Konta uzytkownikow i dostep do sieci
Witam
Chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob mozna, posiadajac kilka kont uzytkownikow na jednym kompie, przydzielic mozliwosc korzystania z netu/lanu tylko niektorym.
Dzieki z gory
Chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob mozna, posiadajac kilka kont uzytkownikow na jednym kompie, przydzielic mozliwosc korzystania z netu/lanu tylko niektorym.
Dzieki z gory
Odpowiedzi: 14
wojtt:
A to czemu nie? Jesli masz uprawnienia administartora...
O ja...Dałem po całości. Dzięki.
kaiser:
Pozwoliłem na zmianę haseł pozostałym userom, czyli się na ich kontach nie zaloguję.
A to czemu nie? Jesli masz uprawnienia administartora, to wchodzisz w Panel sterowania –> konta uźytkowników i kasujesz hasła na tych kontach. Teraz moźesz sie bezproblemu na nie zalogować i zrobić co potrzeba. Potem zakładasz im ponownie hasła i im je podajesz lub tez mozesz w sekcji "Uzytkownicy i grupy lokalne" (w Zarzadzaj komputerem) ustawić aby system wymagał załoźenie hasła przy nastepnym logowaniu.
wojtt:Spróbuj tak –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=49319
thx jeno jest mały problem:
....– zmieniasz rodzaj pozostalych kont na "administracyjne"
– logujesz sie do nich po kolei i: ....
Pozwoliłem na zmianę haseł pozostałym userom, czyli się na ich kontach nie zaloguję.
BTW. Co to za chory system, w którym źeby wykonać tak prostą wydawałoby się czynność adm. trzeba szperać w sieci, na forach. Paranoja. Nie moźe być jednego wielkiego przycisku "zablokuj dostęp uźytkownikowi X"??? :shock:
Spróbuj tak –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=49319
McScr@by:Za pomocą konsoli gpedit.msc
W Zasadach grupy moźna ustawić np :
...
Aby wprowadzić takie zmiany trzeba :
Naleźeć do Grupy Admin,
Posiadać Win XP Pro,
Mieć system plików NTFS,
Mieć załoźone hasło dla adminów, źeby nie moźna było zmieniać zasad grupy przez usera "ograniczonego".
A czy jest jakiś przepis na system plików FAT32??
o widzisz
zwiezle i na temat
dzieki wielkie
zwiezle i na temat
dzieki wielkie
Za pomocą konsoli gpedit.msc
Moźliwość włączenia/wyłączenia połączeń Lan i
ograniczenie komunikacji z Internetem dla danego członka grupy.
Członek grupy nie moźe naleźeć do administratorów dlatego źe będzie miał moźliwość dokonania zmian.
Naleźeć do Grupy Admin,
Posiadać Win XP Pro,
Mieć system plików NTFS,
Mieć załoźone hasło dla adminów, źeby nie moźna było zmieniać zasad grupy przez usera "ograniczonego".
Moźliwość włączenia/wyłączenia połączeń Lan i
ograniczenie komunikacji z Internetem dla danego członka grupy.
Członek grupy nie moźe naleźeć do administratorów dlatego źe będzie miał moźliwość dokonania zmian.
Naleźeć do Grupy Admin,
Posiadać Win XP Pro,
Mieć system plików NTFS,
Tez chcialbym zbnac odpowiedz na pytanie szafrana
Dobra dobra... moze ktos by sobie zalozyl temat a nie smiecil w moim i zmienial topica zupelnie !!!
Nadal przydalaby sie odpowiedz na moj problem
Dobra dobra... moze ktos by sobie zalozyl temat a nie smiecil w moim i zmienial topica zupelnie !!!
http://centrumxp.pl/windows/artykuly/asa_quick.php#
Nie wiem czemu ale wczesniej ta opcja u mnie nie dzialala :(, czy moze byc to zwiazane z tym ze jest bylo to polaczenie przez modem...
Z gory dzieki :)
Z gory dzieki :)
fr0g:Co do twojej wiadomosci to nic nie wiem.Ale sam mam pytanie...chcialbym przelaczac sie miedzy kontami bez wylaczania netu..tzn na jedym ciagle jest wlaczona neostrada i jakis program typu p2p, i zeby mozna bylo sie przelaczyc na 2 konto...czy jest taka opcja..
Start–> Wyloguj –> Przelacz uzytkownika...
Co do twojej wiadomosci to nic nie wiem.Ale sam mam pytanie...chcialbym przelaczac sie miedzy kontami bez wylaczania netu..tzn na jedym ciagle jest wlaczona neostrada i jakis program typu p2p, i zeby mozna bylo sie przelaczyc na 2 konto...czy jest taka opcja..
Strona 1 / 1