Kopiowanie za pomocą Live Linux...
Jak mogę za pomocą Linuxa Knoppix 3.6(płyta startowa),przekopiować dane z dysku C na którym jest zainstalowany XP.Pytam się na wypadek powalenia systemu.:oops:
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 4
ZYCHI:Jak mogę za pomocą Linuxa Knoppix 3.6(płyta startowa),przekopiować dane z dysku C na którym jest zainstalowany XP.Pytam się na wypadek powalenia systemu.:oops:
Pozdrawiam
Według mojej wiedzy Cd– live knoppix czyta partycje ntfs. Zaznaczasz dany plik na dysku c ( hda1 ) i kopiujesz na inna partycję.
Po wczytaniu cd–live knoppix wszytkie partycje na komputerze są tylko do odczytu.. Trza zmienić tylko własciwości partycji tej na która chcesz skopiować wybrany plik czy folder.
Włąsciwosci partycji na (read/write)najpierw aby dokonać zmiany własciwości partycji z konsoli roota misisz wydac polecenie Su I po problemie !!
iIznowu dajesz muszką wklej (identycznie jak pod windowsami)
Pozdro..!!
brtx:Do ntfs odpowiedni jest mandrake livecd (Mandrake Move) lub Ultimate BootCD v3.0 (szukaj na necie, google, ok 140 MB, jest tam dystrybucja INsert, w ktorj bez problemu zamontujesz NTFS w trybie read/write! :) )
O całe źycie się uczę ;)
Do ntfs odpowiedni jest mandrake livecd (Mandrake Move) lub Ultimate BootCD v3.0 (szukaj na necie, google, ok 140 MB, jest tam dystrybucja INsert, w ktorj bez problemu zamontujesz NTFS w trybie read/write! :) )
Odpalasz Live CD uruchamiasz z konsoli jakieś MC (coś a'la Total Commander) i kopiujesz. Tylko jeden warunek system plików musi być inny niź NTFS, czyli FAT32.
Strona 1 / 1