Kopia zapasowa
:twisted: :twisted: :twisted: Witam!! Potrzebuje dobrego programu którym moge bez problemu zrobić kopię zapasową dysku systemowego, którą mógłbym (w razie potrzeby, jak mi windows siądzie) szybko wstawić na miejsce starego systemu tak źeby był tak samo świeźutki a ten z kopii !!!
Taki program mi koniecznie potrzebny tylko skuteczny i w miarę szybki (źeby to trwało krórej niź instalka windowsa+strery– bo taką kopie bym zrobił).
Zgóry ogromny dzięks !!! :twisted: :twisted: :twisted:
Taki program mi koniecznie potrzebny tylko skuteczny i w miarę szybki (źeby to trwało krórej niź instalka windowsa+strery– bo taką kopie bym zrobił).
Zgóry ogromny dzięks !!! :twisted: :twisted: :twisted:
Odpowiedzi: 20
Tak, probowalem juz to rozwiazanie w praktyce. :P
Plyta startowa jest poprostu kopia dyskietek startowych programu Drive Image.
Po uruchomieniu z niej komputera wszystko jest tak samo jak po uruchomieniu z dyskietek.
Tak wiec, trzeba wybrac w programie opcje odtworzenia dysku z pliku z obrazem
i wskazac jego lokalizcaje, czyli naped CD lub DVD.
Po uruchomieniu z niej komputera wszystko jest tak samo jak po uruchomieniu z dyskietek.
Tak, probowalem juz to rozwiazanie w praktyce. :P
No i super. Próbowałeś juź tego czy narazie to tylko teoria? I jeśli próbowałeś to pytanie: czy DI automatycznie ten pierwszy obraz rozpozna i proces przywracania rusza samoistnie, czy trzeba mu ścieźkę podać?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jest pewien sposob na zrobienie plyty startowej z zapisanym obrazem dysku wykonanym programem
Drive Image 5.0 lub 6.0, nie robiac tego z poziomu programu lecz z Windowsa.
Do zrobienia takiej plytki CD potrzebne beda:
dyskietki "startowe" programu Drive Image oraz np. program Nero i WinImage.
Za pomocą programu WinImage trzeba utworzyc obraz pierwszej dyskietki "startowej" programu Drive Image,
nastepnie zwiekszyc jej rozmiar do 2.88MB i dograc pliki znajdujace sie na drugiej dyskietce
(lacznie z plikami ukrytymi i systemowymi). Sa to nastepujace pliki:
DIHELP.DAT
PQDI.exe
pqDI.ovl
PQDI.pqg
PQDI.TRC (plik ukryty !!!)
Po czym nalezy zapisac tak utworzony obraz dyskietki na dysku, do pliku *.IMA
Teraz uruchamiamy program NERO, wybieramy opcje utworzenia plyty startowej, w zakladce OPCJE STARTOWE
w okienku ZRODLO DANYCH OBRAZU STARTOWEGO zaznaczamy opcje PLIK OBRAZU
i podajemy sciezke dostepu do utworznego wczesniej obrazu dyskietki *.IMA
Nastepnie w okienku WLACZ USTAWIENIA SPECJALNE (DLA ZAAWANSOWANYCH)
w pozycji rodzaj emulacji wybieramy – Emulacja dyskietki 2.88MB
Teraz klikam ikonke NOWY.
Na tej plycie zapisujemy pierwszy plik z obrazem *.PQI utworzony w programie Drive Image.
Pozostale pliki z obrazem zapisujemy na CD juz jako zwykle pliki z danymi,
nie ma potrzeby robienia dla nich dyskow startowych.
Teraz, jezeli kiedys system nam sie wysypie, wkladamy utworzona przez nas plytke starowa do napedu,
uruchamiamy z niej komputer i odtwarzamy dysk C z obrazu.
Drive Image 5.0 lub 6.0, nie robiac tego z poziomu programu lecz z Windowsa.
Do zrobienia takiej plytki CD potrzebne beda:
dyskietki "startowe" programu Drive Image oraz np. program Nero i WinImage.
Za pomocą programu WinImage trzeba utworzyc obraz pierwszej dyskietki "startowej" programu Drive Image,
nastepnie zwiekszyc jej rozmiar do 2.88MB i dograc pliki znajdujace sie na drugiej dyskietce
(lacznie z plikami ukrytymi i systemowymi). Sa to nastepujace pliki:
DIHELP.DAT
PQDI.exe
pqDI.ovl
PQDI.pqg
PQDI.TRC (plik ukryty !!!)
Po czym nalezy zapisac tak utworzony obraz dyskietki na dysku, do pliku *.IMA
Teraz uruchamiamy program NERO, wybieramy opcje utworzenia plyty startowej, w zakladce OPCJE STARTOWE
w okienku ZRODLO DANYCH OBRAZU STARTOWEGO zaznaczamy opcje PLIK OBRAZU
i podajemy sciezke dostepu do utworznego wczesniej obrazu dyskietki *.IMA
Nastepnie w okienku WLACZ USTAWIENIA SPECJALNE (DLA ZAAWANSOWANYCH)
w pozycji rodzaj emulacji wybieramy – Emulacja dyskietki 2.88MB
Teraz klikam ikonke NOWY.
Na tej plycie zapisujemy pierwszy plik z obrazem *.PQI utworzony w programie Drive Image.
Pozostale pliki z obrazem zapisujemy na CD juz jako zwykle pliki z danymi,
nie ma potrzeby robienia dla nich dyskow startowych.
Teraz, jezeli kiedys system nam sie wysypie, wkladamy utworzona przez nas plytke starowa do napedu,
uruchamiamy z niej komputer i odtwarzamy dysk C z obrazu.
Visa:Wiem,
Ale moja nagrywarka nie zabardzo chce współpracować, z Image Drive przynajmniej w wersji 6.
Jeśli ktoś wie jak stworzyć taką płytkę to bardzo prosze o przepis.
Moja nagrywarka to liteon 52/24/52 z najnowszym dostepnym biosem, i problem wystepuje przy "zamykaniu" nosnika.
Pozdrawiam
Visa
Mam dokładnie tak samo i dlatego uźywam Ghost–a.
Co prawda juź nie zgrywam obrazów na CD, bo mam dosyć "napakowany" system i nie uśmiecha mi się źonglować czterema płytkami przy przywracaniu... :lol: niemniej taka opcja w Ghost–cie jest. Piszę o tym dlatego bo poczytałem, jak to niektórzy robią "obrazy"
brrr, aź mnie otrzęsło !Ad.1.
No wlasnie, zeby problemow nie bylo to pewnie jest lepiej podzielic to na pliki troche mniejsze niz 700MB.
Zreszta sam program proponuje chyba 670MB.
Ad.2.
Poniewaz sa to pliki z danymi, tak tez wypalam to w Nero, czyli tworze plyte zawierajaca dane.
A dokladniej, tyle plyt ile jest plikow.
Ad.3.
Plyty nie sa bootowalne i raczej nie da sie tak zrobic zeby byly.
W kazdym razie nie z poziomu samego programu.
W przypadku odtwarzania systemu (tzn. obrazu dysku systemowego) nalezy uruchomic "z DOSu"
program Drive Image i podac lokalizacje pliku z obrazem *.pqi
a dokladniej mowiac jego pierwsza czesc (tzn. pierwsza plyte CD).
Ghost sam dzieli pliki i je nagrywa, wypali jedną płytkę, wysuwa tackę i prosi o następną płytę.
To samo w drógą stronę.
Piszę dlatego, bo Drive Image nie wszystkie nagrywarki obsługuje, trzeba kombinować z ASPI i inne cudaniewidy, a Ghost robi to samo i jeszcze mi sie nie zdarzyło źeby odmówił współpracy, na innych komputerach teź (składam kompy–wgrywam system–robię obraz–gość namiesza–przywracam mu system w ciągu niespełna 5 minut).:wink:
Pozdrówka
Wiem,
Ale moja nagrywarka nie zabardzo chce współpracować, z Image Drive przynajmniej w wersji 6.
Moja nagrywarka to liteon 52/24/52 z najnowszym dostepnym biosem, i problem wystepuje przy "zamykaniu" nosnika.
Pozdrawiam
Visa
Pozdrawiam
Visa
Okazuje sie jednak, ze w wersji 6.0 programu Drive Image, moza utworzyc plyte CD z obrazem dysku,
z ktorej nastepnie komputer sam sie uruchomi w celu przywrocenia systemu.
Polecam krotki opis programu w wersji 6.0
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/driveimage/driveimage.php3
z ktorej nastepnie komputer sam sie uruchomi w celu przywrocenia systemu.
Polecam krotki opis programu w wersji 6.0
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/driveimage/driveimage.php3
Witam,
A gdyby tak pliki z owych dyskietek umieścić w boot sektorze płyty. Albo tylko w pierwszą w boot sektorze a drógą ( z programem ) w sekcji z danymi... a róźnice nadrobić OverBurningiem :)
A gdyby tak pliki z owych dyskietek umieścić w boot sektorze płyty. Albo tylko w pierwszą w boot sektorze a drógą ( z programem ) w sekcji z danymi... a róźnice nadrobić OverBurningiem :)
Dzięki wszystkim za pomoc i źycze miłych,spokojnych,
wesołych Świąt Wielkiej Nocy,mokrego Dyngusu
i smacznego Święconego.
wesołych Świąt Wielkiej Nocy,mokrego Dyngusu
i smacznego Święconego.
Gagman :
Aby przywrócić obraz partycji w wersji 7.x musisz posiadać full wersję ( bootable ) a nie trial.
Przywracanie następuje w "DOS" po wydaniu komendy Restore Drive w programie pracującym w Windows jak i tą samą komendę wydajesz w uruchomionym programie w "DOS"( Uruchomiony DI7 z CD w "DOS" ).
Aby przywrócić obraz partycji w wersji 7.x musisz posiadać full wersję ( bootable ) a nie trial.
Przywracanie następuje w "DOS" po wydaniu komendy Restore Drive w programie pracującym w Windows jak i tą samą komendę wydajesz w uruchomionym programie w "DOS"( Uruchomiony DI7 z CD w "DOS" ).
Zgadza sie. W wersji 7.0 nie ma dyskietek startowych.
Sam osobiscie nie znam blizej tej wersji programu.
Dlatego wlasnie uzywam wersji 5.0 lub 6.0
Oczywiscie w czystym DOSie nie zobaczysz partycji NTFS dlatego owe uruchomienie z "DOSu" umiescilem w cudzyslowiu.
Program Drive Image uruchomiony przy starcie komputera z przedmiotowych "dyskietek startowych" bedzie widzial rowniez partycje NTFS.
Co prawda nie zobaczy nazwy dysku jako C, D oraz E ale bedzie je widzial jako disk1/part1, disk1/part2 oraz disk1/part3.
Ale to chyba jest wystarczajace zeby wiedziec o jaki dysk chodzi.
Wykonywalem juz obrazy dysku na wielu komputerach z NTFSem i z FATem i nie bylo tu zadnych problemow ani z utworzniem obrazu ani z jego odtworzeniem.
Powiem wiecej :!: :!: :!:
Jesli po utworzeniu obrazu dysku np. z Win XP zainstalowanym na NTFSie, potem skasujesz tego XP i zainstalujesz win98 zmieniajac partycje na FAT32 bez zadnego problemu odtworzysz XP bezposrednio z pliku obrazu jaki wczesniej utworzyles.
Program sam odtworzy cala partycje NTFS z Windowsem XP.
Sam osobiscie nie znam blizej tej wersji programu.
Dlatego wlasnie uzywam wersji 5.0 lub 6.0
Oczywiscie w czystym DOSie nie zobaczysz partycji NTFS dlatego owe uruchomienie z "DOSu" umiescilem w cudzyslowiu.
Program Drive Image uruchomiony przy starcie komputera z przedmiotowych "dyskietek startowych" bedzie widzial rowniez partycje NTFS.
Co prawda nie zobaczy nazwy dysku jako C, D oraz E ale bedzie je widzial jako disk1/part1, disk1/part2 oraz disk1/part3.
Ale to chyba jest wystarczajace zeby wiedziec o jaki dysk chodzi.
Wykonywalem juz obrazy dysku na wielu komputerach z NTFSem i z FATem i nie bylo tu zadnych problemow ani z utworzniem obrazu ani z jego odtworzeniem.
Powiem wiecej :!: :!: :!:
Jesli po utworzeniu obrazu dysku np. z Win XP zainstalowanym na NTFSie, potem skasujesz tego XP i zainstalujesz win98 zmieniajac partycje na FAT32 bez zadnego problemu odtworzysz XP bezposrednio z pliku obrazu jaki wczesniej utworzyles.
Program sam odtworzy cala partycje NTFS z Windowsem XP.
mark54:Ja uzywam wersji 5.0 lub 6.0 i korzystam tylko z 2 dyskietek "startowych" utworzonych chyba jeszcze podczas instalacji programu.
W kazdym razie nie mam zainstalowanego programu pod windowsami.
Obraz dysku wykonuje z DOSu za promoca powyzszych dyskietek z ktorych uruchamiam komputer, a potem wszystko zgodnie z poleceniami na ekranie.....
W przypadku odtwarzania systemu (tzn. obrazu dysku systemowego) nalezy uruchomic "z DOSu"
No właśnie tegonie rozumiem. W wersji 7.0 nie ma moźliwości stworzenia dyskietek startowych, no chyba ze ja źle widzę. Tak więc co? mam zgrać Drive Image na dyskietkę? Z dosa nic nie uruchomię mam system na ntfsie..
P.S.: Dzięki za odpowiedź :)
Ad.1.
No wlasnie, zeby problemow nie bylo to pewnie jest lepiej podzielic to na pliki troche mniejsze niz 700MB.
Ad.2.
Poniewaz sa to pliki z danymi, tak tez wypalam to w Nero, czyli tworze plyte zawierajaca dane.
Ad.3.
Ad.2.
Ad.3.
mcscr@by:...obraz zostanie podzielony na kolejne nośniki.
BTW u mnie w wersji DI 7.01 backup partycji C, która ma 8.01 a uźytych jest 3,584 GB weszedł na 3 CD–R 700 MB.
Mam kilka pytań:
1) dzielić obraz na 650 czy 700 MB (coby problemów z wypaleniem nie było)?
2) jak wypalać te części obrazu w nero?
3) czy powstaną płytki bootowalne, czy trzeba coś do nich dogrywać?
Pozdr
Ten adres działa..
pisarz@teges.pl
i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc..
pisarz@teges.pl
i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc..
Czy potrzebne jest do tego narzędzie zwane:
Quicklmager?
Quicklmager?
To mój...
wengiel77@poczta.wprost.pl
wengiel77@poczta.wprost.pl
Podaj jakis kontakt do siebie (GG, e–mail, itd...) to postarwm Ci sie wszysko jasno i prosto wytlumaczyc, ale moze juz poza forum, bo pewnie nie wszystkich musi to juz interesowac.
Mam wersje 5.01 i chciałbym to mieć na CD aby potem juz się nie męczyć w zrzucanie najpierw na dysk ,dzielenie...itd.,szczerze mówiąc to nie jestem
"zaawansowanym" znawcą komputera dlatego myślałem,
źe będzie prościej skopiować od razu na CD ...a tu..
:( .Czytając o tym programie w EKSPERCIE
wydaje się wszystko takie proste !
Wiem,źe podając linki do stron powinno być juz wszystko jasne,jednak tak nie jest bo nie wszyscy znają angielski(moźecie się śmiać z tego....ostatnio
podano ,źe w Polsce komputery ma zaledwie 18%
ludzi!)a angielski techniczny czy juź wogóle
związek mający z informatyką.....
"zaawansowanym" znawcą komputera dlatego myślałem,
źe będzie prościej skopiować od razu na CD ...a tu..
:( .Czytając o tym programie w EKSPERCIE
wydaje się wszystko takie proste !
Wiem,źe podając linki do stron powinno być juz wszystko jasne,jednak tak nie jest bo nie wszyscy znają angielski(moźecie się śmiać z tego....ostatnio
podano ,źe w Polsce komputery ma zaledwie 18%
ludzi!)a angielski techniczny czy juź wogóle
związek mający z informatyką.....
:arrow: http://www.symantec.com/techsupp/primus/id4144.html
:arrow: http://www.symantec.com/techsupp/primus/id3407.html
:arrow: http://www.symantec.com/techsupp/primus/id3407.html