem Narzędzia – Makro utwórz Nazwę makra – Utwórz
Sub KS()
With ActiveDocument.MailMerge
.Destination = wdSendToNewDocument
.SuppressBlankLines = True
With .DataSource
.FirstRecord = ActiveDocument.MailMerge.DataSource.ActiveRecord
.LastRecord = ActiveDocument.MailMerge.DataSource.ActiveRecord
End With
.Execute Pause:=False
End With
Windows("xxx.doc").Activate
ActiveDocument.MailMerge.DataSource.ActiveRecord = wdNextRecord
End Sub
Sub ds()
With .DataSource
End With
End With
Sub KS()
With .DataSource
End With
End With
ActiveDocument.MailMerge.DataSource.ActiveRecord = wdNextRecord
End Sub
Sub ds()
With .DataSource
End With
End With
i ciagle scala mi w jeden dokument z tym ze podzielony na tyle stron ile jest makr i kazde marko na osobnej stronie ale w tym samym dokumencie :(
Musisz zakończyć rejestrację makra po przestawieniu rekordu;
względnie najpierw przestaw rekord, a potem scalaj, tyle, źe zaczniesz zabawę od 2 rekordu.
Wstawianie ikony makra:
1. kliknij na końcu jakiegoś paska, gdzie jest ikona ze strzałką w dół, wybierz Dostosuj lub usuń – Dostosuj ; lub na wolnej przestrzeni obok pasków kliknij prawym klawiszem myszki i wybierz Dostosuj ;
2. W zakładce Polecenia Kategorie wybierz Makra;
3. Z Polecenia przeciągnij twoje makro na jakiś pasek narzędziowy;
4. Klikając na nim prawym klawiszem myszki moźesz zmienić jego wygląd;
5. Zamknij Okno Dostosowywanie.
względnie najpierw przestaw rekord, a potem scalaj, tyle, źe zaczniesz zabawę od 2 rekordu.
Wstawianie ikony makra:
1. kliknij na końcu jakiegoś paska, gdzie jest ikona ze strzałką w dół, wybierz Dostosuj lub usuń – Dostosuj ; lub na wolnej przestrzeni obok pasków kliknij prawym klawiszem myszki i wybierz Dostosuj ;
2. W zakładce Polecenia Kategorie wybierz Makra;
3. Z Polecenia przeciągnij twoje makro na jakiś pasek narzędziowy;
4. Klikając na nim prawym klawiszem myszki moźesz zmienić jego wygląd;
5. Zamknij Okno Dostosowywanie.
dobry pomysl :)
i chyba ostatnie pytanie, jak umiescic ikone makra na pasku narzedzi?
aha i jak zrobic zeby makro bralo mi rekord ktory jest zaznaczony, bo jak ustawiam makro na rekordzie 1 to pozniej caly czas bierze mi rekord 1 a nie ten ktory jest wyswietlony, nie wiem gdzie to zmienic :(
i chyba ostatnie pytanie, jak umiescic ikone makra na pasku narzedzi?
aha i jak zrobic zeby makro bralo mi rekord ktory jest zaznaczony, bo jak ustawiam makro na rekordzie 1 to pozniej caly czas bierze mi rekord 1 a nie ten ktory jest wyswietlony, nie wiem gdzie to zmienic :(
Prostej metody nie ma – ale poniźsze operacje moźesz zarejestrować jako makro i umieścić jego ikonę na pasku narzędziowym:
1. dając polecenie scalania Korespondencja seryjna do dokumentu wybierasz opcję Bieźący rekord
2. Ok.
3. ustawiasz następny rekord na pasku Korespondencji seryjnej za pomocą strzałek Następny rekord
1. dając polecenie scalania Korespondencja seryjna do dokumentu wybierasz opcję Bieźący rekord
2. Ok.
3. ustawiasz następny rekord na pasku Korespondencji seryjnej za pomocą strzałek Następny rekord
no fakt, a jak zrobic zeby kazda strone word zapisal jako inny dokument??
Z paska narzędziowego Korespondencja seryjna wybierasz ikonę Korespondencja seryjna do dokumentu; otrzymasz w jednym pliku powtórzony wielokrotnie dokument (kaźdy w innej sekcji).
a jak zrobic rzeby wszystkie rekordy scalilo naraz do nowych dokumentow i zapisalo
dokument1.doc
dokument2.doc
dokument3.doc
...
???
dokument1.doc
dokument2.doc
dokument3.doc
...
???
No teraz byloby bardzo wygodne, gdybys wszedl w widok––>paski narzedzi––> korespondencja seryjna. Tam juz sobie powinienes poradzic, gdyz wszystko jest na wyciagniecie kursora ;).
Strona 1 / 1