Konto administratora Vista Home Premium
witam
jak dostać się do tego konta?
pozdrawiam.
Odpowiedzi: 2
[b]Anathema[/b] bardzo dziękuję za pomoc. Twój post pomógł mi. Jednak w moim przypadku musiałem wprowadzić małe zmiany. Opiszę całą modyfikację - może przydać się innym użytkownikom naszego forum.
Po kolei:
Mam laptopa Acer Aspire 7720ZG. Windows Vista Home Premium.
Po uruchomieniu edytora rejestru doszedłem tylko do:
[i]HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon[/i]
W kluczu Winlogon nie było podklucza [i]SpecialAccounts[/i]. Założyłem go PPM, a w nim podklucz [i]UserList[/i].
Dodałem wartość DWORD (32bit) [i]Administrator[/i] o wartości [b]1[/b].
Nie mogłem na moim koncie (o prawach admina) użyć polecenia [i]net user Administrator /Active:Yes[/i], bo wyskakiwał błąd numer 5, że nie można wykonać itd, itp...
Uruchomiłem laptopa przez F8 w [i]trybie awaryjnym z wierszem poleceń[/i]. Po zalogowaniu się wpisałem powyższe polecenie w wierszu poleceń i dostałem komunikat, że zostało wykonane pomyślnie.
Po restarcie założyłem hasło na widocznym już koncie administratora. I życie wróciło do normy.
Jeszcze raz dzięki za naprowadzenie i mam nadzieję, że opis mojej procedury pomoże innym. Pzdr ;-)
Uruchom edytor rejestru i przejdź do gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList. Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy i z menu kontekstowego wskaż polecenie Wartość Dword (32-bitowa) i nazwij ją Administrator. Kliknij dwa razy utworzony element myszą i w polu Dane wartości wpisz 1. Zamknij regedit i uruchom Wiersz polecenia na prawach administratora i wklep polecenie [i][b]net user Administrator /Active:YES[/b][/i]. I to tyle ;-)
Strona 1 / 1
[quote=roman.d][b]Anathema[/b] bardzo dziękuję za pomoc. Twój post pomógł mi. Jednak w moim przypadku musiałem wprowadzić małe zmiany. Opiszę całą modyfikację - może przydać się innym użytkownikom naszego forum.[/quote] Proszę bardzo! Teraz kilka wyjaśnień z mojej strony będzie... ;-) [quote=roman.d]Po uruchomieniu edytora rejestru doszedłem tylko do: [i]HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon[/i] W kluczu Winlogon nie było podklucza [i]SpecialAccounts[/i]. Założyłem go PPM, a w nim podklucz [i]UserList[/i]. Dodałem wartość DWORD (32bit) [i]Administrator[/i] o wartości [b]1[/b].[/quote] Oczywiste, że jeżeli takiego klucza nie mamy to należy go utworzyć. [quote=roman.d]Nie mogłem na moim koncie (o prawach admina) użyć polecenia [i]net user Administrator /Active:Yes[/i], bo wyskakiwał błąd numer 5, że nie można wykonać itd, itp... Uruchomiłem laptopa przez F8 w [i]trybie awaryjnym z wierszem poleceń[/i]. Po zalogowaniu się wpisałem powyższe polecenie w wierszu poleceń i dostałem komunikat, że zostało wykonane pomyślnie.[/quote] Niepotrzebnie... ;-) Wystarczyło uruchomić tylko Wiersz polecenia na prawach administratora (jak to zrobić opisałem w FAQ).