KONTROLER MAGISTRALI

Witam
Zauwaźyłem przed chwilunią w menadzerze urządzeń źe wystąpił jakiś problem z Kontrolerem Magistrali Zarzadzania Systemem – najprawdopodobniej chodzi o sterownik jednak próbowałem go zainstalować ale sie nie udAŁO – gdzie mam go szukać (sterownika)– próbowałem z płytki do płyty głownej ale tam go nieznalazło HELP
–– Co to jest faktycznie kontroler magistrali i problem z nim czym sie moźe objawiać ?
Za pomoc Wielkie dzięki

Odpowiedzi: 5

Sprawę przeanalizowaliśmy z tbrally`em na GG, jeśli ktoś miałby coś do dodania to bardzo proszę.
Niestety nie znaleźlismy rozwiązania :? .
McScr@by
Dodano
02.03.2004 02:34:00
Sprawę przeanalizowaliśmy z tbrally`em na GG, jeśli ktoś miałby coś do dodania to bardzo proszę.
McScr@by
Dodano
McScr@by
Dodano
To fakt – zastanawiałem sie dlaczego nikt nie stara sie rozwiązać tego problemu – juź wiem
ja ozobiście mam :
XP Pro SP1
Typ procesora AMD Duron XP, 1200 MHz (6 x 200)
płyta główna ECS K7S5A Pro (5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej SiS 735
Pamięć fizyczna 384 MB (DDR SDRAM)
Typ BIOS'u AMI (01/10/03)

Karta wideo NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (64 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce2 MX/MX 400
Monitor NEC V720 (3100301TB)

Multimedia
Karta dźwiękowa SiS 7012 Audio Device

Dysk fizyczny ST340014A (40 GB, 7200 RPM, Ultra–ATA/100)
Napęd dysków optycznych TOSHIBA DVD–ROM SD–M1712 (16x/48x DVD–ROM)

To fakt korzystam z Aida32 ale dopiero od niedawna i dopiero sie go ucze – co i jak , co te wszystkie dziwne znaki, oznacenia znaczą

Co do opisanych rzeczy to u mnie takźe po zrestarcie wszystko jest jest OK ale po skanie w celuu wyszukania zmian pojawia sie omawiana MAGISTRALA jednakze jesli dobrze zrozumialem to u Ciebie sie tak dzieje po urchomieniu AIDA a u mnie nie, tylko przez Menadzera Urządzeń

Co ja na to wszysko – niewiele
–jestem jeszcze stosunkowo noga (lewa) w te klocki
– wiele pojeć poruszanych przez Ciebie jak i pozostałych jest dla mnie jeszcze stanowczo za ciemna
– uwzględnijmy jeszcze fakt posiadnia kompa przezemnie przez zaledwie 1,5 roku (a i tak mysle ze juz swoje wiem – porównując do znajomych)

jak na razie niezauwazyłem zadnych zmian w zachowaniu kompa wiec moze tak jak TY dam sobie z tym spokój, choć musze przyznać źe poraz pierwszy spotykam sie z przypadkiem kiedy nikt nieprubóje rozwiązać problmu (niezna jakichś rozwiązań– chmmm :!: :!: :!:
tbrally
Dodano
02.03.2004 01:53:01
tbrally :

Korzystasz z AIDA 32 :?: ,
Masz płytę głowną na chipset`cie SIS`a :?:
Procesor to Pentium 4 :?:

Topic był poruszany na tym forum conajmiej z dwa razy, a takźe na innych forach czy teź grupach dyskusyjnych.
Nikt nie udzielił odpowiedzi na temat Kontrolera Magistrali Zarządzania Systemem i Driver`ów. ( bynajmiej ja nie znalazłem rozwiązania, a szukam od ponad roku ).

U mnie ten problem pojawia się po uruchomieniu Aida 32 ( płyta GA–8SQ800 Ultra ).
Gdy ją zamknę i uruchomie Menadźer urządzeń aby przeprowadzić skanowanie w poszukiwaniu zmian sprzetu to Menadźer znajduje urządzenie Kontroler Magistrali Zarządzania Systemem i nie moźna do tego zainstalować sterów bo ich nie ma ( standartowo wyświetla przy pozycji źółty ! ) .
Ciekawą rzeczą jest, ze po ponownym uruchomieniu PC i dokonaniu skanowania zmian sprzetu w Men. Urząd. nie wykrywa go.
Sytułacja ma miejsce w w/w przypadku ( Aida 32 i skanowanie sprzetu ).
Kolega który ma płytę Asusa ( Sis ) ma ten sam problem, pozatym user`źy forów/grup wymieniali następującech producentów płyt z którymi mieli te same problemy :
Asus, Gigabyte, Epox, MSI.
Generalnie, Kontroler Magistrali Zarządzania Systemem jest odpowiedzialny za komunikacje hard`u z procesorem, ale po co do tego jakiś sterownik :?: ,dlaczego tak się to zachowuje i wiele innych pytań na które nie moźna znaleść odpowiedzi :? ( po analizie forów/grup/FAQ Matherboards ).

IMO, moźe Aida 32 ( w moim przypadku jak i mojego kolegi z Asusem ) wykrywa jakiś dodatkowy komponent, który obsługuje chipset, ale sama płytą juź nie lub coś identyfikuje błędnie i wysyła info do Men. Urząd.
A moźe to, a moźe co innego...... :?

Mnie osobiście to nie przeszkadza, zrezygnowałem z dalszych poszukiwań poniewaź, nie znalazłem źadnego rozwiązania, a problem występuje tylko po Aida 32 i skanowaniu zmian sprzetu ( w moim przypadku ).

Napisz co Ty o tym wszystkim myślisz i jak się zapatrujesz na całą tą nietypową sprawe.

Update :

Po Flash`owaniu Biosu do najnowszej wersji problem nie ustępuje. ( Info z w/w zródeł ).
Aida identyfikuje u mnie Kontroler ... ... ... jako :
Urządzenie PCI – Magistrala 0, urządzenie 2, funkcja – SiS SMBus Controller.
McScr@by
Dodano
02.03.2004 00:20:29
Anonymous
Dodano:
01.03.2004 18:35:19
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1