Kopia programów z pracy – czy moźna?

Pracuję w firmie przy kompie (Office , AutoCad). Czasami pasowałoby mi zanieść robotę do domu lecz tam nie posiadam tych programów. Czy jest jakiś przepis pozwalający na posiadanie kopii tych programów w domu?

Odpowiedzi: 4

dokładnie :lol:
z kompa w pracy korzystam tylko ja, po pracy nikt z niego nie korzysta.
Anonymous
Dodano
26.11.2003 17:01:58
Wtrące swoje trzy grosze i napisze, źe wg mnie będzie to legalne, ale pod jednym warunkiem. Mianowicie, jeźeli z komputera w pracy korzystasz jedynie Ty i nikt więcej (chciaź i to nie zawsze – zaleźy od licencji). Wtedy moźna uznać, źe z oprogramownia korzysta tylko jedna osoba – Ty. Gorzej jeźeli w licencji jest wyraźnie zaznaczone, źe jest to program o licencji jednostanowiskowej. Ale jednak i to da się obejść naginając odrobine przepisy. Bo wszystko byłoby ok, gdybyś w momencie przeniesienia programów do domu i zainstalowania ich na swoim prywatnym komputerze odinstalował je w pracy (ale kto przy zdrowych zmysłach by tak robił). Po prostu nalezy się upewnic, źe drugi komputer (ten w pracy w momenice gdy pracujesz na tych programach w domu) jest wyłaczony. Zakładając, źe jestes jedynym uzytkownikiem obu – nie bedzie z tym problemu :wink:

Teraz tak bardziej prywatnie. Jeźeli oprogramowanie jest kupione oryginalnie, to bez sensu są te wszystkie ograniczenia nałoźone na jego uzytkowników. Ja bym się nie przejmował (jeśli chodzi o dom prywatny) i je sobie wgrał (w końcu wykorzystujesz to w tym samym celu co w pracy, a źe robisz to w domu to pikus).

POZDRAWIAM, Pawek
Pawek
Dodano
26.11.2003 16:24:09
Najlepiej byłoby gdyby pracodawca "sprezentował" Ci laptopa z odpowiednim oprogramowaniem. Byłoby i legalnie i mobilnie. 8)

Pozdrawiam
Gagman
Dodano
26.11.2003 15:48:53
tyle to i ja wiem :D
gdzieś słyszałem, źe jest taka moźliwość po prostu chciałem się upewnić.
robak
Dodano
26.11.2003 15:21:26
robak
Dodano:
26.11.2003 14:54:18
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1