Kopia zapasowa

:twisted: :twisted: :twisted: Witam!! Potrzebuje dobrego programu którym moge bez problemu zrobić kopię zapasową dysku systemowego, którą mógłbym (w razie potrzeby, jak mi windows siądzie) szybko wstawić na miejsce starego systemu tak źeby był tak samo świeźutki a ten z kopii !!!
Taki program mi koniecznie potrzebny tylko skuteczny i w miarę szybki (źeby to trwało krórej niź instalka windowsa+strery– bo taką kopie bym zrobił).
Zgóry ogromny dzięks !!! :twisted: :twisted: :twisted:

Odpowiedzi: 20

A ktora masz wersje programu ?
Drive Image 5.0, 6.0 czy 7.0 ?
Ja uzywam wersji 5.0 lub 6.0 i korzystam tylko z 2 dyskietek "startowych" utworzonych chyba jeszcze podczas instalacji programu.
W kazdym razie nie mam zainstalowanego programu pod windowsami.
Obraz dysku wykonuje z DOSu za promoca powyzszych dyskietek z ktorych uruchamiam komputer, a potem wszystko zgodnie z poleceniami na ekranie.....
Pozatym nie zrzucam tego odrazu na plyty CD!!!
Zrzucam to do jednego pliku na dysku D lub dziele to automatycznie (mozna ustawic w opcjach programu) na pliki po 670MB i dopiero potem, pod windowsem nagrywam na CD.
Czy teraz jest juz wszystko jasne... ?
mark54
Dodano
05.04.2004 22:42:59
Mam go własnie zainstalowanego..dochodze do momentu gdy zaczyna "on" robić
kopie( u mnie na 2–ch CD )....dochodzi do 60%,dalej wyskakuje okienko..."Closing Media"–tam dochodzi do 50%...a następnie wyskakuje okienko ERROR....Error#1805.....Error writing to image file....nie wiem
co dalej...o co tu chodzi?
Anonymous
Dodano
05.04.2004 22:31:01
Programem drive image oczywiscie tez mozna utworzyc obraz dysku "C" z podzialem na pliki np. po 650MB.
Okresla to sie w opcjach programu jeszcze przed rozpoczeciem wykonywania pliku z obrazem.
Potem, w razie czego, mozna odtworzyc system bezposrednio z plyt CD.
mark54
Dodano
30.03.2004 16:00:16
matar :

Dobrze myślisz.
Twój obraz zostanie podzielony na kolejne nośniki.
BTW u mnie w wersji DI 7.01 backup partycji C, która ma 8.01 a uźytych jest 3,584 GB weszedł na 3 CD–R 700 MB.
McScr@by
Dodano
29.03.2004 19:23:10
Czyli najlepiej mieć zainstalowane potrzebne programy, w momencie kiedy praca komputera jest
optymalnie najlepsza,zrobić wtedy kopie zapisać ją
wtedy gdzieś i spokój! Mam pytanie jeszcze,czy
owe programy potrafią ten obraz zapisać na CD–ka(i)?
Bo u mnie zajmnie ten obraz ok.3GB?
Anonymous
Dodano
29.03.2004 18:59:23
Nie jestem pewien czy mowimy o tym samym......
W jaki sposob mozna przywrocic, tzn odtworzyc zawartosc np. calego dysku "C" z pliku obrazu *.PQI
utworznego programem Drive Image, w ciagu 1 minuty :?:
Nawet bez stosowania kompresji u mnie zajmuje to kilkanascie minut.
Pozatym fizyczna niemozliwoscia jest skopiowanie zwyklego pliku o rozmiarze kilku lub kilkunastu GB w ciagu 1 minuty
a co dopiero odtworzenie calej zawartosci dysku systemowego o rozmiarze ~ ok. 20GB.
Czegos tu nie rozumiem :roll: :?:

A co do pytania Matara, to programy Drive Image i Ghost (z tego co sie orientuje) nie wykonuja kopii bezpieczenstwa samych windowsow.
Ale pomimo tego ze masz krazki CD z instalkami pozostalych programow, wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem jest wykonac obraz
dysku C z zainstalowanym swiezym systemem i wszystkimi programami oraz ich konfiguracja.
Daje to duza oszczednosc czasu....
mark54
Dodano
29.03.2004 13:00:41
???????????
Anonymous
Dodano
29.03.2004 01:29:07
Minutę trwa przywracanie systemu z `kopii partycji` a nie pojedynczego pliku, dodatkowo z kompresją.
Porównajcie czas rozpakowania pliku 1.5GB z lekką kompresją, ze skopiowaniem takiego pliku bez kompresji a zrozumiecie czemu to trwa minutkę
sapero
Dodano
28.03.2004 17:03:47
Mi konkretnie chodzi o zrobienie kopii systemu bo
programy ,które uźywam mam na CD–kach.Czy jest taka
moźliwość w owym programie...czy trzeba robić kopie
całej zawartości partycji?
Anonymous
Dodano
28.03.2004 01:41:15
Odtwarzalem juz kilka razy system, chociaz lepiej bedzie to nazwac odtworzeniem calej partycji
(bo o to wlasnie tu chodzi) z kopi wykonanej programem Drive Image 5.0 lub 6.0.
Uzywam do tego celu, powiedzmy, dyskietek "startowych" (lub plyty CD) z ktorych uruchamiam komputer.
Program jest banalny w obsludze. Przy jego uzyciu zrzucam obraz calego dysku C do jednego pliku na inny dysk.
Plik taki ma rozmiar od ok. 1GB do kliku GB, w zaleznosci od wielkosci partycji i ilosci danych na niej zapisanych jak rowniez od stopnia zastosowanej kompresji.
Zarowno utworzenie takiego obrazu dysku jak rowniez jego odtworzenie trwa ok 15 – 20min.
Robilem to juz na wielu komputerach i sprawdza sie w 100% :D
Nie bardzo wyobrazam sobie ze da sie to zrobic w 1 min :?: :roll:
Moze chodzi o inny rodzaj kopi zapasowej, np. kopi samych windowsow albo o punkt przyracania systemu w XP :?:
Wtedy moze jest mozliwe uzyskanie takiego czasu.
Utworzony plik z obrazem dysku jest jednak zdecydowanie lepszym rozwiazaniem, ale tez ma pewne ograniczenia.
Po odtworzeniu systemu z tego brazu uzyskujesz dokladnie taki sam stan tzn. zawartosc dysku C
i calego systemu jaki byl w dniu wykonania tego obrazu.
Mozna to z powodzeniem uznac za zalete tego rozwiazania jak rowniez jego wade :!:
To samo dotyczy sie oczywiscie Ghosta, i obrazu utowrzonego tym programem.
Uzywalem obu tych programow i oba pozwalaja na uzyskanie takiego samego efektu,
ale osobiscie wydaje mi sie ze drive image jest latwiejszy i prostszy w obsludze i jednoczesnie troche szybszy.
mark54
Dodano
26.03.2004 18:07:18
Tomi!:
mark54:
W moim przypadku wystarcza ok 15–20 minut do odtworzenia calego systemu z kopi, tzn. z obrazu dysku. :D

O kurde co ty masz na tej partycji :?: , ja to odtwarzam w 1 minute i mam wszystko co jest mi potrzebne do tego by Windows sprawny.

To teraz juź nic nie rozumiem......?To w końcu
o co tu chodzi,źe u jednego z Was zajmuje Windows
tyle a u drugiego tyle?
Anonymous
Dodano
26.03.2004 16:18:31
mark54:
W moim przypadku wystarcza ok 15–20 minut do odtworzenia calego systemu z kopi, tzn. z obrazu dysku. :D

O kurde co ty masz na tej partycji :?: , ja to odtwarzam w 1 minute i mam wszystko co jest mi potrzebne do tego by Windows sprawny.
Tomi!
Dodano
26.03.2004 13:01:18
mark54:

Tomi!
Dodano
26.03.2004 13:01:18
matar:
mark54:
Ja rowniez polecam program drive Image. :D
Bardzo prosty w obsludze i dosyc szybki.

Czy zdarzyło Ci się z niego i jego kopii korzystać?

No to w cytacie, apropos którego padło pytanie jest na nie odpowiedź chyba...
Gagman
Dodano
26.03.2004 02:43:51
mark54:

Czy zdarzyło Ci się z niego i jego kopii korzystać?
Anonymous
Dodano
25.03.2004 20:15:42
A co z Nortonem Ghost–em za jego pomocą takźe moźna utworzyć kopie zapasową w razie "wpadki systemu"?
Czy ktoś juź za jego pomocą to robił?
Anonymous
Dodano
25.03.2004 20:12:53
mark54
Dodano
23.03.2004 09:51:02
:arrow: Paragon – Drive Buckup + Image Mounter,
:arrow: PowerQuest – Drive Image.
McScr@by
Dodano
22.03.2004 00:13:39
:twisted: :twisted: :twisted: Teoretycznie. Po załadowaniu kopii powinno wszystko być tak jak w momencie robienia kopii, pod warunkiem źe kopia jest poprawnie zrbiona i "dostał" sie do niej źaden błąd! :twisted: :twisted: :twisted:
Angel of Death
Dodano
21.03.2004 17:57:13
Odnośnie owej kopii zapasowej ,którą moźna utworzyć
w standardowym Windowsie(jestem raczej jeszcze
początkującym w tych sprawach..),jeśli zrobie taką kopie,to gdy system będzie źle pracował(np. restarty,
zawieszanie się ,nie bieskie stronki itd.)to gdy potem uźyje owej kopii (sprawnie oczywiście działającej)–system będzie działał sprawnie?
Anonymous
Dodano
21.03.2004 17:17:43
Angel of Death
Dodano:
20.03.2004 23:11:40
Komentarzy:
20
Strona 2 / 3