Kopia XP Pro na nowy dysk przy pomocy Norton Ghost 9.0

Witam. Mam taki problem – kupiłem większy dysk i chcę przenieść WinXP Pro na nowy dysk, całą partycję jak jest przy uźyciu Norton Ghost 9.0. Wszystko jest ładnie pięknie, przy uźyciu wizarda do robienia kopii systemu na taką okoliczność. Koopia się robi, odłaczam stary dysk, nowy ustawiam na mastera, system się bootuje, uruchamia się Winda i w pewnym momencia staje na dziwnej planszy c małym logiem Win XP. I to wszystko, nic nie działa, nawet CTRL+ALDELETE, moźna tylko kursorem myszki pomachać i zrobić twardy reset. Ktoś ma jakieś pomysły??

Odpowiedzi: 10

Niestety nie wiem, nie miałem moźliwości przetestowania 9. Ale myśle, źe oryginalna pierwsza płyta jest bootowalna.
robert200
Dodano
11.01.2005 21:50:44
Czy w ghosie 9 jest mozliwość bootowania z plyty na której jest zrobiony obraz partycji (obraz mieści się na 3 plytkach cd–rw)? Wiem źe w ghoście '8' 2003 jest taka moźliwość.
wiedom
Dodano
11.01.2005 15:11:48
Czy w ghosie 9 jest mozliwość bootowania z plyty na której jest zrobiony obraz partycji (obraz mieści się na 3 plytkach cd–rw)? Wiem źe w ghoście '8' 2003 jest taka moźliwość.
wiedom
Dodano
11.01.2005 15:11:48
w wersji windowsowej jest opcja MAKE BOOT DISK. tworzy ci wtedy dyskietke startowa
robert200
Dodano
11.01.2005 13:14:18
Trial to trial
Wystarczy tylko zrobienie sobie dyskietki z programem i odpalanie z niej programu (bootujac)
Moge Ci taka podesłac, pisz na PW
Bobi
Dodano
11.01.2005 13:10:51
Wybaczcie lamernie ale musze gdzies zapytac wiec podepne sie tu. Wczoraj stawialem nowy system i jak juz wszystko wygladalo ladnie zrobilem sobie ghostem kopie tego sys na 2 partycji. Wszystko ladnie pieknie tyle ze nie mam pojecia jak w razie czego przywracac ten system. Jak zrobie format glownej partycji to co dalej bo przeciez nie mam systemu i nie mam z czego odpalic tego ghosta i przywracania. Norton Ghost mam tylko triala na twardym wiec nie moge botowac komputera z plyty z nim, przy robieniu obrazu nie mowil nic o jakiejs dyskietce do botowania... a tak w ogole to jak to trial to mam nadzieje ze da sie przywrocic sys jak sie trial skonczy?
loky
Dodano
11.01.2005 13:06:56
Hmmm, w sumie to nie jest trudne. Nie musisz mieć takich samych partycji, nie musisz mieć takich samych dysków.
Płyta z GHOST 2003 jest bootowalna, czyli uruchamiasz kompa z płytki. startujesz program ghost.exe
program w sumie sam cię prowadzi. wybierasz tylko co chcesz zrobić:
1. z partycji na partycje
2. z dysku na dysk
3. z partycji do pliku (obraz – moźna nagrać na płytke i mieć "czysty system z zainstalowanymi sterownikami i oprogramowaniem w razie jakby padł. Ja sobie tak zrobiłem i po formacie dysku mam zainstalowany system ze "wszystkim" w 15 minut. Oszczędam w ten sposób pare dni.)
a. w tym przypadku masz jeszcze wybór z kompresją lub bez kompresji.

Reszte robi program.

W sumie to tyle. Jak znasz troche angielski to sobie poradzisz.

Aha – nie ma znaczenia czy masz dyski IDE czy SATA, czy FAT32 czy NTFS, GHOST widzi i czyta wszystko.
POLECAM
robert200
Dodano
09.01.2005 22:47:29
Robert 200 – pytanie na przyszłość – czy moźesz opisać dokładniej, jak to robisz, dysk kiedyś padnie a wiedza się przyda.
dziadek10
Dodano
09.01.2005 08:20:57
Takie rzeczy robie programem NORTON GHOST 2003. NIGDY nie miałem takiego problemu, a przerobiłem juź kilkanascie takich "przerzuceń".
Spróbuj GHOST 2003.
robert200
Dodano
08.01.2005 23:58:57
Wiesz – parę dni temu pytałem dokładnie o to samo, po wypróbowaniu kilku rad z forum skończyło się na sformatowaniu dysku i mam teraz nowy, czysty system bez źadnych problemów (Nortona teź próbowałem)
dziadek10
Dodano
08.01.2005 22:51:09
nablator
Dodano:
08.01.2005 17:35:58
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1