Konwersja z NTFS na FAT32

Czy moźliwa jest konwersja z NTFS na FAT32?
Jakie trzeba mieć do tego programy ?
Kilka miesiecy temu,zainstalowałem Windows XP na dysku C w systemie plików NTFS. W chwili obecnej chciałbym powrócić do FAT32,lecz nie wiem jak najlepiej to zrobić. Najlepiej zeby nie stracić danych na dysku, ale nie wiem czy taka operacja jest moźliwa i bezpieczna. Mogę takźe sformatować dysk i zainstalowac Windows XP od nowa w FAT32. Poradźcie jak najlepiej to zrobić. Mam zainstalowany program: PartitionMagic 8, i wiem źe do tego celu on słuźy. Ale słyszałem tu i ówdzie źe konwersja z NTFS na FAT32 bez utraty danych nie zawsze moźe skończyć się powodzeniem. Czyli co, format i ponowna instalacja? Czy instalując XP mam wybrać tylko system plików FAT32 i wszystko? Czy musze wykonać jakieś dodatkowe operacje? Pozdrawiam i czekam na rady.

Odpowiedzi: 13

Ja sie zgodze z Pawek'iem. Poniewaz po zmianie na ntsf dopiero widac stabilnosc xp'ka. :lol: Dlateo polecam zmiane na ntsf :!: :!: :!:
JaMaL
Dodano
08.12.2003 00:17:58
MarcinX:
Co ciekawe, teź spotkałem się w pismach i na necie z opiniami źe fat jest teoretycznie szybszy.
Osobiście róźnicy w szybkości nie widzę, a stabilność i bezpieczeństwo danych jest o niebo lepsze na ntsf.
Polecam.

Ja natomist widze i to wielką, więc jeszcze raz goraco polecam zmianę. Chyba, źe ma się obok jakieś 98 albo ME – wtedy zaczynają się schody.
Pawek
Dodano
07.12.2003 23:59:55
Co ciekawe, teź spotkałem się w pismach i na necie z opiniami źe fat jest teoretycznie szybszy.
Osobiście róźnicy w szybkości nie widzę, a stabilność i bezpieczeństwo danych jest o niebo lepsze na ntsf.
Polecam.
MarcinX
Dodano
07.12.2003 23:29:15
Cave:
Ja mam pytanie czy duzo komp zwalnia przy NTFS? Bo zamierzam sobie przekonwertowac. Za czesto mi sie komp zawiesza i scandisk mnie niepokoi . :wink:
To watek z powodem zwisu http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9844 pomozcie!!!

:shock: :shock: :shock: ZWALNIA ????!!!! Ty tu natentychmiast zamieniaj, bo on przyspiesza i zwieksza bezpieczeństwo.
Pawek
Dodano
07.12.2003 22:21:45
Ja mam pytanie czy duzo komp zwalnia przy NTFS? Bo zamierzam sobie przekonwertowac. Za czesto mi sie komp zawiesza i scandisk mnie niepokoi . :wink:
To watek z powodem zwisu http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9844 pomozcie!!!
Cave
Dodano
07.12.2003 22:08:43
Pawek:
Wszystko jest w porządku, tylko jak zwykle problem wynika z niewiedzy. W momencie zmiany systemu plików (np. z FAT32 na NTFS) wszystkie wczesniejsze punkty przywracania są bezpowrotnie tracone.

Wiem o tym. Ale po utworzeniu nowych punktów przywracania,juź po zmienie konwersji plików z FAT32 na NTFS, i próbie przywrócenia systemu do któregoś z tych punktów, operacja ta sie nie udaje. Nie mówmy tu o włączeniu czy wyłączeniu tej opcji we właściwościach. Na tyle to jestem rozgarniety.
Sales
Dodano
07.12.2003 19:31:26
Wszystko jest w porządku, tylko jak zwykle problem wynika z niewiedzy. W momencie zmiany systemu plików (np. z FAT32 na NTFS) wszystkie wczesniejsze punkty przywracania są bezpowrotnie tracone.
Pawek
Dodano
07.12.2003 11:44:46
W właściwościach systemu masz odznaczone "wyłączenie przywracania"?
Ile miejsca masz zaznaczone na dysku systemowym ?
Moźe za mało ?
MarcinX
Dodano
07.12.2003 11:43:58
W właściwościach systemu masz odznaczone "wyłączenie przywracania"?
Ile miejsca masz zaznaczone na dysku systemowym ?
Moźe za mało ?
MarcinX
Dodano
07.12.2003 11:43:58
PgX:
Sales:
No sam nie wiem. Najbardziej denerwuje mnie brak moźliwości przywracania system w razie problemów.Chodzi mi o narzedzie do przywrcania systemu dostepne w XP.No i za bardzo nie potrzebuje zabezpieczania plików.

Jak nie ma jak jest :?: Masz to niezaleźnie od systemu plikasów :!: A moźe po prostu je wyłączyłeś :roll:

Sprawdzałem to oczywiście. Dawniej jak miałem FAT32 kazde przywracanie systemu kończyło sie powodzeniem. A od momentu przekonwertowania na NTFS prawie zawsze otrzymuje informacje źe nie mozna przywrócić systemu. Nie wiem co jest grane
Sales
Dodano
07.12.2003 11:35:28
Sales:
No sam nie wiem. Najbardziej denerwuje mnie brak moźliwości przywracania system w razie problemów.Chodzi mi o narzedzie do przywrcania systemu dostepne w XP.No i za bardzo nie potrzebuje zabezpieczania plików.

Jak nie ma jak jest :?: Masz to niezaleźnie od systemu plikasów :!: A moźe po prostu je wyłączyłeś :roll:
PgX
Dodano
07.12.2003 11:30:21
MarcinX:
Niedawny temat :

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9812&highlight=ntfs

Małe ryzyko utraty danych zawsze istnieje.
A wiadomo, PM zrobisz wszystko co dotyczy partycjonowania.
Poza tym dlaszego zmianiasz ntsf na fat?
Ja bym nie zmienił.

No sam nie wiem. Najbardziej denerwuje mnie brak moźliwości przywracania system w razie problemów.Chodzi mi o narzędzie do przywracania systemu dostępne w XP. No i za bardzo nie potrzebuje zabezpieczania plików. Komp. teź trochę wolniej chodzi. Nie wiem za bardzo co jest lepsze: NTFS czy FAT32
Sales
Dodano
07.12.2003 11:27:28
Niedawny temat :

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9812&highlight=ntfs

Małe ryzyko utraty danych zawsze istnieje.
A wiadomo, PM zrobisz wszystko co dotyczy partycjonowania.
Poza tym dlaszego zmianiasz ntsf na fat?
Ja bym nie zmienił.
MarcinX
Dodano
07.12.2003 11:17:25
Sales
Dodano:
07.12.2003 11:06:01
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1