Kopia rejestru – czym edytować ?
Witam wszystkich !
Mój problem plega na tym, iź po zmianie wielkości partycji systemowej programem Partition Magic 7 nie mogłem uruchomić systemu (WIN XP SP2).
Podczas uruchamiania system zatrzymywał się i wyświetlał info:
"xmnt2001 program not found – skiping autocheck" oraz
"autochk program not found – skipping autocheck".
Z pierwszym komunikatem mogłem sobie poradzić więc go zignorowałem, ale pojawił się ten drugi – i tu komp zaczął wię wykładać.
Mam zainstalowany program do kopiowania plików rejestru "ERUNT" lecz z braku miejsca na dysku skasowałem wcześniejsze kopie i zostały mi tylko te z błędnymi wpisami. Reinstalowałem system z opcją "R" aby naprawić wpisy rejestru lecz programy zainstalowane nie działają.
Powiedzcie proszę jak mogę edytować kopie rejestru aby usunąć wpisy
"autochk program not found – skipping autocheck", a potem je przywrócić odzyskując poprawnie działajacy system.
Pozdrawiam – Waldek
Mój problem plega na tym, iź po zmianie wielkości partycji systemowej programem Partition Magic 7 nie mogłem uruchomić systemu (WIN XP SP2).
Podczas uruchamiania system zatrzymywał się i wyświetlał info:
"autochk program not found – skipping autocheck".
Z pierwszym komunikatem mogłem sobie poradzić więc go zignorowałem, ale pojawił się ten drugi – i tu komp zaczął wię wykładać.
Mam zainstalowany program do kopiowania plików rejestru "ERUNT" lecz z braku miejsca na dysku skasowałem wcześniejsze kopie i zostały mi tylko te z błędnymi wpisami. Reinstalowałem system z opcją "R" aby naprawić wpisy rejestru lecz programy zainstalowane nie działają.
Powiedzcie proszę jak mogę edytować kopie rejestru aby usunąć wpisy
"autochk program not found – skipping autocheck", a potem je przywrócić odzyskując poprawnie działajacy system.
Pozdrawiam – Waldek
Odpowiedzi: 20
To się bractwo rozkręciło ;)
Cieszę się, źe mój problem wywołał gorącą polemikę, ale z całym szacunkiem dla przedmówców – otwierałem te pliki notatnikiem i nie mogę znaleźć wpisów odpowiedzialnych za blokowanie startu kompa (pewnie nie umiem szukać :()
Jak pisałem wcześniej – tylko w jednym pliku były dwa wpisy.
Powiedzcie proszę co mam z tym g...em zrobić – jak to poprawić.
Cieszę się, źe mój problem wywołał gorącą polemikę, ale z całym szacunkiem dla przedmówców – otwierałem te pliki notatnikiem i nie mogę znaleźć wpisów odpowiedzialnych za blokowanie startu kompa (pewnie nie umiem szukać :()
Jak pisałem wcześniej – tylko w jednym pliku były dwa wpisy.
Powiedzcie proszę co mam z tym g...em zrobić – jak to poprawić.
Ucho:no bo jak ma mu wyjść, skoro edytuje te pliki z kopii zapasowych, a nie z bieźącego odpalenia kompa
Jeźeli te kopie sporządzone programem ERUNT to zwykłe kopie plików, a nie jakieś struktury dostępne tylko z poziomu tego programu (np. o specyficznej charakterystyce), to moźna jest jak najbardziej edytować z poziomu regedita – właśnie za pośrednictwem opcji podmontowania! Modyfikowanie takich plików z poziomu edytora tekstu doprowadzi tylko do naruszenia logicznej struktury wewnątrz i ich zniszczenia.
W tym problem, ze po takim normalnym otwarciu choćby pliku software skopiowanego z /system32/config w notatniku czy innym edytorze dostaniesz jedynie chińszczyznę binarną, nic więcej.
Bobi wszystko cacy, ale chyba mówimy o tym samym. Jeśli koledze nie wychodzi edycja rejestru Regeditem (no bo jak ma mu wyjść, skoro edytuje te pliki z kopii zapasowych, a nie z bieźącego odpalenia kompa) to jeszcze raz: niech zmieni rozszerzenia plików z Erunta na *.txt, otworzy je z choćby np. Wordpada jak napisał Amon–Ra, poszuka, zmieni wpisy, zmieni nazwę na *.reg w wprowadzi zmiany. Chyba Mu o to chodzi.
Trzeba rozróźnić właściwe pliki rejestru od plików którymi ów rejest moźna edytować (reg, inf, bat dla przykładu)
Jak napisał Żółty i Amon–Ra, podmontować gałąź rejestru i albo recznie edytowac zawartość regeditem, albo napisać np. reg'a modyfikującego daną wartośc z uwzględnieniem aktualnej ścieźki – zamontowanej w HKLM.
Jak napisał Żółty i Amon–Ra, podmontować gałąź rejestru i albo recznie edytowac zawartość regeditem, albo napisać np. reg'a modyfikującego daną wartośc z uwzględnieniem aktualnej ścieźki – zamontowanej w HKLM.
:lol: Kaźdy z nas uparty :lol: Poddaję się i czekam na zdanie ekspertów. :lol:
Nie :). Porównaj strukturę wyeksportowanego pliku *.txt i *.reg.
Ucho:Otwarcie pliku 2–3 MB notatnikiem jest co najmniej trudne, dlatego trzeba uźyć jakiegoś innego edytora.
Moźe być WordPad :wink:. Fakt.
Ucho:bo tu raczej nie mejsce na kłótnie
Amon–Ra:Naprawdę uwaźasz treściwą, merytoryczną polemikę za kłótnię?
Nie :lol: Znowu się dzisiaj źle wyraziłem. Natomiast odnośnie edycji rejestru jako pliku *.txt: edytujesz, poprawiasz, zmieniasz nazwę na *.reg i scalasz.
Ucho:Napisałem, źebyś dla przykładu wyeksportował rejestr w formie txt.
Mylisz pojęcia. Napisałem przecieź wyraźnie, źe eksport zawartości pliku to zupełnie coś innego – to jak raport, zestawienie struktury drzewa kluczy wraz z wartościami. Nijak ma się to do fizyczno–logicznej struktury plików rejestru. Poza tym, autor wątku chce edytować same pliki rejestru, a nie ich raporty :wink:, których edycja i tak nic by nie dała. Do eksportu w formie oryginalnej (czyli z zachowaniem struktury plików rejestru) słuźy opcja Pliki gałęzi rejestru (*.*)). Tak sporządzone kopie moźna edytować, podmontowując je wcześniej w Edytorze.
Ucho:Otwarcie pliku 2–3 MB notatnikiem jest co najmniej trudne, dlatego trzeba uźyć jakiegoś innego edytora.
Moźe być WordPad :wink:.
Ucho:wtedy pogadajmy na privie
Przychylam się.
Ucho:bo tu raczej nie mejsce na kłótnie
:?: Naprawdę uwaźasz treściwą, merytoryczną polemikę za kłótnię?
Napisałem, źebyś dla przykładu wyeksportował rejestr w formie txt. Otwarcie pliku 2–3 MB notatnikiem jest co najmniej trudne, dlatego trzeba uźyć jakiegoś innego edytora. Po zrobieniu poprawek zmieniasz rozszerzenie na reg i dołączasz do rejestru. Natomiest jeśli się mylę co do zapisu, to proszę o wtrącenie się króregoś z naszych Moderatorów, a wtedy pogadajmy na privie, bo tu raczej nie mejsce na kłótnie, pozdrawiam.
Ucho, eksport zawartości kluczy to jedno (to tylko zestawienie struktury danych z rejestru w formie raportu), a struktura plików rejestru to zupełnie co innego. Gdyby było tak, jak piszesz, mógłbyś edytować zawartość plików SYSTEM czy SOFTWARE zwykłym Notatnikiem – a spróbuj chociaźby rozeznać się w tekście, jaki uzyskasz, otwierając plik rejestru w dowolnym edytorze tekstu.
Amon–Ra, z całym szacunkiem, jest to zwykły plik tekstowy, a jak nie wierzysz to sobie sprawdź w necie, albo wyeksportuj plik rejestru jako *.txt i poczytaj.
Napisałem wyraźnie, źeby się nie sugerować rozszerzeniem.
Napisałem wyraźnie, źeby się nie sugerować rozszerzeniem.
Ucho:Plik rejestru jest zwykłym plikiem tekstowym typu *.txt
Co takiego? :|
Waldek_itc, edytować pliki rejestru moźesz z poziomu zwykłego regedita, poprzez opcję załadowania gałęzi rejestru – szukaj takowej pod menu Plik po uprzednim podświetleniu klucza HKLM. Następnie wskazujesz plik kopii (SYSTEM), nadajesz nazwę nowe gałęzi i weryfikujesz wpisy, o których pisał Żółty.
[quote="waldek_itc"]Przeszukiwałem pliki "default" "sam" "security" "software" i "system" na obecność wpisu "autochk". Tylko w pliku "system" znalazłem dwa wpisy:
"Autochk % S y s t e m R o o t % \ S y s t e m 3 2 \ w i n l o g o n . e x e "
w pliku "system".
Jak mam poprawić wpisy abym mógł przywrócić poprawiony rejestr ?
A co z "autochk program not found – skipping autocheck"? Nie znalazłem takich wpisów.
w pliku "system".
A co z "autochk program not found – skipping autocheck"? Nie znalazłem takich wpisów.
Niestety, ale tak napisałeś. :lol: Plik rejestru jest zwykłym plikiem tekstowym typu *.txt (nie sugeruj się rozszeźeniem). Mam nadzieję, źe Erunt zapisuje to w takiej samej postaci, a nie "po swojemu" bo i po co ? Wobec tego uźyj jakiegokolwiek edytora *.txt z opcją wyszukiwania ciągu znaków i sprawę załatwisz. Potem tylko przywrócisz rejestr i tyle. Jeźeli natomiast zapisuje "po swojemu" to nie mam pojęcia...
W systemowym nic nie znajdzie bo jest nowy rejestr.
Chcę edytować kopię rejestru, którą mam zgraną na dysku – programem ERUNT. Czy naprawdę napisałem to w tak zawiły sposób, źe nikt nie rozumie co czyta ??
Nowy rejestr nie ma błędów, ale nie uruchamiają się moje programy i wszystkie wcześniejsze ustawienia szlag trafił.
WIĘC
Chcę przywrócić stary rejestr (ze wszystkimi poprawnie działającymi programami i ustawieniami), ale w nim są wpisy j.w.
Mam zgrane pliki starego rejestru: default,sam, security,software i system.
Czym mogę je edytować aby usunąć błędne wpisy, które zostawił mi PM7 ("xmnt2001 program not found – skiping autocheck" oraz "autochk program not found – skipping autocheck").
Moźe ktoś wie gdzie PM7 (w którym kluczu) zostawia te blokujące kompa wpisy. Po ich usunięciu przywrócę stary rejestr w miejsce nowego i powinno wszystko działać.
Chcę edytować kopię rejestru, którą mam zgraną na dysku – programem ERUNT. Czy naprawdę napisałem to w tak zawiły sposób, źe nikt nie rozumie co czyta ??
Nowy rejestr nie ma błędów, ale nie uruchamiają się moje programy i wszystkie wcześniejsze ustawienia szlag trafił.
WIĘC
Chcę przywrócić stary rejestr (ze wszystkimi poprawnie działającymi programami i ustawieniami), ale w nim są wpisy j.w.
Mam zgrane pliki starego rejestru: default,sam, security,software i system.
Czym mogę je edytować aby usunąć błędne wpisy, które zostawił mi PM7 ("xmnt2001 program not found – skiping autocheck" oraz "autochk program not found – skipping autocheck").
Moźe ktoś wie gdzie PM7 (w którym kluczu) zostawia te blokujące kompa wpisy. Po ich usunięciu przywrócę stary rejestr w miejsce nowego i powinno wszystko działać.
W systemowym Edytorze rejestru wciśnij Ctl+F i wpisz tą swoją szukaną nazwę, a sam Ci znajdzie.
Pisałem, źe zostały mi tylko kopie z błędnymi wpisami. Muszę poprawić taką kopię (z wszytstkimi ustawieniami programów i uźytkowników) i ją przywrócić. Teraz mam nowy rejestr, bo naprawiałem system z opcją "R".
W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\BootExecute poprawię wpis "xmnt2001 program not found ....".
W którym kluczu mogę poprawić wpis "autochk program not found....", który został po zmianie wielkości partycji systemowej programem Partition Magic 7.
W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\BootExecute poprawię wpis "xmnt2001 program not found ....".
W którym kluczu mogę poprawić wpis "autochk program not found....", który został po zmianie wielkości partycji systemowej programem Partition Magic 7.
No to teraz nie wiem o co chodzi ... Chcesz poprawiać przywróconą juź kopię ?? Jak tak to w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager sprawdź wpis BootExecute – powinien mieć wartość autocheck autochk * – jak masz inaczej to zmień.
Nie zrozumiałeś mojego postu. :(
Chcę poprawić kopię rejestru, bo po reinstalacji systemu z opcją "R" mam nowy rejestr bez moźliwości uruchamiania zainstalowanych programów. Po jego poprawieniu będę chciał go przywrócić.
Przeszukiwałem pliki "default" "sam" "security" "software" i "system" na obecność wpisu "autochk". Tylko w pliku "system" znalazłem dwa wpisy:
w pliku "system".
Pozdrawiam – Waldek
Chcę poprawić kopię rejestru, bo po reinstalacji systemu z opcją "R" mam nowy rejestr bez moźliwości uruchamiania zainstalowanych programów. Po jego poprawieniu będę chciał go przywrócić.
Przeszukiwałem pliki "default" "sam" "security" "software" i "system" na obecność wpisu "autochk". Tylko w pliku "system" znalazłem dwa wpisy:
w pliku "system".
Pozdrawiam – Waldek