Kontroler UDMA – same problemy :/
Mam stara plyte glowna Jetway ktora nie obsluguje dyskow powyzej 136 gb. Zakupilem dysk maxtora 160gb ale musialem dokupic kontroler (avacs raid) bo bez niego bios plyty glownej nie daje rady:/ No ale juz oto pierwszy problem: Po podlaczeniu hdd i nagrywarki bios kontrolera widzi tylko hdd! widzi pelna pojemnosc dysku ale nagrywarkli nie ma w ogole. A zeby skonfigurowac hdd, bios wymaga 2 dyskow/napedow. Jak podpiolem drugi hdd na slave zeby byly 2 dyski to w ogole bios kontrolera sie nie laduje tylko od razu wyskakuje "disk boot failed...czy cos w tym stylu " i nic:/ A jak podlaczylem tylk ojeden hdd 160gb do kontrolera a nagrywarke bezposrednio do plyty glownej to niby bylo ok ale windowsa sie nie zainstalowalo bo instalator nie widzial hdd :// No i co z tym calym syfem mam zrobic?? dlaczego nie wykrywa cdrw?? czemu 2 hdd nie mozna podlaczyc?? HELP!!
Odpowiedzi: 3
To moźesz nagrac te sterowniki z CD na dyskietke. Ale skoro nie moźesz uzyć Fdd to moźesz "scalić" te drivery z Windows XP np. programem nLite
no gdy chcialem zainstalowac win xp to zaraz po wlozeniu dysku pojawia sie tam ekran "nacisnij f6 aby zainstalowac kontroler... cos tam, no ale chyba wlasnie o to chodzilo wiec gdy sprobowalem to kazal mi wrzucic dyskietke ze sterownikami producenta a ja dostalem do kontrolera CD z driverami :| a on chce tylko dyskietke wiec co moge zrobic? (i w dodatku nawet nie mam stacji dyskietek bo padla jakis czas temu...
Do kontrolera podpina się tylko HDD.
Zaś co do problemu z instalacją – a na monit instalatora podałeś sterowniki kontrolera ?
cośm i isę wydaje, źe nie. Zasada zaś tu jest taka samoa jak w wypadku np. dysków S–ATA i instalacji nan ich systemu*
* nowych konstrukcji płyt to juź nie dotyczy,ale to inna sprawa.
Zaś co do problemu z instalacją – a na monit instalatora podałeś sterowniki kontrolera ?
cośm i isę wydaje, źe nie. Zasada zaś tu jest taka samoa jak w wypadku np. dysków S–ATA i instalacji nan ich systemu*
* nowych konstrukcji płyt to juź nie dotyczy,ale to inna sprawa.
Strona 1 / 1