Kopiowanie z CD spowalnia system
Sorry, jeśli temat juź był wałkowany, ale nie mogłem znaleźć.
Jak w temacie, przy kopiowaniu pliku z CD, zwłaszcza duźego, typu film, na kompie juź nie da się pracować, czasami nawet myszka nie chodzi. Pytałem innych ludzi, teź tak mają. Czy jest na to jakis sposób? Sytuacja się pogarsza kiedy czytnik ma problemy ze zgraniem pliku.
Pozdrawiam
:)
Aion
Jak w temacie, przy kopiowaniu pliku z CD, zwłaszcza duźego, typu film, na kompie juź nie da się pracować, czasami nawet myszka nie chodzi. Pytałem innych ludzi, teź tak mają. Czy jest na to jakis sposób? Sytuacja się pogarsza kiedy czytnik ma problemy ze zgraniem pliku.
Pozdrawiam
:)
Aion
Odpowiedzi: 11
wszystkie mają DMA :wink: to jest wina mojej inteligentnej zje*anej nagrywarki firmy lg
ostrzezenie nigdy nie kupywac tego gówna nawet jak by wam za darmo dawali to nie bierzcie :!:
ostrzezenie nigdy nie kupywac tego gówna nawet jak by wam za darmo dawali to nie bierzcie :!:
Jeśli wam zwalnia przy kopiowaniu/nagrywaniu plików to pierwsze co róbcie to sprawdzajcie czy wszystkie napendy mają zapodane DMA Bo to jest bardzo często przyczyną takiego spowalniania.
mialem taki sam problem (zresztą znowu sie pojawił :cry: ) ale mi oprócz spawalniania przy kopjowaniu to to samo dzialo sie gdy wypalalem plytke .i mi pomoglo tylko wyminienie nagrywarki na nową(ale mialem na gwarancji 8)
Mnie przy nagrywaniu płyt procka zźera do 2% , natomiast gorzej jest z Ramami.Jak masz poniźej 256 to jest nieciekawie, poza tym jak masz słabą nagrywarę lub czytnik z którego nagrywasz to są takie zawieszki systemu.Na CD o marce LG miałem to samo
Anonymous:Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Sorry, ze dopiero, teraz, ale mala podroz w Polske.
Prawie wszystko co radzicie stosowalem, ale mysle ze Rebe dal najbardziej wyczerpujaca odpowiedz, dzieki. Coz musimy z ta bolaczko poczekac az MS cos wymysli.
Aion
pozdrawiam :D
To się "zgrzejemy" ,bo on (MS) myśli o tym od czasu wypuszczenia XP :)
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Sorry, ze dopiero, teraz, ale mala podroz w Polske.
Prawie wszystko co radzicie stosowalem, ale mysle ze Rebe dal najbardziej wyczerpujaca odpowiedz, dzieki. Coz musimy z ta bolaczko poczekac az MS cos wymysli.
Aion
Aion
sprobuj w biosie ustawic tryb pio4 dla kanalu na ktorym podlaczony jest cd rom moze to ciut przyspieszy
Wchodzisz do menadzera urządzeń do kontrolera IDE i tam wybierasz kanał podstawowy lub pomocniczy zaleźy gdzie masz podpięty sidirom ustawienia zaawansowane zmień na tryb DMA
aion – ten typ tak ma. Zwłaszcza przy plikach >500MB i MS o tym wie oraz "pracuje nad rozwiązaniem tego problemu" :wink: . Tyle, ze jakoś tak niesporo mu ta praca idzie.
Wiele zaleźy od typu urządzenia, ale znacznie więcej od zwykłego szczęścia. Ten problem choć dość powszechny nie występuje u niektórych uźytkowników. Nawet przy identycznych czy b. podobnych konfiguracjach zdarza sie, źe czasem kopiowanie duźych plików nie zabiera pamieci, anie nie spowalnia tak się jak i systemu.
Tym niemniej ta bolączka jakoś na rozwiązanie się nie doczekała – przynajmniej ja nie spotkałem odpowiedzi typu:
"na 100% pomaga zrobienie tego i tego".
Wiele zaleźy od typu urządzenia, ale znacznie więcej od zwykłego szczęścia. Ten problem choć dość powszechny nie występuje u niektórych uźytkowników. Nawet przy identycznych czy b. podobnych konfiguracjach zdarza sie, źe czasem kopiowanie duźych plików nie zabiera pamieci, anie nie spowalnia tak się jak i systemu.
Tym niemniej ta bolączka jakoś na rozwiązanie się nie doczekała – przynajmniej ja nie spotkałem odpowiedzi typu:
"na 100% pomaga zrobienie tego i tego".
A moźe pomoźe zmienienie priorytetu dla procesu który kopiuje z Cd na hdd .
jaki masz system :?:
jaka konfiguracja sprzetowa :?:
jaka konfiguracja sprzetowa :?:
Strona 1 / 1