Kopia programów z pracy – czy moźna?
Pracuję w firmie przy kompie (Office , AutoCad). Czasami pasowałoby mi zanieść robotę do domu lecz tam nie posiadam tych programów. Czy jest jakiś przepis pozwalający na posiadanie kopii tych programów w domu?
Odpowiedzi: 4
dokładnie :lol:
z kompa w pracy korzystam tylko ja, po pracy nikt z niego nie korzysta.
z kompa w pracy korzystam tylko ja, po pracy nikt z niego nie korzysta.
Wtrące swoje trzy grosze i napisze, źe wg mnie będzie to legalne, ale pod jednym warunkiem. Mianowicie, jeźeli z komputera w pracy korzystasz jedynie Ty i nikt więcej (chciaź i to nie zawsze – zaleźy od licencji). Wtedy moźna uznać, źe z oprogramownia korzysta tylko jedna osoba – Ty. Gorzej jeźeli w licencji jest wyraźnie zaznaczone, źe jest to program o licencji jednostanowiskowej. Ale jednak i to da się obejść naginając odrobine przepisy. Bo wszystko byłoby ok, gdybyś w momencie przeniesienia programów do domu i zainstalowania ich na swoim prywatnym komputerze odinstalował je w pracy (ale kto przy zdrowych zmysłach by tak robił). Po prostu nalezy się upewnic, źe drugi komputer (ten w pracy w momenice gdy pracujesz na tych programach w domu) jest wyłaczony. Zakładając, źe jestes jedynym uzytkownikiem obu – nie bedzie z tym problemu :wink:
Teraz tak bardziej prywatnie. Jeźeli oprogramowanie jest kupione oryginalnie, to bez sensu są te wszystkie ograniczenia nałoźone na jego uzytkowników. Ja bym się nie przejmował (jeśli chodzi o dom prywatny) i je sobie wgrał (w końcu wykorzystujesz to w tym samym celu co w pracy, a źe robisz to w domu to pikus).
POZDRAWIAM, Pawek
Teraz tak bardziej prywatnie. Jeźeli oprogramowanie jest kupione oryginalnie, to bez sensu są te wszystkie ograniczenia nałoźone na jego uzytkowników. Ja bym się nie przejmował (jeśli chodzi o dom prywatny) i je sobie wgrał (w końcu wykorzystujesz to w tym samym celu co w pracy, a źe robisz to w domu to pikus).
POZDRAWIAM, Pawek
Najlepiej byłoby gdyby pracodawca "sprezentował" Ci laptopa z odpowiednim oprogramowaniem. Byłoby i legalnie i mobilnie. 8)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
tyle to i ja wiem :D
gdzieś słyszałem, źe jest taka moźliwość po prostu chciałem się upewnić.
gdzieś słyszałem, źe jest taka moźliwość po prostu chciałem się upewnić.
Strona 1 / 1