Kontrolery IDE

Mam podłączony dodatkowy kontroler IDE na PC do niego mam podpięty na razie napęd DVD jako master. Problem polega na tym źe przy uruchamianiu kompa wyskakuje informacja o tym kontrolerze i system chce być z niego butowany.
Czy jest moźliwość wyłączenia tego komunikatu w Biosie.
Kontroler ten to CMD649 ULTRA ATA100. W biosie mam ustawione butowanie z dysku a reszta wyłączona.

Odpowiedzi: 7

W biosie mam ustawione Butowanie z Dysku twardego a reszta wyłączona
duda
Dodano
06.11.2005 12:41:13
Ja miałem kiedyś podobny problem. Niby wszystko ustawione było w porządku a komp cały czas startował mi z CD. I pomogło wpisanie w BIOS na stałe parametrów dysku z którego miał bootować bo wczesniej miałem tam AUTO.
Moźe pomoźe :–))
kowski
Dodano
06.11.2005 12:33:31
W płycie głównej raczej :!:
Anathema
Dodano
06.11.2005 12:20:27
Czy to w płycie głównej czy w biose Kontrolera?
duda
Dodano
06.11.2005 12:13:48
Sprawdź czy masz gdzieś taką opcję, która się nazywa Boot From (tam przewaźnie do wyboru jest SCSI lub Raid) i zobacz czy nie da sie tego wyłączyć. Moźesz teź spróbować wyłączając opcje Try Other Boot Device.
Anathema
Dodano
06.11.2005 12:07:52
W opcjach biosu kontrolera jest moźliwość ustawienia z czego ma Butować w śmiesznej instrukcji obsługi jego nie ma ostrzeźeń przed instalacją sprzętu takiego jak DVD czy nagrywarki.
W biosie płyty głównej mam wyłączone Thirdt boot device.
DVD działa normalnie po podpięciu do tego kontrolera tylko chodzi o ten śmieszny komunikat przy włanczaniu Kompa
duda
Dodano
06.11.2005 12:02:51
Co do głownej sprawy nie pamiętam jak to jest, ale jeźlei kontroler ma łasny BIOS to zapewne w jego opcjach.
Miąłem kiedyś kontrolery i ATA66 i ATA100 i w obu wypadkach bootowanie odbywało się z dysku podpiętego do kanału IDE na płycie bez problemu.
moźesz jeszcze sprawdizć czy w BIOS–ie płyty nie masz aktywnej jakiejś opcji typu Thirdt boot device aktywnej, ale podstawą będą ustawienia samego kontrolera.
Natomiast jest jedno ale do takiej konfiguracji – znaczna część podręczników do kontrolerów tego typu zawierąła ostrzeźenie przed instalacją sprźetu ATAPI na ich kanałach wskazując nam ozliwość nie tylko wadliwego działania, ale i ich uszkodzenia. sprawdź czy i w tym wypadku takiej informacji nie znjadziesz.
Rebe
Dodano
06.11.2005 09:13:40
duda
Dodano:
05.11.2005 21:44:06
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1